Het is nu al duidelijk dat het beleggingsklimaat in 2025 heel anders zal zijn dan in 2024.
Dit jaar overtroffen Amerikaanse aandelen opnieuw de rest van de wereld met een stijging van ruim 25%, aangewakkerd door de sterke prestaties van aandelen die profiteren van de hausse in kunstmatige intelligentie en het vooruitzicht van een dalende rente. Toch lijken Amerikaanse aandelen na de rally duur op basis van onze waarderingsmodellen op aandelenniveau en top-down verwachte rendementsschattingen.
In dit artikel belichten we onze beste beleggingsideeën voor 2025 voor degenen die nieuwe investeringen doen of hun blootstelling aan de Amerikaanse markt willen verminderen. Het maakt deel uit van Morningstar’s vooruitblik die onderzoekt waar beleggers mee te maken krijgen als we het nieuwe jaar ingaan.
Waar wij beleggingskansen zien buiten de VS
Bij onze zoektocht naar beleggingsmogelijkheden in 2025 verschuift onze focus naar regio’s buiten de VS, waar beleggers volgens ons een beter voor risico gecorrigeerd rendement kunnen behalen.
De grafiek hieronder toont onze verwachte rendementen voor verschillende markten. Onze waarderingsmodellen voor beleggingscategorieën wijzen op rendementen met lage enkele cijfers in de VS, terwijl we verwachten dat sommige van de meest aantrekkelijke mogelijkheden in het komende decennium dubbelcijferige rendementen zullen opleveren.
Laten we eens kijken naar het wereldwijde waarderingsbeeld vanuit het perspectief van het bottom-up model op aandelenniveau dat ons aandelenanalistenteam hanteert. Zoals de grafiek hieronder laat zien, suggereren hun discounted cash flow-modellen dat de belangrijkste markten tegen een korting noteren. Dit geldt met name voor de Aziatische en Latijns-Amerikaanse opkomende markten.
Opkomend Azië na de stimuleringspiek van China
Wij zijn optimistisch over de vooruitzichten voor Chinese aandelen op de middellange termijn.
In het verleden behaalde resultaten en een paar “valse dageraden” hebben de afgelopen jaren een somber beeld geschetst, maar de potentiële opwaartse trend blijft. Er zijn nog steeds structurele problemen en het zal tijd kosten om de belangrijkste cyclische uitdagingen op te lossen. De weg zal waarschijnlijk hobbelig blijven.
De vergrijzing, de schuldafbouw en de zwakke consumentenbestedingen vormen de kern van de uitdagingen. We vinden de tekenen bemoedigend dat de autoriteiten prioriteit geven aan beleidsondersteuning om de economie te ondersteunen en verwachten dat de stimuleringsmaatregelen zich de komende maanden verder zullen ontwikkelen. De gunstigere regelgeving in vergelijking met een paar jaar geleden is ook constructief. Sterke rendementen van de Chinese markt eind september en begin oktober illustreerden hoe het plaatje alleen maar “minder slecht” hoeft te worden om een meewind te geven aan de rendementen. Nu een cyclisch herstel vorm krijgt, verwachten we een gematigde winstgroei van Chinese bedrijven, maar dat zal tijd kosten. We handhaven ook onze positieve visie op verschillende van de grote Chinese technologiebedrijven nu de consument de schouders er weer onder zet.
Zorgvuldig beheer van de totale portefeuilleblootstelling is echter cruciaal, inclusief het bepalen van de grootte van de totale posities om rekening te houden met de verschillende regelgevende, geopolitieke en economische risico’s in China.
Koreaanse aandelen vertegenwoordigen een andere kans in de regio Azië-Pacific. Samsung Electronics SSNLF is goed voor ongeveer 23% van de Morningstar Korea Index. Een zwakkere vraag naar geheugen voor niet-AI-producten en twijfels over de vraag of het bedrijf zich zal kwalificeren als leverancier van Nvidia NVDA, ‘s werelds grootste AI-bedrijf, hebben ertoe geleid dat de aandelen onlangs ondermaats presteerden. Maar met aandelen die worden verhandeld tegen ruwweg 1,1 keer de boekwaarde, in de buurt van de onderkant van de historische bandbreedte van Samsung, lijken deze zorgen meer dan ingeprijsd. In zijn winstcall over het derde kwartaal van 2024 gaf Samsung aan dat het een belangrijke fase in het kwalificatieproces voor een niet nader genoemde klant, waarschijnlijk Nvidia, heeft afgerond. Een toename van de verschepingen van zijn nieuwste geheugenchips met hoge bandbreedte zou de fundamentals van Samsung aanzienlijk kunnen verbeteren en een stijging van de prijs kunnen katalyseren.
Waarderingen van Europese aandelen analyseren
Op absolute basis worden Europese aandelen verhandeld tegen een korting van ongeveer 5% op basis van ons bottom-up waarderingsmodel. Niet goedkoop, maar ook niet duur vergeleken met waar de markten de afgelopen jaren hebben gehandeld. Het relatieve beeld is zelfs nog aantrekkelijker, omdat Europa - met name het Verenigd Koninkrijk - wereldwijd de meest aantrekkelijke regio voor ontwikkelde markten is. Voeg daar de macro-economische rugwind van stijgend bruto binnenlands product, dalende inflatie en lagere rentes aan toe en het plaatje ziet er nog rooskleuriger uit.
Hoewel een korting van 5% op de reële waarde niet onaangenaam is, zien we nog grotere kansen voor beleggers in Europa als we iets dieper graven. Small-cap aandelen bieden bijvoorbeeld veel meer waarde dan hun large-cap collega’s en noteren tegen een korting van maar liefst 40% ten opzichte van hun schatting van de reële waarde. Op sectorbasis zijn de meest in het oog springende gebieden consumer discretionary en consumer defensive, die tegen aantrekkelijke kortingen te koop zijn.
Daarbinnen zien we tal van subsectoren met aantrekkelijke kortingen en kortetermijnkatalysatoren om hun aandelenkoersen naar hun Fair Value toe te laten bewegen. Dit zijn twee voorbeelden:
- Bouwers: Britse huizenbouwers zijn door de mangel gehaald. Op een gegeven moment verloren ze tweederde van hun waarde vanaf de hoogste slotkoersen van 2021. De aandelenkoersen zijn het afgelopen jaar gestegen, maar wij denken nog steeds dat namen in deze sector met wel 50% kunnen stijgen. Lagere rentetarieven leiden tot meer betaalbare hypotheken en een ondersteunend overheidsbeleid zou de weg moeten vrijmaken in 2025.
- Auto’s: Het lijkt momenteel de perfecte storm voor autofabrikanten met een toestroom van Chinese elektrische auto’s, een zwakke Chinese consument en mogelijke tarieven op de export naar de VS. Maar we zien enorme kortingen op veel van de grote Europese namen. We geloven ook dat er met zoveel negativiteit niet veel goed nieuws nodig is om de aandelenkoersen in een positieve richting te bewegen.
Opkomende beleggingsmogelijkheden in Latijns-Amerika
Als we terugkijken op het topjaar 2024 voor brede aandelenindices, is het goed om te onthouden dat niet elke markt heeft meegedaan. Wat regio’s betreft, presteerde Latijns-Amerika het slechtst.
Mexico, dat goed is voor ongeveer een vijfde van de marktkapitalisatie in Latijns-Amerika, kelderde bijna 22% in 2024 tot eind oktober, een bijzonder schandalig verlies als je bedenkt dat de opkomende markten in totaal met 12% stegen in dezelfde periode.
De recente underperformance van het land kan worden herleid tot een paar zaken. Om te beginnen hadden Mexicaanse aandelen het tot begin 2024 extreem goed gedaan en presteerden ze in elk van de voorgaande twee jaren veel beter dan brede opkomende markten. Beleggers waren dus waarschijnlijk klaar om winst te nemen. De presidentsverkiezingen van juni gaven beleggers ook een katalysator om te verkopen, toen de linkse Morena-partij haar meerderheid vergrootte en gerechtelijke hervormingen inluidde, wat beleggers en bedrijfsleiders zorgen baarde over de toekomstige onafhankelijkheid van de rechtbanken en de rechtsstaat. De presidentsverkiezing van de Republikein Donald Trump in de VS heeft de Mexicaanse aandelen en de peso alleen maar meer onder druk gezet, omdat de markten anticiperen op een protectionistischer handelsbeleid van de VS en spanningen in verband met grenscontroles.
Waar zien we een beleggingsopportuniteit ontstaan? Zelfs als we rekening houden met de verhoogde onzekerheid in Mexico, denken we dat de markt een goed instapmoment biedt voor langetermijnbeleggers met een goede waardering.
Ten eerste is de Mexicaanse aandelenmarkt meer op het binnenland gericht, ook al heeft de Mexicaanse economie sterke banden met de VS, waardoor het minder kwetsbaar is voor mogelijke handelsproblemen onder een presidentschap van Trump. Ten tweede is de Mexicaanse aandelenindex defensief, met meer dan 40% in niet-duurzame consumptiegoederen en communicatiediensten, waar stabiele kasstromen, dividenden en sterke balansen naast elkaar bestaan. Ten derde zijn Mexicaanse aandelen relatief goedkoop. Nu de Amerikaanse aandelenmarkten hun piekwaarderingen naderen, zien de waarderingen in Mexico er aantrekkelijker uit, vooral omdat een groot deel van de toekomstige kasstromen afkomstig is uit stabiele, defensieve sectoren. Onze waarderingsmodellen gaan uit van een rendement van 8,5% op jaarbasis in US-dollar over de komende 10 jaar.
Brazilië heeft een nog hoger verwacht rendement. Ons model gaat uit van een jaarlijkse winst van 12,5% in US-dollartermen in de komende tien jaar, waardoor het een van de aantrekkelijkst gewaardeerde landen is die we volgen.
Waarom is Brazilië zo goedkoop geworden? De recente problemen zijn deels te wijten aan de aanhoudend hoge inflatie en de daaruit voortvloeiende renteverhogingen door de centrale bank. De perceptie van politieke inmenging in de bedrijfszaken van semi-staatsgecontroleerde kolossen Vale en Petrobras heeft beleggers ook afgeschrikt. Hoewel we erkennen dat het ondernemingsbestuur enigszins is verslechterd, denken we dat beleggers overdreven hebben gereageerd. Braziliaanse bedrijven bieden royale rendementen, dankzij consistent hoge uitbetalingsratio’s. Toegegeven, Brazilië is een van de meest cyclisch georiënteerde markten die we volgen en de winsten zullen ongetwijfeld met de wereldeconomie meebewegen. Maar voor wie bereid is om door de cyclus heen te investeren, biedt de goedkope waardering van deze markt een veiligheidsmarge die niet vaak wordt aangetroffen.
Macro-economische en politieke zorgen bederven vaak de opkomende markten. Maar voor op de lange termijn gerichte beleggers kan een periode van onzekerheid vaak een geweldig koopmoment zijn, vooral voor degenen die de volatiliteit op de korte termijn kunnen verdragen.
Dit artikel bevat bijdragen van:
- James Foot, hoofd onderzoek, Azië-Pacific
- Lochlan Halloway, marktstrateeg, Australië
- Nick Stanhope, Senior Portfolio Manager
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.