Volledig transcript volgt.
Lukas Strobl: Welkom in Amsterdam bij Morningstar Sustainable Investing Summit 2024. Ik ben hier met Anthony Gardner, voormalig ambassadeur van de VS bij de EU. Anthony heeft net een fantastische toespraak gehouden over het navigeren in geopolitiek, een dag na een monumentale politieke verandering in de VS. Anthony, één ding dat niemand heeft gevraagd en dat volgens mij heel belangrijk is. Het klimaatakkoord van Parijs, jij was ambassadeur bij de EU onder Obama toen het werd ondertekend. Trump haalde Amerika eruit. Biden trad opnieuw toe en Trump zwoer dat hij zich er weer uit zou terugtrekken. Hebben Europese landen, laten we zeggen de EU het in zich om een eigen weg te banen in het beperken van emissies met, laten we zeggen, onbetrouwbare partners overzee?
Anthony Gardner: Dat is een moeilijke vraag. Het is een geweldige vraag. Europa zal niet van het pad afwijken en Europa bevindt zich nu in een positie waarin het een coalitie kan leiden. En het zal niet gebeuren zonder een heleboel andere landen, niet alleen de Verenigde Staten trouwens. Het moeten China en India zijn en veel van de grote uitstoters, toch? En om iedereen eraan te herinneren dat China 25% van de wereldwijde uitstoot voor zijn rekening neemt. Dus ja, we zullen wat tijd verliezen, maar ik wil niet te somber zijn, want zelfs tijdens die eerste termijn waarin hij ons uit de klimaatakkoorden van Parijs haalde, is het niet zo dat we stopten met investeren in hernieuwbare energiebronnen of in zonne- en windenergie, bijvoorbeeld. We hebben geïnvesteerd en ik weet zeker dat we dat om marktredenen zullen blijven doen, toch? Omdat de kosten drastisch zijn gedaald, is het zakelijk gezien zinvol om in deze sector te investeren. Dus ja, we stappen eruit. Ik weet niet wat hij zal beslissen over onze nationale bijdragen voor decarbonisatie wanneer we die volgend jaar moeten leveren, maar de marktwerking geeft me enige hoop. En het is een feit dat jongeren hun manier van consumeren hebben veranderd en steeds meer decarbonisatie eisen. Dus ik ben niet pessimistisch over de toekomst.
Strobl: Denkt u dat een grotere last van de decarbonisatie op de schouders van particuliere ondernemingen zal terechtkomen? U zei dat hernieuwbare energie zakelijk gezien zinvol is, in tegenstelling tot beleidsmakers.
Gardner: Ja, we zien in de financiële stromen dat er veel geld stroomt naar ESG-fondsen. Er is een beetje verzet geweest, maar het heeft veel, te veel pers gekregen. Kijk bijvoorbeeld naar het verzet tegen BlackRock, maar de hoeveelheid geld die eruit is gehaald door sommige pensioenfondsen van bepaalde staten in de VS is maar een fractie van wat BlackRock bijvoorbeeld beheert. Het verhaal is veranderd, dus veel geldbeheerders en BlackRock is niet de enige, praten minder over ESG, maar praten meer over persoonlijke keuzes, praten meer over pensioenen. En ze wijzen erop dat die fondsen die op Parijs zijn afgestemd het beter hebben gedaan dan de wereldindices. Dat is de reden waarom mensen in deze sector zouden moeten investeren. Dat zal niet verdwijnen.
Strobl: Dus de communicatie zal ook moeten veranderen rond ESG-beleggen?
Gardner: Dat is al gebeurd en dat zal ook gebeuren. En ik zie dit als een duurzame trend. Kijk, ik ben ook een belegger. Ik ben al 30 jaar belegger en ik denk dat er een aantal duurzame beleggingstrends zijn. Een daarvan is decarbonisatie. De andere is digitalisering en de-globalisering. Ze zijn allemaal met elkaar verbonden. Nu is de wereld een stuk onvoorspelbaarder geworden, gezien wat er twee dagen geleden is gebeurd bij de Amerikaanse verkiezingen, en Donald Trump is een onvoorspelbaar persoon. Maar deze drie trends zijn duurzaam en zullen zich voortzetten en zijn investeerbaar.
Strobl: Een andere trend is dat ik denk dat Europese regeringen, de EU zelf, zeer onzekere tijden tegemoet gaan. We gaan in DC waarschijnlijk een verschuiving zien weg van het Atlanticisme, en er zijn veel dingen die Europa dreigt te verliezen. Het staat voor een tarief van 20%. Het dreigt de grootste eigenaar aan Oekraïne te verliezen. En toch zijn er gebieden waar Europa voorop loopt, zoals biodiversiteitsinitiatieven. Bent u bezorgd dat de Europese leiders zullen aarzelen om politiek kapitaal in dat soort initiatieven te steken als ze zich zorgen maken over het behoud van hun industrie?
Gardner: Dat is een goede vraag. Ik denk dat de timing zeker beïnvloed zal worden. We hebben een beetje een terugslag gezien tegen de ernst en de onmiddellijkheid van sommige van de dingen die de EU wil bereiken, of het nu gaat om biodiversiteit, ontbossing is een goed voorbeeld, maar ook decarbonisatie. Veel mensen in de industrie zeggen: te veel, te snel, we kunnen het niet aan. De productiekosten in Europa gaan te veel omhoog, alleen gedeeltelijk door de golf van regelgeving. Maar je hebt gelijk, ik wil dit niet mooier maken dan het is, want Europa heeft het echt moeilijk. En je noemde één reden, namelijk de tarieven. Een van de grootste gevolgen voor Europa zal naar mijn mening de verplaatsing zijn van Chinese exportproducten die naar de Verenigde Staten gingen en die nu in wezen van de Amerikaanse markt worden geweerd, vanwege 60 procent tarieven, en die nu naar Europa gaan in een ongelooflijk moeilijke tijd van deïndustrialisatie en fragmentatie. Dus ja, het zal moeilijk worden.
Strobl: Klinkt als een koorddansen voor Europa. Bedankt voor deze inzichten, Anthony Gardner. Voor Morningstar ben ik Lukas Strobl.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.