We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Wat zijn actieve ETF's en waarom zijn ze nu zo populair?

JP Morgan, Fidelity, Pimco en Vanguard zijn de grootste aanbieders op dit gebied.

Valerio Baselli 02 december, 2024 | 12:14
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Valerio Baselli: Hallo en welkom bij Morningstar. Een van de nieuwste trends in het Europese vermogensbeheerlandschap wordt vertegenwoordigd door actieve ETF’s. Dergelijke beleggingsinstrumenten staan sterk in de belangstelling en winnen aan momentum onder beleggers.

Vandaag proberen we hun kenmerken beter te begrijpen met de hulp van Francesco Paganelli, strateeg bij Morningstar. Francesco, ik zou willen beginnen met je te vragen om kort uit te leggen wat actieve ETF’s zijn, waar en hoe ze zijn ontstaan en om ons het huidige beeld van de Europese markt te geven.

Francesco Paganelli: Nou, zeker. Ik zou zeggen dat er in zekere zin niets nieuws onder de zon is, want actieve ETF’s bestaan al jaren, maar ze zijn een niche gebleven in het bredere ETF-landschap tot pas onlangs, toen ze sterk aan populariteit wonnen. Hoewel ETF’s vaak worden geassocieerd met passief beleggen, is een ETF in feite gewoon een vehikel waarin theoretisch alles kan passen. En in dit geval zit er geen passieve strategie in die simpelweg een index nabootst, maar een strategie die de index probeert te verslaan. En dat noemen we actief.

Laten we duidelijk zijn. In Europa blijft dit segment vrij klein. Actieve ETF’s bezitten iets meer dan 2% van het totale ETF-vermogen. Maar in de VS zijn ze al goed ingeburgerd. En de markt groeit snel, exponentieel. En we zien veel activiteit in dit segment met steeds meer aanbieders en nieuwe producten die op de markt komen.

Baselli: Juist. Wat zijn vanuit het perspectief van een belegger de belangrijkste voor- en nadelen van actieve ETF’s, vergeleken met traditionele trackers en ook met actief beheerde beleggingsfondsen?

Paganelli: Een ETF is dus slechts één type beleggingsinstrument waarmee beleggers een gediversifieerde portefeuille kunnen verwerven met de flexibiliteit en toegankelijkheid van realtime handel op een beurs, net als bijvoorbeeld een aandeel. En ze zijn ook transparant en vaak kostenefficiënt. De structuur is dus niet echt een wondermiddel, want sommige nadelen en uitdagingen van de ETF-structuur zijn bijvoorbeeld het punt van transparantie dat ik net noemde. Niet alle bedrijven voelen zich op hun gemak om dagelijks volledige transparantie van holdings te bieden en hun geheime saus weg te geven, bij wijze van spreken. ETF’s kunnen ook niet echt nee zeggen tegen nieuwe beleggers en ze kunnen niet sluiten. Ze kunnen dus niet echt het zogenaamde capaciteitsrisico beheren zoals een beleggingsfonds dat zou doen. Ook genieten ETF’s over het algemeen belastingvoordeel ten opzichte van beleggingsfondsen in de VS. En dit is een belangrijke drijfveer voor stromen naar de andere kant van de oceaan die niet echt van toepassing is in Europa.

Baselli: Ja, dat is helemaal waar. Welke vermogensbeheerders lopen momenteel in Europa voorop met de ontwikkeling en uitgifte van actieve ETF’s?

Paganelli: Ik denk dat het echt interessant is dat we veel nieuwkomers in dit segment zien. Het is een zich uitbreidend universum met steeds meer spelers die zich in zekere zin bij de partij voegen. Om u een idee te geven: we publiceerden ons eerste European landscape paper in april van dit jaar en sindsdien is de markt al sterk veranderd. Dat gezegd hebbende, de lijst van vandaag bevat bedrijven met een grote aanwezigheid op het gebied van actief beheer, zoals JP Morgan bijvoorbeeld, dat de eerste plaats inneemt in termen van beheerd vermogen, maar ook Fidelity of Pimco. Maar de lijst bevat ook grote aanbieders van indexfondsen zoals Vanguard, dat in Europa een reeks actieve multi-asset ETF’s aanbiedt die langzaam tractie krijgen.

Baselli: In termen van afzonderlijke strategieën, wat zijn de actieve ETF’s met de grootste netto-instroom tot nu toe in 2024?

Paganelli: Wel, ik zou zeggen dat het in het algemeen echt interessant is om te zien dat, hoewel het marktaandeel in termen van activa nog steeds vrij laag is, actieve ETF’s dit jaar een veel groter deel van de instroom hebben veroverd, wat niet echt verrassend is gezien de golf van nieuwe producten die zijn gelanceerd. Dat gezegd hebbende, hebben beleggers tot nu toe vooral de voorkeur gegeven aan aandelenaanbiedingen met lage kosten en een beperkte tracking error, wat we “verlegen actieve ETF’s” noemen. Deze producten voegen ook vaak een ESG-overlay toe en passen ook kwantitatieve of systematische beleggingsprocessen toe, althans tot op zekere hoogte.

Baselli: Tot slot, wat verwacht je van actieve ETF’s in de toekomst? Zijn ze volgens jou meer een bedreiging - als je ze zo kunt noemen - voor traditionele ETF’s of voor actieve managers?

Paganelli: Ik denk dat dat afhangt van een aantal factoren, waaronder de markt en de beleggingscategorie waar we naar gaan kijken. Maar het is ook heel moeilijk om voorspellingen te doen omdat de markt nog vrij jong is. Wat we wel verwachten is dat de groei zal aanhouden, zowel in omvang als in het aantal beschikbare opties. En deze groei zal waarschijnlijk leiden tot een complexer en concurrerender landschap. Beleggers zullen dus profiteren van meer keuze. Maar ze zullen ook te maken krijgen met het hoge sluitingscijfer van bijvoorbeeld actieve strategieën en dus selectiever moeten zijn. Zorgvuldige evaluatie van de kenmerken van elke verschillende strategie, nu er steeds meer opties beschikbaar zijn en gedifferentieerde producten. due diligence blijft natuurlijk van cruciaal belang en naarmate de markt volwassener wordt, zal het ook heel interessant zijn om te zien of de verwachtingen van beleggers zullen worden ingelost en of ze de voorkeur zullen blijven geven aan de meer gediversifieerde, goedkopere, schuchtere actieve structuren in tegenstelling tot de meer traditionele, geconcentreerde, high conviction actieve strategieën.

Voorlopig zien we dus vooral unieke nieuwe strategieën die in deze verpakking worden gelanceerd, in plaats van ETF-versies van bestaande strategieën. En misschien zal dat in de toekomst veranderen en zullen we een beetje kannibalisatie zien. We zien bijvoorbeeld al enige druk op de strategische beta’s, een deel van de markt dat al een tijdje stagneert.

Baselli: Dank je wel Francesco voor je tijd. Voor Morningstar ben ik Valerio Baselli, bedankt voor het kijken.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  is senior international editor bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten