10 redenen om dit jaar als belegger dankbaar te zijn

Van een rally op de aandelenmarkt tot een economie die beter presteert dan verwacht: er zijn ook in 2024 genoeg redenen om als belegger dankbaar te zijn.

Dan Lefkovitz 23 december, 2024 | 7:51
Facebook Twitter LinkedIn

Illustratie van het cijfer 10 met staafdiagram en lijngrafiekelementen

De traditie voor Amerikanen is, als je samen aan tafel zit om Thanksgiving te vieren, dat iedereen, voordat we aanvallen op de kalkoen, vertelt waar hij of zij dankbaar voor is. Eerlijk gezegd is dat niet mijn favoriete moment tijdens de maaltijd. Ik vind het op zo’n moment lastig om op een oprechte manier mijn gevoelens onder woorden te brengen, kom zelden met iets origineels en raak vaak afgeleid door de krokant gebakken uitjes op mijn moeders sperziebonenschotel.

Toch waardeer ik het ritueel. Daarom leek het me goed om ook eens stil te staan bij onze zegeningen als beleggers. Dat komt misschien wat té optimistisch over: natuurlijk zijn er genoeg risico’s die ons als beleggers uit onze slaap kunnen houden, van geopolitieke spanningen in de wereld tot de hoge schulden van landen en schrikbeelden over het einde van de wereld zoals wij die kennen. Maar er zijn nog veel meer redenen om als belegger dit jaar dankbaar te zijn. Dit is mijn top-10:

1. Het feit dat we beleggers zijn
Als je dit leest, heb je waarschijnlijk geld geïnvesteerd in de financiële markten. Dat is een voorrecht. Volgens een enquête die opiniepeiler Gallup hield, heeft 62% van de Amerikanen direct of indirect aandelen. Miljoenen andere burgers hebben dat dus niet. Het is moeilijk om te investeren als je van het ene salaris naar het volgende leeft of gebukt gaat onder schulden.

Voor degenen die het wél kunnen doen, is beleggen een uitstekende manier om vermogen te behouden en te laten groeien. Consumeren uitstellen om een doel in de toekomst te bereiken—of dat nu je pensioen, een studie, een aanbetaling voor iets, een schenking of een financiële buffer is—is slim en verantwoord.

2. Een fantastisch rendement
De Amerikaanse aandelenmarkt heeft zich hersteld van de financiële crisis van 2007-2009 en leverde de laatste vijftien jaar een gemiddeld jaarlijks rendement op van 14%—ver boven de historische norm. Recent lag het rendement zelfs nog hoger. Op het moment dat ik dit schrijf, staat de Morningstar US Market Index, een brede index van aandelen, ruim 25% hoger dan begin dit jaar.

Vorig jaar was de situatie ongeveer hetzelfde. Hoewel 2022 een slecht jaar was en de paniek over de toen net gestarte coronapandemie in maart 2020 angstaanjagend was, zijn beleggers die aan hun koers vasthielden rijkelijk beloond. Alleen al de afgelopen vijf jaar hebben beleggers die hun geld in brede Amerikaanse indexfondsen staken, hun vermogen meer dan verdubbeld. Dat gaat de inflatie ver te boven.

3. De inflatie is gedaald
Een paar jaar geleden vreesden we nog dat de inflatie zou stijgen zoals in de VS eind jaren zeventig gebeurde en in het begin van de jaren tachtig. Voor wie dat niet heeft meegemaakt: in 1980 was de inflatie bijna 15% en moest de rente worden verhoogd naar 20%. Dat was nog eens een “restrictief” monetair beleid!

Natuurlijk zijn de prijzen nu hoger dan vóór de coronapandemie en is lenen duurder geworden. Maar de inflatie is wel gedaald van 9% halverwege het jaar 2022 naar 2,6% vandaag. De Federal Reserve heeft in september en november de rente zelfs verlaagd. De situatie had, kortom, veel erger kunnen zijn. In Argentinië ligt de inflatie nu bijvoorbeeld rond de 200%!

4. Een comeback voor obligaties
Het jaar 2022 gold als “de slechtste obligatiemarkt ooit.” Grote renteverhogingen om de inflatie te bestrijden, zorgden voor zware verliezen op obligaties. Nu geeft de Morningstar US Core Bond Index echter een rendement van 4,7%. Dat is heel behoorlijk—en zeker beter dan wat we de afgelopen vijftien jaar gewend waren.

Bovendien hielpen obligaties om beleggingsportefeuilles te beschermen toen de koersen op de aandelenmarkt in het derde kwartaal daalden. Toen obligaties en aandelen in 2022 tegelijkertijd daalden, werd gerept van “einde van diversificatie”. Dat was een overdreven reactie: de klassieke mix van zestig procent aandelen en veertig procent obligaties werkt niet altijd, maar het blijft een prima beleggingsstrategie.

5. De Amerikaanse economie is sterk
We horen al tijden dat mensen het hebben over “zachte landingen” en “harde landingen,” maar op de een of andere manier zijn we nog steeds in de lucht. Ondanks de inflatie, renteverhogingen en talloze andere uitdagingen steeg het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) het derde kwartaal bijna 3%. Dat is indrukwekkend. Ook de werkloosheid van 4,1% is historisch laag.

Natuurlijk heeft ons land allerlei problemen, zoals ongelijkheid en de nationale schuldenlast, maar veel andere landen kijken jaloers naar de dynamiek van de Amerikaanse economie. De VS zijn veel beter in vorm dan de meeste landen.

6. De verkiezingen zijn voorbij
Voor sommigen zijn de uitslagen teleurstellend, voor anderen geldt dat het “eind goed, al goed” is. Voor veel beleggers is de grootste opluchting dat de verkiezingen voorbij zijn. De financiële markten houden van duidelijkheid en zekerheid en die hebben de verkiezingen gebracht.

Vraagtekens zijn er nog over de invoertarieven, de staatstekorten en andere zaken waar de tweede regering van Trump over gaat. Beleggers moeten echter niet vergeten dat de markten goed hebben gepresteerd én ingestort zijn onder regeringen van verschillende politieke kleuren. Het effect van de politiek op beleggingen wordt vaak overschat.

7. Het financiële systeem is niet ingestort
Herinner je je de lente van 2023 nog, toen de Silicon Valley Bank omviel? Een paar maanden later volgde First Republic, het op een na grootste bankfaillissement uit de Amerikaanse geschiedenis. Mensen maakten zich toen zorgen dat de snel stijgende obligatierentes een nieuwe financiële crisis zouden veroorzaken.

Maar een domino-effect is voorkomen. En ik moet nog steeds lachen over het grapje dat depositohouders van de Silicon Valley Bank die om hulp vroegen, omschreven werden als “venture capitalists die veranderd zijn in venture socialists.” De humor van beleggers blijft bijzonder.

8. Speculantengedrag zoals met meme-aandelen is voorbij
Herinner je je 2021 nog? Toen waren SPAC’s, special purpose acquisition companies ofwel lege beursfondsen en NFT’s, ofwel non-fungible tokens, digitale eigendomscertificaten die gebruikmaken van blockchain-technologie, enorm populair. En er werden dagelijks nieuwe cryptomunten gelanceerd. Online gemeenschappen creëerden toen, vaak gesteund door “stimmies”—de cheques die de Amerikaanse overheid als financieel steuntje aan elke burger gaf tijdens de coronapandemie—het fenomeen meme-aandelen.

Dat deed me denken aan eind jaren negentig, toen ik net begon met werken en internetbedrijven naar de beurs gingen op basis van het aantal mensen dat naar hun websites keken. In 2022 barstten er verschillende bubbels. Hopelijk hebben mensen toen niet teveel geld verloren door te speculeren op dit soort activa.

9. Kunstmatige intelligentie is veelbelovend
Ondanks de eerdergenoemde angst voor een “robot-apocalyps” geloof ik dat je nieuwe technologie beter kunt omarmen dan bestrijden. Ik gebruikte zelfs AI om onderzoek voor dit artikel te doen. De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie zijn indrukwekkend, wat niet wil zeggen dat die ontwikkeling niet óók problemen met zich meebrengt.

AI zal ongetwijfeld de orde in de wereld verstoren en andere dingen verdringen. Er zijn dus regels nodig om een en ander in goede banen te leiden. Maar de spectaculaire winst van AI-gerelateerde beleggingen laat wel zien hoe groot het potentieel ervan is. Een van mijn favoriete sprekers op de Morningstar Investment Conference sprak eerder dit jaar boeiend over de toepassingen van AI in medisch onderzoek.

10. De huidige waarderingen zijn aantrekkelijk
Zoals gezegd heeft de Amerikaanse aandelenmarkt de afgelopen jaren een fenomenaal rendement opgeleverd. Weinig mensen hadden na de financiële crisis van 2007-2009 voorspeld dat de prestaties zo sterk zouden zijn. De aandelenkoers heeft sceptici en doemdenkers keer op keer verrast, zoals in het verleden al zo vaak is gebeurd.

Nu waarschuwen beursbubbel-watchers dat de AI-hype tot een gevaarlijke overwaardering van aandelen heeft geleid. Warren Buffett en zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway zijn bijvoorbeeld aan het verkopen geslagen. Maar als je de huidige waardering van Amerikaanse aandelen te hoog vindt, zijn er genoeg andere aandelen in andere marktsegmenten die minder duur zijn. Denk bijvoorbeeld aan waarde-aandelen, dividendaandelen en small caps. Ook obligaties hebben een comeback gemaakt, wat een einde heeft gemaakt aan het irritante acroniem TINA (“There Is No Alternative”), wat wilde zeggen: er is geen alternatief voor aandelen.

Ik ben een groot voorstander van wereldwijde spreiding en herinner me periodes op de beurs waarin de internationale markten beter presteerden dan de Amerikaanse. Diversificatie kan beleggers goed beschermen als de Amerikaanse dollar zwakker wordt. De marktinzichten en tips van mijn collega’s bij Morningstar Equity Research en Morningstar Investment Management kunnen je helpen kansen te ontdekken.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Dan Lefkovitz  Dan Lefkovitz is Strategist, Indexes Product Management. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten