Kan ik een bitcoin ETF kopen in Nederland?

De bitcoin bereikte een nieuw all-time high dankzij de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Dit is wat we nu kunnen verwachten.

Valerio Baselli 22 november, 2024 | 10:16
Facebook Twitter LinkedIn

Koperkleurige collage-illustratie met Bitcoin in het midden, omringd door opwaartse en neerwaartse pijlen.

De prijs van de bitcoin heeft de afgelopen dagen een recordhoogte bereikt van $92.000, een winst van meer dan 100% sinds het begin van het jaar. Dit heeft te maken met de verwachtingen dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump “cryptovriendelijk” is.

Is dit een kortstondige opleving of het begin van een nieuwe rally voor cryptocurrencies? “Bitcoin heeft een sterke sprong gemaakt, dus er is een duidelijke overtuiging dat een presidentschap van Trump het gebruik en de waarde van bitcoin zou kunnen stimuleren. Hoewel Trump nog geen duidelijk beleid over crypto heeft uitgestippeld, zijn zijn opmerkingen tot nu toe erg ondersteunend”, zegt Michael Field, Europees marktstrateeg bij Morningstar.

De basis voor deze hausse werd in feite gelegd in januari 2024, toen de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) de verkoop goedkeurde van exchange-traded funds (ETF’s) die gekoppeld zijn aan de spotprijs van bitcoin in de VS.

Deze stap was de bekroning van jarenlang getouwtrek over hoe levensvatbaar beleggen in cryptocurrency eigenlijk is en of bitcoin een effect is zoals aandelen en op een vergelijkbare manier kan worden gereguleerd. Het FTX-schandaal, waarbij oprichter Sam Bankman-Fried in de gevangenis belandde wegens fraude, leek een stap terug voor de mainstream adoptie van de cryptocurrency, die duizelingwekkende rendementen heeft opgeleverd voor early adopters.

In Europa voldoet de Amerikaanse bitcoin ETF niet aan de UCITS regels, dus die ETF’s komen hiet niet op de markt, maar er zijn volop mogelijkheden. Want er zijn ongeveer 130 cryptocurrency ETP’s (Exchange Traded Products) gevestigd in Europa en genoteerd aan diverse Europese beurzen, waaronder Euronext Parijs, Euronext Amsterdam, XETRA en SIX Swiss Exchange. Dit zijn de 10 grootste Bitcoin ETF’s:

Europese beleggers hebben al jaren toegang tot ETP’s op bitcoin met 100% fysieke replicatie en met een balans die is gescheiden van de tegenpartij. Maar wees voorzichtig. Vanuit technisch oogpunt zijn deze instrumenten voor ICBE-regulering geen ETF’s, maar ETC’s of ETN’s (Exchange traded commodities of Exchange traded notes). Dit zijn schuldinstrumenten met een zeer lange of onbeperkte looptijd en die geen rente uitkeren, ontworpen om de prestaties van onderliggend activa, zoals digitale valuta, te repliceren. In feite kunnen zelfs de door de SEC goedgekeurde instrumenten in Europa niet als ETF’s worden bestempeld, juist omdat het technisch gezien geen fondsen zijn.

Zo werkt het

De belangrijkste verschillen met ETF’s liggen in het feit dat de activa van het ETP niet gescheiden zijn van die van de uitgevende instelling (wat wel gebeurt bij ETF’s) en in de fiscale behandeling (deze ETP’s worden net als gewone aandelen belast, dus het is mogelijk om vermogenswinsten en -verliezen te compenseren). Bovendien bezitten ETF-kopers (zij het indirect) een deel van de onderliggende activa van een fonds, terwijl ETN-beleggers een schuldbewijs bezitten en niet de gerepliceerde activa.

“Deze ETP’s hebben een structuur die sterk lijkt op die van fysieke goud-ETC’s”, zegt Massimo Siano hoofd van Zuid-Europa bij 21Shares, gespecialiseerd in crypto-ETP’s. “Wij werken met market makers die de onderliggende waarde verhandelen, die via een koelopslagsysteem wordt gedeponeerd bij een of meer aangewezen instanties. De activa zijn gedekt door onderpand en er zijn geen risico’s verbonden aan swaps.”

ETP’s/ETN’s zijn in feite een veelgebruikt alternatief voor UCITS-producten, wanneer deze één enkel actief repliceren of een onderliggende waarde hebben die niet geschikt is voor deze classificatie (denk aan het universum van grondstoffen).

“De moeilijkheid in de wereld van cryptocurrencies is de grote volatiliteit van de onderliggende waarde”, vervolgt Siano. “We staan aan het begin van een nieuwe markt en we hebben ook de juiste mensen nodig om deze producten te ontwikkelen, een beetje zoals de eerste ETF’s en ETC’s twintig jaar geleden; Het lijkt nu gemakkelijk, maar dat was het toen niet. Vanuit het oogpunt van de toezichthouders moet ik Zwitserland toejuichen, omdat het in de eerste plaats Europese investeerders gemakkelijk toegang gaf tot deze producten.”


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  is senior international editor bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten