Net toen de Chinese aandelenmarkt zich herstelde na een lange periode van underperformance, riep de comeback van Donald Trump het vooruitzicht op een nieuwe handelsoorlog met de VS op. De binnenlandse aandelenmarkten daalden onmiddellijk na de verkiezing en de uitstroom van fondsen is al duidelijk.
Vermogensbeheerders die zich richten op de regio kijken naar wat dit betekent voor beleggers en hoe China waarschijnlijk zal reageren.
Deze vragen spelen nu voor beleggrs in China:
- Wordt de tweede termijn van Trump een herhaling van de vorige?
- Gaat China meer stimuleringsmaatregelen nemen en wanneer?
- Zijn Chinese aandelen nu riskanter?
- Zal de uitstroom van Chinese aandelen aanhouden?
China/VS handelsoorlog deel twee?
Wat kunnen beleggers verwachten? Tijdens de campagne beloofde Trump importtarieven van 60% of meer op alles wat in China wordt gemaakt in zijn tweede termijn in een poging om de Amerikaanse industrie en banen te beschermen.
Sommigen beweren dat dit niet zal gebeuren. “Wij denken dat het tarief van 60% eerder een startpunt voor onderhandelingen is dan een vaststaand getal”, zegt Lynn Song, hoofdeconoom voor Greater China bij ING, in een op 6 november gepubliceerde notitie.
En ondanks de retoriek eindigde de eerste handelsoorlog in een wapenstilstand nadat China ermee had ingestemd om meer landbouwproducten af te nemen van de VS. Song zegt dat een soortgelijke uitkomst deze keer - China verhoogt de import van Amerikaanse goederen - een welkome uitkomst zou zijn voor de nieuwe Trump-regering en de hitte uit de beladen diplomatieke situatie zou halen.
Sandy Pei, senior portfoliomanager Azië ex-Japan bij Federated Hermes, vertelt Morningstar dat de Chinese economie al is veranderd in aanloop naar de regeringswisseling in de VS volgend jaar. Chinese bedrijven hebben alternatieve productiebases opgezet in Zuidoost-Azië, Oost-Europa en Mexico, terwijl sommige bedrijven ook capaciteit hebben in de VS.
Pei denkt dat er ook ruimte is voor enige waardevermindering van de Chinese munt, waardoor export goedkoper wordt en import duurder. Hoewel een deel van de impact van de tarieven zal worden gedeeld door de consument, “zou de netto impact beheersbaar moeten zijn”.
Wat er ook gebeurt, de tarieven zullen niet onmiddellijk van kracht zijn. Song van ING denkt dat de tarieven op zijn vroegst in het derde kwartaal van 2025 zullen worden ingevoerd, met een waarschijnlijker tijdschema van het vierde kwartaal van 2025 of zelfs het eerste kwartaal van 2026.
China nu stimuleren?
De afgelopen maanden was een veelgehoord argument dat een overwinning van Trump en de waargenomen schok van extra tarieven zou leiden tot een agressievere stimuleringsreactie van China om het waarschijnlijke verlies van de export te compenseren.
Dit volgt op eerdere pogingen om de lokale economie te stimuleren, zoals het eerste monetaire stimuleringspakket in september, dat de markten een kortstondige impuls gaf.
“We zitten in een typische liquiditeitsval”, zei Erik Lueth, global emerging market economist bij Legal and General IM, tijdens een video-interview met Morningstar, “en we denken niet dat, in het stadium waarin we ons nu bevinden, dit de truc zal doen”.
Op 11 november onthulde China een schuldpakket van 10 biljoen yuan ($1,40 biljoen) om de financieringsproblemen van lokale overheden te verlichten en de kwakkelende economische groei te stabiliseren. Het plan komt neer op een eenmalige verhoging van de uitgifte van 6 biljoen yuan aan schuldpapier van lokale overheden, over een periode van drie jaar, en 4 biljoen yuan aan speciale uitgifte van schuldpapier van lokale overheden onder de jaarlijkse quota, over een periode van vijf jaar.
“Hoewel de omvang van dit programma wat de markten betreft aan de bovenkant van de verwachtingen ligt, is het belangrijker wat ze niet hebben gezegd. [Er werd niets gezegd over het opkopen van onverkocht vastgoed of het stimuleren van de consumptie”, zegt Justin Thomson, CIO en hoofd internationale aandelen bij T. Rowe Price, in een interview met Morningstar.
“China is niet bereid om vooruit te lopen op de tarieven en houdt het kruit droog voor het nieuwe jaar”.
Zijn Chinese aandelen nu riskanter?
De eerste reactie van de Chinese aandelenmarkt op de overwinning van Trump liet een bescheiden uitstroom van kapitaal en prijsdalingen zien. Volgens gegevens van Morningstar hebben wereldwijde beleggers in de week na de Amerikaanse verkiezingen (5 - 12 november) $1,1 miljard onttrokken aan beleggingsfondsen die in Chinese aandelen beleggen.
De Hang Seng-index van Hong Kong had het meest te lijden onder de verkoopdruk na Trump en daalde meer dan de onshore markten in Shanghai en Shenzhen. Dit laat zien dat buitenlandse beleggers zich meer zorgen maken over de verandering van president dan binnenlandse, zegt Song. En de prestaties van sommige Morningstar Gold-rated fondsen in 2024 waren indrukwekkend, zoals deze tabel laat zien:
“De overwinning van Trump verandert niets aan onze vooruitzichten voor Chinese aandelen”, zegt Sandy Pei, omdat “de markt de voortdurende geopolitieke risico’s heeft ingeprijsd”. De fondsbeheerders van Federated Hermes zijn van mening dat de huidige vooruitzichten onzeker blijven, maar dat het land zich eerder in een fase van noodzakelijke transitie bevindt dan in een langdurige neergang. Ze blijven optimistisch dat China zijn economie met succes kan transformeren, hoewel dit tijd zal kosten en nooit pijnloos zal zijn.
Pei voegt eraan toe dat het beleid van Trump een negatief effect kan hebben op exporteurs die concurreren in sectoren die gevestigde concurrenten hebben in de VS.
“Domestic replacement”, waarbij Chinese bedrijven voor hun thuismarkt produceren in plaats van exporteren, is een krachtige beweging, zegt Pei. Dit is duidelijk zichtbaar in de technologie, gezondheidszorg en hoogwaardige consumentenbedrijven, evenals productiebedrijven die marktleider zijn met toeleveringsketens buiten China.
Beleggers zouden China kunnen blijven mijden, zelfs na de kleine rally dit jaar, waarbij de tweede termijn van Trump in 2025 voor nog meer onzekerheid zorgt. Toch stelt Song van ING dat binnenlandse katalysatoren, zoals toekomstige stimuleringspakketten en economische hervormingen, een grotere rol kunnen spelen voor Chinese aandelen.
En Chinese aandelen worden verhandeld tegen waarderingen die in tien jaar niet meer zo laag zijn geweest. Volgens gegevens van CEIC is de koers-winstverhouding van de Shanghai Stock Exchange het laagst sinds eind 2015. Bovendien zijn Chinese aandelen volgens de Global Market Barometer van Morningstar momenteel 18% ondergewaardeerd ten opzichte van de reële waarde van aandelen die worden gevolgd door analisten van Morningstar.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.