Vijf wereldwijde aandelenfondsen om de marktvolatiliteit te overleven

Deze fondsen met de hoogste rating hebben een staat van dienst als het gaat om veerkracht tijdens een neergang.

Mathieu Caquineau, CFA 23 oktober, 2024 | 15:13
Facebook Twitter LinkedIn

Illustratie van rode en groene pijlen

Marktcrashes zijn notoir moeilijk te voorspellen, maar belegd blijven in moeilijke tijden is cruciaal voor succes op lange termijn. Eén strategie om de marktvolatiliteit het hoofd te bieden is fondsen te kiezen die een buffer kunnen vormen tijdens marktklappen.

Hieronder staan vijf wereldwijde aandelenfondsen die worden gevolgd door het manageronderzoeksteam van Morningstar en die goed stand hebben gehouden in de neerwaartse markten van de afgelopen tien jaar.

  • Fidelity Funds - Global Dividend Fund
  • GQG Partners Global Equity Fund
  • GuardCap Global Equity Fund
  • Nordea 1 - Global Stable Equity Fund
  • Stewart Investors Worldwide Leaders Sustainability Fund

Fondsen om marktvolatiliteit te doorstaan

Fidelity Funds - Global Dividend Fund

  • Morningstar Medalist Rating: Silver (op de fondsklasse I Acc EUR)
  • Morningstar People Pillar Rating: Bovengemiddeld
  • Morningstar Proces Pijler Rating: Bovengemiddeld
  • Morningstar Parent Pillar Rating: Bovengemiddeld
  • Morningstar Categorie: EAA Fund Equity Income

Analist: Jeffrey Schumacher

Inkomensgerichte fondsen zijn meestal goede partners om marktcrashes te weerstaan. Aandelen die dividend uitkeren zijn vaak volwassen en winstgevende bedrijven met betrouwbare kasstromen. Maar niet alle dividendstrategieën zijn gelijk en Fidelity Funds - Global Dividend onderscheidt zich van de massa dankzij zijn ervaren en slimme aandelenpicker en een goed ontworpen en consistent uitgevoerd proces. Dan Roberts beheert de strategie sinds de start in 2012. Hij brengt meer dan 20 jaar dividendervaring mee naar het fonds. Hoewel hij gebruik maakt van de inzichten van de sectoranalisten en het regionale dividendteam van Fidelity, is Roberts verantwoordelijk voor het genereren van de ideeën, de bedrijfsanalyse en de uitvoering.

De fondsbeheerder zoekt naar bedrijven met voorspelbare en veerkrachtige kasstromen, betrouwbare bedrijfsmodellen, transparante jaarrekeningen, gezonde balansen en een sterk management. Hoewel kwaliteit belangrijk is, houdt Roberts waarderingen nauwlettend in de gaten en zal hij posities die naar zijn mening eerlijk gewaardeerd zijn, afbouwen of verkopen.

De aanpak leidt tot een portefeuille van 40-60 aandelen waarin cyclische sectoren zoals banken, energie en grondstoffen gewoonlijk worden vermeden. Deze sectorvoorkeuren in combinatie met de nadruk op kwaliteitsbedrijven heeft in het verleden geleid tot een betere weerstand tegen neerwaartse risico’s dan vergelijkbare bedrijven. Hoewel het bijhouden in stijgende markten soms een uitdaging is geweest, kunnen beleggers met een langetermijnbeleggingshorizon superieure, voor risico gecorrigeerde rendementen verwachten.

GQG Partners Global Equity Fund

  • Morningstar Medalist Rating: Gold (op de fondsklasse I USD Acc)
  • Morningstar People Pillar Rating: Hoog
  • Morningstar Proces Pijler Rating: Hoog
  • Morningstar Parent Pillar Rating: Bovengemiddeld
  • Morningstar Categorie: EAA Funds Global Large-Cap Growth Equity

Analist: Gregg Wolper

Lead manager Rajiv Jain richt zich op groeiaandelen van hoge kwaliteit, maar de strategie kan onorthodoxe bewegingen maken en resoluut van richting veranderen, afhankelijk van de marktomstandigheden.

Hij en zijn team richten zich op grote bedrijven met concurrentievoordelen, een solide financiële basis en bij voorkeur het vermogen om trage economieën te doorstaan. Deze strategie voor het uitkiezen van aandelen heeft zich in het verleden vertaald in een goede veerkracht in dalende markten en heeft bijgedragen aan indrukwekkende langetermijnresultaten. Toch kunnen beslissende sectorverschuivingen en gedurfde stappen in controversiële aandelen gemakkelijk averechts werken. Maar Jain heeft dergelijke stappen al eerder genomen - hoewel niet zo vaak als in de afgelopen jaren - en heeft in meer dan twee decennia bewezen dat hij in staat is om door neerwaartse markten te navigeren en op de lange termijn een hoger rendement te genereren.

GuardCap Global Equity Fund

  • Morningstar Medalist Rating: Gold (op fondsklasse I USD Acc)
  • Morningstar People Pillar Rating: Hoog
  • Morningstar Proces Pijler Rating: Hoog
  • Morningstar Parent Pillar Rating: Bovengemiddeld
  • Morningstar Categorie: EAA Fonds Global Large-Cap Growth Equity

Analist: Jeffrey Schumacher

De beleggingsfilosofie van het fonds houdt vast aan strenge kwaliteits- en groeicriteria, maar heeft ook oog voor waarderingen. Een klein aantal bedrijven wordt nauwgezet en geduldig geanalyseerd voordat ze hun weg vinden naar de portefeuille. Met slechts 20 tot 25 aandelen laat de portefeuille de grootste overtuigingen van de managers zien. De portefeuille heeft een duidelijke voorkeur voor groeiaandelen van hoge kwaliteit, maar is ook relatief gediversifieerd over sectoren in vergelijking met sectorgenoten die een vergelijkbare strategie voor kwaliteitsgroei hanteren.

De beheerders hebben een uitstekend trackrecord op lange termijn opgebouwd dankzij een effectieve aandelenselectie en een uitstekende neerwaartse veerkracht. Het kan echter perioden van underperformance doormaken gezien de geconcentreerde aard en de sterke kwaliteit/groei-focus. Geduld is vereist om ten volle te profiteren van de sterke punten van deze unieke benadering.

Nordea 1 - Global Stable Equity Fund

  • Morningstar-medaillewinnaarsbeoordeling: Bronze (op fondsklasse BI EUR)
  • Morningstar People Pillar Rating: Bovengemiddeld
  • Morningstar Proces Pijler Rating: Bovengemiddeld
  • Morningstar Parent Pillar Rating: Gemiddeld
  • Morningstar Categorie: EAA Funds Global Large-Cap Value Equity

Analist: Natalia Wolfstetter

Deze strategie heeft een defensief profiel. Het goed uitgevoerde kwantitatieve proces zoekt naar bedrijven met stabiele winsten bovenop een lage of gematigde volatiliteit van de aandelenkoersen. De fondsbeheerders gebruiken een kwantitatief model om hun universum van ongeveer 10.000 aandelen te screenen en bouwen uiteindelijk een portefeuille van ongeveer 100 aandelen op die niet te geconcentreerd is.

Ze besteden ook veel aandacht aan waarderingen, wat betekent dat de portefeuille een duidelijke waardekanteling heeft. Om het risico verder in te schatten, houden de beheerders de spreads van credit default swaps, de impliciete en gerealiseerde volatiliteit en veranderingen in de operationele of financiële hefboom in de gaten. De portefeuille neigt naar defensieve sectoren zoals niet-duurzame consumentengoederen en gezondheidszorg. De strategie is effectief gebleken in het verminderen van risico’s. De downside-capture ratio’s en maximale drawdowns zijn aanzienlijk lager dan die van peers over verschillende tijdsbestekken.

Stewart Investors Worldwide Leaders Sustainability Fund

  • Morningstar Medalist Rating: Silver (op de aandelenklasse Klasse III)
  • Morningstar People Pillar Rating: Bovengemiddeld
  • Morningstar Proces Pijler Rating: Hoog
  • Morningstar Parent Pillar Rating: Gemiddeld
  • Morningstar Categorie: EAA Funds Global Large-Cap Growth Equity

Analist: Michael Malseed

Stewart Investors Worldwide Leaders Sustainability heeft een uniek proces, met sterke referenties op het gebied van duurzaam beleggen en een focus op aandelen van hoge kwaliteit met een lager risico, waardoor het een betrouwbare optie is in dalende markten.

De strategie is gericht op bedrijven die kunnen bijdragen aan duurzame menselijke ontwikkeling, met de laagste ecologische impact. Hoewel het team veel nadruk legt op duurzaamheid en rentmeesterschap, is dit geen puur milieu-, sociaal en governancefonds. Het team zoekt naar duurzame franchises met een management van hoge kwaliteit dat goed is afgestemd op de aandeelhouders. Het proces is echt voor de lange termijn en geduldig, wat resulteert in een relatief laag verloop. Dit leidt tot een portefeuille die er heel anders uitziet dan de benchmark. De strategie heeft een groeivoorkeur met overwogen posities in de sectoren technologie en gezondheidszorg.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Mathieu Caquineau, CFA

Mathieu Caquineau, CFA  Senior Fund Analyst, Morningstar France

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten