De aandelenmarkt is zowel een stem- als een weegmachine

Wat de uitspraak van econoom Ben Graham ons kan vertellen over het gedrag van de aandelenmarkt na de laatste presidentsverkiezingen.

John Rekenthaler 21 januari, 2025 | 8:19
Facebook Twitter LinkedIn

Kunstwerk van markten die op en neer gaan

De stemmachine

Dag 1 van mijn beleggingsstudie leverde een belangrijke les op. Zoals Ben Graham schreef: “Op de korte termijn is de aandelenmarkt een stemmachine. Maar op de lange termijn is het een weegmachine.”

Aanvankelijk waardeerde ik die spreuk niet helemaal, maar in de loop der jaren heb ik het inzicht ervan ingezien. Graham’s eerste punt is de moeilijkheid om te anticiperen op de mening van de stemmachine. Politieke voorspellingen zijn grotendeels accuraat omdat opiniepeilers gegevens verzamelen. Een dergelijk mechanisme bestaat niet voor de aandelenmarkt - en als dat wel zo was, zouden de bevindingen onbetrouwbaar zijn, omdat bij aandelen de sentimentklok voortdurend wordt verzet. Beleggingsovertuigingen fluctueren veel sneller dan politieke voorkeuren.

De stemmachine: aandelen stijgen na de overwinning van Trump

Deze wisselvalligheid leidt tot beursgedrag dat zelfs achteraf moeilijk te verklaren is. Neem de prestaties van Amerikaanse aandelen na de verkiezing van Donald Trump, op 5 november 2024. De volgende dag stegen de aandelenkoersen, het begin van wat commentatoren “de Trump-trade” noemen.

Eén verklaring voor de maandenlange rally is dat beleggers de voorkeur gaven aan de business-first benadering van de verkozen president boven het Democratische beleid. Nu zouden miljardairs die weten hoe ze geld moeten verdienen het voor het zeggen hebben, niet carrièrepolitici. Een andere mogelijkheid is dat kiezers niet per se de triomf van Donald Trump vierden, maar blij waren dat deze verkiezing, in tegenstelling tot de vorige, snel geregeld was.

Het probleem met deze beweringen - die algemeen worden aangenomen - is dat aandelen veel verder stegen na de presidentsverkiezingen van 2020, toen (1) de winnaar inderdaad een carrièrepoliticus was, (2) hij een van die miljardairs versloeg van wie wordt gezegd dat ze goed zijn voor de aandelenkoersen en (3) de uitkomst dagenlang onzeker was. Zie de grafiek hieronder die de eerste 45 handelsdagen na elke verkiezing laat zien.

(Growth of $10,000, Morningstar US Market Index, post-election 2020 and 2025)

We moeten toegeven dat deze illustratie niets bewijst. Het zou kunnen dat beleggers ongelukkig waren met de overwinning van Joe Biden of het wachten op de verkiezingsuitslag, maar zo blij waren met het economische nieuws van dat moment dat ze hoe dan ook aandelen kochten. Misschien, of misschien ook niet. Speculatie over het oordeel van de stemmachine is slechts dat-speculatie. Uw gok over hoe aandelen zullen presteren in de komende weken of maanden zal waarschijnlijk niet beter (of slechter) zijn dan de mijne.

De weegmachine: langetermijngroei van aandelen

De conclusies van de weegschaal zijn daarentegen gemakkelijk te interpreteren. Aandelen hebben waarde op lange termijn omdat ze hun eigenaars ofwel (1) contant geld geven in de vorm van dividenden, ofwel (2) de mogelijkheid bieden om in de toekomst nog meer contant geld te ontvangen door hun winst te laten groeien. Na verloop van tijd zullen de aandelenkoersen dus de bedrijfswinsten volgen.

Dat is inderdaad gebeurd, zij het losjes. De volgende grafiek toont twee zaken. Het eerste is de reële groei van een investering van $10.000 in de S&P 500 sinds februari 1988-de datum waarop ik voor het eerst de woorden van Ben Graham las (ter herinnering, in beleggingsterminologie betekent “reëel” “na inflatie.”). De tweede is de prestatie die zou zijn opgetreden als de index zou zijn ontdaan van zijn stemeffecten, zodat deze alleen de combinatie van (1) de lopende dividenden plus (2) de verandering in de bedrijfswinsten weergeeft.

(Met andere woorden, de tweede lijn zet de koers/winstverhouding van de S&P 500 vast op het niveau van 14,2 in februari 1988. De blauwe lijn vertegenwoordigt het totale rendement voor Amerikaanse aandelenbeleggers, ervan uitgaande dat de aandelen die initiële koers-winstverhouding hadden behouden).

(Growth of $10,000, S&P 500, 2/88 - 12/24)

Hoe de aandelenmarkt veranderingen in het sentiment verwerkt

Men kan tegenwerpen dat de stijging van de aandelenmarkt veel groter is dan de onderliggende groei van de bedrijven! Eerlijk is eerlijk; die lijnen liggen inderdaad ver uit elkaar omdat de koers-winstverhouding voor Amerikaanse aandelen verdubbeld is sinds het begin van die periode. De stemmachine werkt ook over langere perioden.

Maar zoals we hebben gezien, hadden aandeelhouders geen hulp nodig om succesvol te zijn. De sleutel tot hun succes was de prestatie van corporate America. De rest was een bonus. De dividenden die Amerikaanse bedrijven uitkeerden, plus hun winsttoename, zorgden voor een ruime compensatie voor aandeelhouders van gewone aandelen, ongeacht de werking van de stemmachine.

Hetzelfde principe geldt als we vooruitkijken. Ik verwacht niet dat de toekomst zo genereus zal zijn voor aandeelhouders. Op dit moment worden Amerikaanse aandelen verhandeld tegen een koers/winstverhouding van 28, wat niet alleen hoog is naar historische maatstaven, maar ook steil in vergelijking met de rendementen op lange obligaties. Uiteindelijk verwacht ik dat de koers-winstverhoudingen zullen dalen tot onder de 20, wat het totale rendement van de aandelenmarkt zou verlagen.

Maar dat verandert niets aan het argument voor aandelen. Als bedrijven blijven floreren - en zoals ik schetste in mijn (enigszins) farewell-column, is er alle reden om te verwachten dat ze dat zullen doen - blijven hun aandelen prima langetermijnbeleggingen. Misschien zullen hun rendementen eerder goed dan geweldig zijn. Dat is ook goed.

Investeringen buiten de scope

Je zou je kunnen afvragen hoe het zit met bitcoin? Immers, dat actief heeft elke rivaal in de afgelopen jaren verslagen, behalve de Gold Vinyl rookie card van Caitlin Clark. Kunnen Grahams principes die prestatie verklaren?

Het antwoord: duidelijk niet. De weegmachine heeft niets te zeggen over bitcoin, omdat het vandaag geen contant geld uitbetaalt en dat ook nooit zal kunnen. Hetzelfde geldt voor ongemunt goud, beeldende kunst en pet rocks. Dat betekent niet dat ze geen waarde hebben - de geschiedenis van de goudprijs bewijst nadrukkelijk het tegendeel - maar eerder dat Grahams weegschaal hun waarde niet kan inschatten.

Of iemand anders dat kan, is een open vraag. Commentatoren doen gewaagde voorspellingen over geldloze activa, net zoals Charles Barkley dat doet over NBA-wedstrijden, maar hun voorspellingen lijken me even (on)valide. Bitcoin zal bitcoin zijn, net zoals goud goud zal zijn, land land zal zijn en beeldende kunst beeldende kunst zal zijn. Ik weet niet hoe en waar die naalden zullen landen, en als iemand het echt weet, weet ik niet hoe ik die persoon kan vinden.

Wat ongetwijfeld ook Graham’s antwoord zou zijn geweest.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

John Rekenthaler  is vice president of research for Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten