De markten kijken vooruit naar de flashgegevens over de inflatie in de eurozone, die op 29 november door Eurostat worden gepubliceerd, voorafgaand aan de laatste vergadering van de Europese Centrale Bank van het jaar op 12 december.
Volgens de consensusramingen van FactSet zal de algemene inflatie naar verwachting uitkomen op 2,4% ten opzichte van november 2023 en ook stijgen ten opzichte van het niveau van oktober, toen de inflatie 2,0% op jaarbasis bedroeg.
De kerninflatie, die de prijzen weergeeft zonder energie- en voedingskosten, zal naar verwachting stabiel blijven op 2,9% op jaarbasis in november, in lijn met het beeld van oktober.
“De inflatie in de eurozone zal in november naar verwachting opnieuw stijgen, van 2% in oktober naar 2,4%. Voor de bearish beleggers onder ons kan dit voor enige consternatie zorgen, omdat commentatoren zich twee maanden geleden nog afvroegen of de ECB te traag was met het verlagen van de rente en - erger nog - of we een deflatoire omgeving betraden,” zei Michael Field, Europees marktstrateeg bij Morningstar.
“De kerninflatie zal naar verwachting met een meer bescheiden 0,2% stijgen, wat benadrukt dat de kernprijzen over het algemeen stabiel zijn. Een groot deel van de stijging betrof de diensteninflatie, met name de lonen, waarbij de Europese arbeidsmarkt naar historische maatstaven nog steeds krap is,” voegde Field toe.
In oktober 2024 leverden diensten de grootste bijdrage aan de jaarlijkse inflatie in de eurozone (HICP) (+1,77 procentpunt, pp), gevolgd door voeding, alcohol en tabak (+0,56 pp), niet-energetische industriële goederen (+0,13 pp) en energie (-0,45 pp).
Wanneer begint de inflatie weer te dalen?
Volgens Martin Wolburg, senior econoom bij Generali Investments, zal de inflatie pas vanaf januari weer een neerwaarts pad inslaan: “Nadat de inflatie in september was gedaald tot slechts 1,7%, het laagste percentage sinds juni 2021, zal de inflatie in de eurozone in november verder oplopen. De afzetprijzen van bedrijven in de PMI-enquête stegen. De belangrijkste opwaartse drijfveer zal opnieuw komen van minder desinflatoire energieprijsgerelateerde basiseffecten. De kerninflatie zou zelfs weer kunnen stijgen, waarbij basiseffecten van accommodatieprijzen een belangrijke rol spelen. Al met al zijn we het eens met de consensusverwachting van een inflatiecijfer van 2,4% op jaarbasis in november, tegen 2,0% eerder.”
Goldman Sachs verwacht dat de nominale inflatie in november zal oplopen tot 2,34% en “de komende maanden” zal afkoelen, maar voegt daaraan toe - in hun preview van de inflatie in november - dat ze “stevigere definitieve inflatiegegevens over oktober en de stijging van het onderliggende inflatietempo zien als een teken dat de kerndruk mogelijk hardnekkiger is dan verwacht”. Ze verwachten eind 24 een kerninflatie van 2,6% op jaarbasis en een nominale inflatie van 2,5% op jaarbasis.
Economische vertraging een grotere zorg dan inflatie
In 2024 is de inflatie in de eurozone aanzienlijk gedaald, maar sommige inflatiecomponenten, zoals de lonen, blijven “hardnekkig”. “Behoudens onvoorziene gebeurtenissen, zoals schommelingen in de energieprijzen of onverwachte fiscale stimuleringsmaatregelen, zal de inflatie naar verwachting stabiliseren”, vertelde Antonella Manganelli, CEO van Payden & Rygel Italia, aan Morningstar. “Er blijven echter neerwaartse risico’s, die vooral verband houden met de zwakke economische groei. De groeivooruitzichten voor de eurozone blijven inderdaad beperkt. De wereldwijde productiesector heeft het nog steeds moeilijk, waarbij Duitsland - de belangrijkste industriële motor - te lijden heeft onder de trage export en uitdagingen in energie-intensieve sectoren.”
De bezorgdheid over de economische groei nam toe na de verkiezing van Trump, omdat de volledige implementatie van het voorgestelde beleid van Trump de Europese economie verder onder druk zal zetten. Volgens Dave Chappell, Senior Fixed Income Portfolio Manager bij Columbia Threadneedle Investments “zou dit de ECB moeten aanzetten om actiever dan de Fed de rente te verlagen.”
Chappell legde aan Morningstar uit dat als de Verenigde Staten meer handelsbarrières opwerpen, de enige manier voor China om zijn export op peil te houden zou kunnen zijn om Europa verder te overspoelen met zijn goedkope producten, vooral elektrische voertuigen, wat een impact zou hebben op de groei van de economie van de eurozone.
Hoeveel zal de ECB de rente verlagen in december?
De ECB-vergadering vindt plaats op 12 december en een renteverlaging wordt gezien als een uitgemaakte zaak, terwijl het debat over “hoeveel” open blijft. De Frankfurtse centrale bank verlaagde haar belangrijkste depositofaciliteitsrente in oktober met 0,25 procentpunt naar 3,25% en wees opnieuw op de neerwaartse risico’s voor de groei, maar sprak over het algemeen een voorkeur uit voor geleidelijke verlagingen. ECB-functionarissen gaven ook verschillende meningen over het effect van hernieuwde handelsspanningen op de inflatie.
Morningstar’s Field denkt dat de inflatiecijfers van november de ECB niet “al te veel zorgen” moeten baren. “Bijna twee jaar lang bleef de loonstijging achter bij de inflatie, dus het is te verwachten dat er nog steeds een inhaaleffect optreedt. Op voorwaarde dat de inflatie niet veel hoger oploopt, is de inflatie nog steeds dicht genoeg bij waar hij moet zijn, op of rond het door de ECB beoogde niveau van 2%,” aldus Field.
Volgens Goldman Sachs blijft een “verlaging met 25 basispunten waarschijnlijk in december”, maar een “materiële misser in de komende inflatiecijfers kan de balans nog doen doorslaan naar 50 basispunten”.
Nadat de flash PMI’s van november ver onder de verwachtingen uitkwamen, begonnen de markten een verlaging van 50 basispunten in december in te prijzen. “Volgens ons kan deze stap gepaard gaan met een beslissende herziening van het traject voor balansverkorting, maar het is moeilijk om een specifieke waarschijnlijkheid in te schatten”, vertelde Giorgio Broggi, kwantitatief analist bij Moneyfarm, op 22 november aan Morningstar. “De ECB heeft niet alleen een mandaatverplichting voor prijsstijgingen, maar niet voor groei, maar heeft onder Lagarde’s leiderschap ook de reputatie meer reactief dan preventief te zijn. Daardoor zou de ECB voorzichtig kunnen zijn, ondanks de economische zwakte. Wij verwachten in ieder geval een rente tussen 1,5 procent en 1,75 procent eind 2025, in lijn met de marktverwachtingen.”
Manganelli van Payden & Rygel Italia verwacht een verlaging van 25 bp in december en een verdere verlaging volgend jaar, maar ze sluit sterkere verlagingen niet uit als de economie verslechtert en de handelsspanningen toenemen.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.