Kan de euro in 2025 herstellen?

Experts voorspellen dat de euro in 2025 geen terrein meer zal verliezen, zelfs als op de korte termijn het Trump-effect de dollar bevoordeelt.

Valerio Baselli 10 december, 2024 | 9:19
Facebook Twitter LinkedIn

Collageillustratie van Europese centrale banken med bakgrundsformer och ikoner

De euro staat voor een onzekere toekomst nadat eerdere winsten in 2024 werden teruggedraaid in de nasleep van de verkiezingsoverwinning van Donald Trump.

Tussen april en september was de euro sterker geworden ten opzichte van de Amerikaanse dollar en steeg tot 1,12, gedreven door de perceptie dat de Federal Reserve meer ruimte had om de rente te verlagen dan de Europese Centrale Bank. Ook de stijgende werkloosheid in de VS tot niveaus die een mogelijke recessie aankondigden, leidde tot een periode van zwakte voor de greenback in augustus.

Sinds september hebben economische gegevens de kracht van de Amerikaanse arbeidsmarkt, consumptie en groei bevestigd. De opleving van Donald Trump in de peilingen tijdens de weken voor de verkiezingen versterkte ook de dollar toen investeerders begonnen te letten op tarieven, belastingverlagingen en deregulering.

Wat Trump betekent voor de dollar

Toen de overwinning van Trump werkelijkheid werd, daalde de euro naar een historisch dieptepunt van $1,04. “De versterking na de overwinning van Trump is voornamelijk gerelateerd aan de anticipatie op verhoogde tarieven, zoals blijkt uit de relatieve bewegingen, niet alleen ten opzichte van de euro, maar ook ten opzichte van de renminbi, Mexicaanse peso en Canadese dollar”, zegt Teresa Gioffrida, Investment Strategist bij UBS AM, die ook waarschuwt: “Wij denken dat sommige uitspraken meer de intentie hebben om onderhandelingen te starten en aangeven dat Trump bereid is om tariefdreigingen ook te gebruiken om niet-handelsdoelen te bevorderen.”

De euro kan volgend jaar zelfs opveren

“De Amerikaanse dollar is extreem overgewaardeerd ten opzichte van de belangrijkste ontwikkelde landen, met uitzondering van de Japanse yen, en op dit moment hebben de markten de verwachtingen over renteverlagingen door de Fed sterk teruggeschroefd”, legt Giuffrida ook uit. “Dit leidt tot een groot risico op een ommekeer, vooral in het geval van bijzonder zwakke groeicijfers, wat op dit moment echter niet ons centrale geval is.”

Mark Haefele, chief investment officer bij UBS Global Wealth Management, ziet ook potentieel voor een verzwakkende dollar: “Op de korte termijn kunnen verschillende factoren de dollar sterk houden, waaronder belastingverlagingen en deregulering die een kapitaalinstroom naar de Amerikaanse markten aantrekken,” vertelt hij Morningstar. “De Amerikaanse economie lijkt sterker dan andere, maar de huidige waardering van de dollar lijkt uitgerekt. Zorgen over het begrotingstekort kunnen de dollar later dit jaar verzwakken. We verwachten een zwakkere dollar tegen het einde van 2025 en raden beleggers aan om perioden van een sterke dollar te gebruiken om te diversifiëren,” zegt Haefele.

“Op de korte termijn verwachten we geen sterke stijging van de greenback,” vertelt Peter Kinsella, Global Head of Forex Strategy bij UBP, in een interview aan Morningstar. “De consensusvisie dat EUR-USD richting pariteit (en lager) zal handelen, zal waarschijnlijk onjuist zijn, omdat de voorwaarden voor een materiële doorbraak lager niet aanwezig zijn. Historisch gezien manifesteerde de daling van de euro richting en onder pariteit zich tijdens een enorme betalingsbalansschok. Dat is nu niet het geval.”

Raphael Olszyna-Marzys, internationaal econoom bij J. Safra Sarasin, ziet de dollar “rond de huidige niveaus voor het grootste deel van het jaar, in wezen opererend in een smalle bandbreedte.” Hij ziet de greenback “al op een hoog niveau geprijsd, dus het is onwaarschijnlijk dat hij nog een sterke stijging zal meemaken, maar tegelijkertijd is er weinig reden voor een verzwakking.”

De econoom spreekt van een euro-dollarverhouding van 1,05 medio 2025, terwijl Haefele van UBS GWM een aanzienlijk sterkere euro voorspelt, met een EUR-USD wisselkoers van 1,08 in maart 2025, 1,09 in juni 2025 en 1,12 in december 2025.

Een meer coulante ECB in 2025

Olszyna-Marzys verwacht een veel zachtere ECB dan Fed. “We verwachten dat de totale inflatie in de eurozone zal blijven dalen, van 2,5% naar 2%, terwijl deze in de VS zijwaarts zal bewegen, rond de 2,5-2,6%”, legt de econoom uit. “Wij verwachten dat de ECB haar depositorente het komende jaar met 150 basispunten zal verlagen tot 1,75%. Volgens ons zal de Fed de rente tussen nu en eind volgend jaar met slechts 75 basispunten verlagen.”

Dan zou de Amerikaanse rente, die dit jaar nog niet zo sterk is gedaald als de ECB-rente, nog hoger zijn dan in de eurozone. Hogere rentes maken een valuta aantrekkelijker en trekken speculatieve stromen aan op zoek naar een hoger rendement.

Peter Kinsella van de UBP is ook van mening dat “het gerechtvaardigd zou kunnen zijn dat de ECB de rente op korte termijn sneller verlaagt om de zwakke bedrijvigheid en de verwachte daling van de inflatie in de eerste maanden van 2025 te compenseren”, maar waarschuwt dat “de ECB zelf misschien niet de indruk wil wekken de grootste uitgavenlanden zoals Frankrijk, België en Italië de facto te steunen.

Hij verwacht dat de inflatie “in de eerste maanden van 2025 aanhoudt, met gunstige basiseffecten op de kernprijzen in de ontwikkelde landen”.

Haefele van UBS GWM verwacht niet dezelfde mate van beleidsdivergentie en voorspelt een daling van de inflatie in de eurozone van 2,4% in 2024 naar 2,1% in 2025 en van 2,9% naar 2,5% in de Verenigde Staten. “We verwachten dat zowel de ECB als de Fed de rente tegen eind 2025 met 125 basispunten zullen verlagen”, zegt hij, vol vertrouwen dat de inflatie onder controle is. “De Fed zal waarschijnlijk eenmalige prijsstijgingen in verband met tarieven over het hoofd zien.”

Wat een sterkere euro zou betekenen

Een opkrabbelende munt kan grote Europese industrieën schaden, die allemaal afhankelijk zijn van de export. Aan de andere kant zorgt een sterkere euro er ook voor dat consumenten beter af zijn en dat hun besteedbaar inkomen stijgt.

“Met de verwachting van een sterkere euro ten opzichte van de dollar in 2025, moeten beleggers perioden waarin de dollar sterker is gebruiken om cash en vastrentende waarden in dollars te diversifiëren naar EUR- en euro-equivalenten”, zegt Mark Haefele. “Europese beleggers zouden moeten overwegen om hun blootstelling aan Amerikaanse aandelen af te dekken tegen valutarisico’s om het risico te beperken dat een zwakkere dollar de lokale valutawinsten op de Amerikaanse markt compenseert.”

Hoe uw portefeuille afdekken tegen valutarisico’s

Als de vreemde valuta apprecieert ten opzichte van de lokale valuta, zal het effect positief zijn, omdat activa die in de andere valuta luiden alleen maar in waarde zullen stijgen door de levendigheid van de valutamarkt. Omgekeerd, als de lokale valuta sterker wordt, heeft dit alleen al een negatief effect op buitenlandse activa.

Voor degenen die geen rekening willen houden met valutaschommelingen in hun beleggingen, bieden steeds meer beleggingsfondsen en ETF’s een afgedekte aandelenklasse aan, die tot doel heeft het valutarisico op het uiteindelijke rendement te minimaliseren.

Afdekking is nooit perfect en zoals de bovenstaande tabel laat zien, kunnen de prestaties van afgedekte en vreemde valuta’s afwijken. Dat komt deels doordat afgedekte fondsklassen hogere commissies in rekening brengen. Voor de meeste particuliere beleggers blijft de niet-afgedekte optie misschien wel de gemakkelijkste manier, vooral wanneer ze een langetermijnhorizon hebben en in het geval van wereldwijde fondsen waar veel onderliggende valuta’s mogelijk in verschillende richtingen bewegen.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  is senior international editor bij Morningstar

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten