Goud bereikte een nieuw hoogste punt op maandag 3 februari, opgejaagd door een golf van investeringen naar veilige activa nadat de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om commerciële importtarieven op te leggen aan Canada, China en Mexico, bijdroeg aan de angst voor inflatie die de economische groei zou kunnen aantasten.
De spotprijs bereikte maandagochtend $2.830 per ounce en zakte daarna iets terug tot $2.812, ondanks de kracht van de dollar, waarmee het gele metaal historisch gezien een omgekeerde correlatie heeft.
“Het is alsof we te maken hebben met een astrale conjunctie die verschillende soorten beleggers verenigt”, zegt Maurizio Mazziero, financieel analist en grondstoffenexpert. “Particulieren kijken vol vertrouwen naar goud, omdat het de beste beleggingscategorie was in 2024 met een rendement van 27%, oplopend tot 36% voor beleggers die in euro’s beleggen. Tegelijkertijd zien geldbeheerders de allocatie van goud als een verzekering gezien de geopolitieke en handelstarievenrisico’s, terwijl de aandelenkoersen nog steeds op een hoog niveau staan.
Centrale banken in opkomende markten hebben nog steeds honger naar goud
Ondertussen gaan centrale banken door met massale aankopen: Volgens gegevens van de World Gold Council zijn de mondiale goudreserves in de eerste tien maanden van vorig jaar met 694 ton toegenomen, in lijn met het record van 2023.
In de eerste drie kwartalen van vorig jaar registreerde alleen al de centrale bank van India netto goudaankopen van 77 ton, gevolgd door de centrale bank van Turkije met 72 ton, waarmee het aandeel van de goudreserves in de totale deviezenreserves op 34% kwam. De op twee na grootste koper van goud in 2024 was de Poolse centrale bank met 69 ton. China, dat zich de afgelopen jaren heeft ontpopt als de grootste koper van goud, staat op de vierde plaats met iets minder dan 30 ton.
“De beslissing van westerse landen om in 2022 sancties op te leggen aan de reserves van de Russische centrale bank was een punt waarop geen weg terug meer was en suggereert dat in de toekomst elk land dat een sterk politiek meningsverschil met het Westen heeft, impliciet het risico loopt dat zijn activa in beslag worden genomen”, zegt Peter Kinsella, Global Head of Forex Strategy bij Union Bancaire Privée. “Als gevolg hiervan hebben de centrale banken over de hele wereld hun goudreserves vergroot en deze trend zal zich waarschijnlijk voortzetten in 2025”.
Uit de 2024 Central Bank Gold Reserves Survey, uitgevoerd in opdracht van de World Gold Council, blijkt dat 69% van de ondervraagde centrale banken verdere netto aankopen van goudreserves verwacht, zij het in bescheiden mate, in de toekomst. Ze benadrukten de rol van het edelmetaal als een strategisch actief voor risicovermindering van de portefeuille en diversificatie van deviezenreserves. 83% van de centrale banken in geïndustrialiseerde landen vertrouwt ook op de traditionele functie van goud als inflatiehedge en veilige haven in tijden van crisis. Bij de onderzochte centrale banken van opkomende markten loopt dit percentage op tot 90%.
“Op de achtergrond is er altijd het BRICS-project om een nieuwe aan goud gekoppelde munt te initiëren die in de handel moet worden gebruikt in plaats van de Amerikaanse dollar”, herinnert Mazziero zich verder. “Het feit dat Trump 100% tarieven heeft aangekondigd voor degenen die het zullen invoeren, benadrukt de reële haalbaarheid ervan en de bijbehorende angsten.”
Wanneer zal goud $3.000 aantikken?
Over het algemeen zijn beleggers positief over goud voor 2025. Volgens Kinsella van UBP “zou het kunnen blijven stijgen naar niveaus van rond $2.900 tot $3.000 per ounce.” Analisten van JP Morgan schrijven in hun jaarlijkse vooruitzichten ook dat ze verwachten dat de goudprijs zal stijgen tot boven $3.000, vooral als het beleid van de VS meer ontwrichtend wordt, in de vorm van hogere tarieven, verhoogde handelsspanningen en grotere risico’s voor de economische groei.
“Het is moeilijk om prijsvoorspellingen te doen”, waarschuwt Maurizio Mazziero, “we varen op volle zee, op niveaus die nog nooit zijn aangeraakt: Ik zou zeggen dat op dit moment $3.000 binnen handbereik is, maar de stijging zou zich ook kunnen uitstrekken naar $3.200 per ounce. Ik denk niet dat iemand dat bij benadering kan bepalen”.
Tot slot herinnert Diego Franzin, hoofd portefeuillestrategieën bij Plenisfer Investments SGR, eraan dat “ongeacht de prijstrends op de korte termijn, goud een sterke diversifiërende factor zal blijven, die helpt de volatiliteit van de portefeuille te beperken dankzij de lage correlatie met andere activa en bescherming biedt tegen inflatie.”
De auteur of auteurs hebben een positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid..