Inflatie eurozone in december op hoogste punt in 5 maanden

De consumentenprijzen vertonen een stijgende trend, maar deze maand wordt nog steeds een renteverlaging door de ECB verwacht.

Antje Schiffler 07 januari, 2025 | 12:27
Facebook Twitter LinkedIn

Collage-illustratie van de Europese Centrale Bank met achtergrondvormen en pictogrammen

Volgens Eurostat zijn de consumentenprijzen in de eurozone in december met 2,4% op jaarbasis gestegen. Dit is conform de verwachtingen, maar ligt boven die van november en de doelstelling van 2% van de Europese Centrale Bank. De stijging werd aangedreven door de energieprijzen, die voor het eerst sinds juli stegen.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met volatiele componenten zoals brandstof en voedsel, was vlak ten opzichte van vorige maand, wat benadrukt dat de kernprijzen over het algemeen stabiel zijn. “Met 2,7% blijft het echter aanzienlijk boven het door de ECB beoogde niveau van 2%, waarbij een krappe arbeidsmarkt de dienstencomponent van de inflatie hoog houdt,” aldus Michael Field, Europees marktstrateeg bij Morningstar.

“Tot nu toe is de gematigde en methodische aanpak van de ECB bij het verlagen van de rentetarieven de juiste geweest. De opmerkingen van de bank tijdens de vakantieperiode suggereren dat ze geloven dat de inflatie dit jaar opnieuw zal dalen tot het beoogde niveau, wat de weg vrijmaakt voor verdere renteverlagingen. Lagere rentes zouden een aantrekkelijke korting moeten krijgen ten opzichte van hun Amerikaanse en wereldwijde concurrenten.”

In december leverden diensten de grootste bijdrage aan de jaarlijkse inflatie in de eurozone (HICP) (4,0%, vergeleken met 3,9% in november), gevolgd door voedingsmiddelen, alcohol en tabak (2,7%, stabiel vergeleken met november), niet-energetische industriële goederen (0,5%, vergeleken met 0,6% in november) en energie (0,1%, vergeleken met -2,0% in november).

De prijsstijging in december markeert een terugkeer naar het niveau van juli. In november stegen de prijzen met 2,2% en in oktober met 2%.

Duitse inflatie verrast opwaarts, Franse inflatie blijft laag

Ulrike Kastens, Europees econoom bij DWS, zei in een onderzoeksnotitie dat de inflatierisico’s nog steeds aanwezig zijn, vooral in Duitsland.

“De cijfers van vandaag zijn in lijn met de prognose van de ECB voor het vierde kwartaal van 2024. De Duitse cijfers laten echter ook zien dat de onderliggende inflatierisico’s niet moeten worden gebagatelliseerd. Dit heeft al geleid tot iets meer scepsis in de marktverwachtingen over het verdere pad van renteverlagingen.”

De inflatie in Duitsland is in december onverwacht sterk gestegen. De prijzen stegen met 2,6%, ruim boven de marktverwachtingen van 2,4%, aldus het Duitse federale bureau voor de statistiek op 6 januari.

De inflatie in Frankrijk bleef ruim onder de doelstelling van de ECB. De consumentenprijzen stegen in december met 1,8%, aldus het Franse bureau voor de statistiek Insee op 7 januari. Dit was in lijn met de marktverwachtingen.

De ECB verlaagde tijdens haar vergadering in december haar inflatievooruitzichten naar 2,1% voor 2025, tegen 2,3% in de prognose van de bank van september, wat nauw aansluit bij haar middellangetermijndoelstelling van 2%. Voor de kerninflatie voorspellen ECB-medewerkers een gemiddelde van 2,3% in 2025 en 1,9% in zowel 2026 als 2027.

Wat zal de ECB doen op 30 januari?

Er wordt algemeen verwacht dat de eerste vergadering van de ECB van het nieuwe jaar op 30 januari opnieuw een renteverlaging zal opleveren, waarmee de geleidelijke versoepelingscyclus van de bank wordt voortgezet. In december verlaagde de ECB haar belangrijkste rente op de depositofaciliteit met 0,25 procentpunt tot 3,00%, wat duidde op een voorzichtige aanpak van het monetaire beleid.

Sommige analisten denken dat de depositorente eind 2025 zou kunnen dalen tot 1,50%, terwijl anderen beweren dat de ECB dichter bij 2% zou kunnen stoppen, waarbij de noodzaak om de groei te ondersteunen wordt afgewogen tegen het risico dat de inflatie weer oplaait. In het VK zal de “eindrente” naar verwachting rond de 3,5% liggen.

“De zwakke economie bezorgt sommige centrale bankiers steeds meer kopzorgen,” voegde Kastens eraan toe. Daarnaast laten de voorlopende indicatoren zien dat bedrijven het steeds moeilijker vinden om prijsverhogingen door te voeren vanwege de zwakke vraag.

“We verwachten daarom dat de inflatie in 2025 rond de doelstelling van 2% van de centrale bank zal uitkomen. We blijven uitgaan van een verlaging van de depositorente met 25 basispunten in januari”, voorspelt DWS.

Inflatie eurozone zou kunnen blijven stijgen, tegen het optimisme van de ECB in

Volgens ING blijft de ECB voorzichtig. Het neerwaartse effect van de energieprijzen neemt nu af en de diensteninflatie blijft een punt van zorg, aldus Peter Vanden Houte, hoofdeconoom voor de eurozone bij ING.

“Dit alles wijst erop dat het zeer waarschijnlijk is dat de inflatie in de eurozone in het eerste kwartaal van dit jaar verder zal toenemen. De ECB voorspelt een daling van de inflatie tot 2,3% in het eerste kwartaal, met een negatieve energie-inflatie als belangrijkste aanjager. Gezien de huidige trends lijkt dit echter optimistisch,” zei hij.

“Hoewel de centrale bank zou kunnen beweren dat de huidige inflatiestijging tijdelijk is, zijn de haviken in de Raad van Bestuur nu minder bereid om door een inflatieschok aan de aanbodzijde heen te kijken dan een paar jaar geleden.

“We verwachten nog steeds dat de ECB de rente zal blijven verlagen, maar het is onwaarschijnlijk dat het tempo van de versoepeling zal versnellen. Degenen die beweren dat de ECB ‘achter de curve’ loopt, kunnen daarom verder teleurgesteld worden.”


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Antje Schiffler  is editor voor Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten