Tesla Fair Value verhoogd na sterke resultaten derde kwartaal

Het aandeel stijgt na winstgroei en hogere verwachtingen voor de winst in het vierde kwartaal.

Seth Goldstein, CFA 25 oktober, 2024 | 16:20
Facebook Twitter LinkedIn

tesla amsterdam

Tesla TSLA heeft in het derde kwartaal meer winst geboekt dan de consensusramingen indiceerden. In de eerste helft van het jaar daalden de winstmarges van Tesla naar een meerjarig dieptepunt, grotendeels door een daling in het autosegment. In het derde kwartaal zorgde Tesla’s automotive business voor een stijging van de brutowinstmarge met 160 basispunten tot 20,1% dankzij de groei van de leveringen, lagere kosten per voertuig - inclusief lagere grondstofkosten - en hogere opbrengsten uit software voor autonoom rijden.

Volgens ons geven de resultaten aan dat de eerste helft van 2024 waarschijnlijk het dieptepunt was voor Tesla’s brutowinst in zijn autobusiness, aangezien we verwachten dat de brutowinstmarge in het vierde kwartaal ook boven de 20% zal uitkomen.

Morningstar maatstaven voor aandeel Tesla


Wat we van Tesla’s resultaten vonden

Na de sterke resultaten verhogen we onze schatting van de reële waarde van $200 naar $210 per aandeel. De verhoging is te danken aan onze prognose van hogere leveringen op korte termijn en hogere brutowinstmarges in 2024 in het segment auto’s. We hebben ook onze vooruitzichten voor het segment energieopwekking en -opslag verhoogd vanwege de sterke vraag naar batterijen voor nutsvoorzieningen, bekend als het Megapack.

Tesla’s aandelen stegen met 12% in de middaghandel, nadat de markt positief reageerde op de sterke resultaten en de verbeterde vooruitzichten van het management voor 2024. Tegen de huidige prijzen beschouwen we de aandelen als licht overgewaardeerd, waarbij het aandeel iets minder dan 15% boven onze aangepaste schatting van de reële waarde wordt verhandeld, maar wel in het 3-sterrengebied.

Meer details over Tesla’s betaalbare model

Het management bevestigde zijn tijdlijn voor de productie van de nieuwe, meer betaalbare auto in de eerste helft van 2025. Het management zei dat de prijs onder de $30.000 zou liggen na aftrek van stimuleringsmaatregelen. Dit is in lijn met onze visie dat de prijs van de auto rond de $30.000 zal liggen. We verwachten een kleinere impact van dit voertuig op de leveringen in 2025 wanneer het management de productie opstart. Als gevolg daarvan voorspellen we dat de leveringen in 2025 zullen groeien met een laag-enkelcijferig percentage, ruim onder de door CEO Elon Musk voorspelde groei van de leveringen in 2025 van 20%-30%. We voorspellen echter een dubbelcijferige groei van de leveringen in 2026, aangedreven door het nieuwe voertuig naarmate de productie toeneemt.

Op het gebied van energieopwekking en -opslag bereikte Tesla de volledige productiecapaciteit van zijn Megapack-faciliteit, een jaarlijkse productie van 40 gigawattuur aan batterijen. Het management bevestigde dat de Megapack-fabriek in China begin 2025 in productie zal gaan. Dit zou een dubbelcijferige groei van het aantal implementaties in 2025 mogelijk moeten maken, volgens onze verwachting dat het aantal implementaties in 2024 meer dan verdubbeld zal zijn ten opzichte van 2023.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Seth Goldstein, CFA  is aandelenanalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten