Het is tijd om vooruit te blikken naar 2025 en dat jaar zal beginnen met een aantal heel andere uitgangspunten dan het bijna voorbije jaar. De flink lagere rente na een reeks renteverlagingen in zowel Europa als de Verenigde Staten is daarbij waarschijnlijk de meest bepalende factor. Ook is de inflatie aan het verminderen, terwijl loonstijgingen consumenten meer bestedingsruimte hebben gegeven, waardoor zij een belangrijkere steun onder de economie zijn geworden.
Intussen is de politieke onrust in Europa toegenomen. De Duitse regering viel uit elkaar als gevolg van interne onenigheid en nu moeten de Duitsers in februari 2025 weer naar de stembus, terwijl hun economie nauwelijks groei weet te realiseren. Vervolgens struikelde ook de Franse regering na nog geen jaar in het zadel, zodat twee grote bepalende landen binnen Europa een tijdlang vleugellam zijn, wat grote onzekerheid op de financiele markten met zich mee kan brengen.
Een zekerheid die we wel hebben, is dat Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt in januari 2025. Maar bij hem zijn we nog niet zeker van zijn plannen. “We weten niet wat Trump gaat doen, wat het beleid zal worden. Houdt hij woord met wat hij eerder heeft gezegd of niet?” zei fondsbeheerder Edin Mujagic van beleggingsfonds Hoofbosch dat voornamelijk belegt in Nederlandse en Amerikaanse aandelen, eerder tegen Morningstar. “Daarom willen beleggers zekerheid inbouwen in hun portefeuilles.”
Kan comeback van defensieve aandelen doorzetten?
In de loop van 2024 zagen we bij aandelen een omslag van technologie en groei naar defensief. Morningstar Investment Management stelt in zijn outlook voor 2025: “Formerly unloved assets have made a roaring comeback.”
De Morningstar-experts onder leiding van Chief Research en Investment Officer Dan Kemp drukken beleggers op het hart om eventuele volatiliteit op de markten niet te onderschatten. Zij zien de kansen voor 2025 niet zozeer in Amerikaanse large-cap aandelen, want die zijn erg duur geworden. Beter kijken beleggers naar gunstiger gewaardeerde mogelijkheden buiten de VS.
In Europa wijzen ze op twee sectoren in het bijzonder: Britse woningbouwbedrijven, want die zijn volledig door de wringer gehaald en tweederde van hun waarde verloren. Inmiddels zit er weer een stijgende lijn in en MIM acht verdere stijging tot wel 50% mogelijk.
Tweede is de Europese autosector die zich in een “perfect storm” bevindt. De aloude grote Europese namen dreigen weggedrukt te worden door massale goedkope Chinese concurrenten, maar de afwaardering is nu zo groot dat ieder sprankje goed nieuws de aandelen weer in opwaartse richting zal stuwen, denkt MIM.
De Nederlandse economie is bij het begin van 2025 goed in vorm
Intussen staat Nederland er behoorlijk goed voor. De economie in Nederland vertoonde een groei van 0,8% in het derde kwartaal volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek en dat is volgens Hoofbosch-beheerder Mujagic “echt een heel sterk cijfer, zeker binnen het bredere Eruropese beeld”. De arbeidsmarkt blijft volgens hem krap en de loonstijgingen zullen nog een tijdje doorgaan, zij het met naar verwachting lagere percentages dan de afgelopen tijd. De dikkere portemonnee van huishoudens en de verwachte verdere renteverlagingen door de Europese Centrale Bank kunnen de economie verder aanjagen.
Morningstar belicht deze week wat we mogen verwachten voor 2025 in de beleggingswereld vanuit diverse invalshoeken:
Dinsdag 10 december 2024:
Woensdag 11 december 2024:
Donderdag 12 december 2024:
- Dit verwachten de vermogensbeheerders en fondshuizen voor 2025
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.