Nieuw energiebeleid, wat betekent dat voor Europese nutsbedrijven?

Morningstar-analist Tancrede Fulop legt uit hoe de waarderingen van Europese aandelen in de nutsbedrijvensector zouden kunnen veranderen.

Francesco Lavecchia 07 februari, 2025 | 16:13
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Francesco Lavecchia: Welkom bij Morningstar, ik ben Francesco Lavecchia en bij mij vandaag is Tancrede Fulop, senior aandelenanalist bij Morningstar.

Dus Tancrede, Ursula von der Leyen beloofde onlangs dat de Europese Commissie een reeks beleidsmaatregelen zal nemen om de energieprijzen te verlagen. In de VS, met de nieuwe regering-Trump, neemt het risico toe dat de belastingvoordelen voor hernieuwbare energie worden verlaagd. Kun je ons meer vertellen over deze veranderingen in het energiebeleid en in welke richting ze gaan?

Het Europese energie actieplan

Tancrede Fulop: Ja, natuurlijk. Maar laten we eerst de context beschrijven: de elektriciteitsprijzen in Europa zijn de hoogste ter wereld, samen met die in het Verenigd Koninkrijk. Op 26 februari zal de Europese Commissie een actieplan voor betaalbare energie presenteren en vorige week, op het World Economic Forum in Davos, verklaarde Ursula von der Leyen dat een sleutelelement van dit plan een gemoderniseerd Europees supernetwerk zal zijn. In de praktijk wil de Europese Commissie meer interconnectie tussen de lidstaten. Zo kunnen landen met een overschot aan hernieuwbare energie deze exporteren naar landen met een energietekort. En in de VS, ja, met de regering Trump lopen de belastingvoordelen voor hernieuwbare energie in de VS af in 2030 en met Trump staat deze datum op de helling. Ons beste scenario is dat het vervallen van deze belastingvoordelen wordt vervroegd naar 2027.

Impact van nieuw beleid op Europese nutsbedrijven

FL: Welke invloed denk je dat dit nieuwe energiebeleid zal hebben op de Europese nutssector in termen van kosten, inkomsten en nieuwe investeringen?

TF: Meer interconnecties betekenen meer investeringsmogelijkheden voor elektriciteitstransmissienetbeheerders, zoals Redeia of National Grid, een van de bedrijven die wij volgen. Meer investeringen betekent dus een hogere winstgroei. Maar ik wil u eraan herinneren dat het vele jaren duurt voordat deze investeringen worden gerealiseerd. De Europese Commissie gaat er vervolgens van uit dat met meer interconnecties de groothandelsprijzen voor energie zullen dalen en we meer kunnen vertrouwen op hernieuwbare energie. Dit is eigenlijk een oud argument van nucleaire sceptici, zoals Europees Commissaris voor Energie Dan Jørgensen. Maar in werkelijkheid kan het tegenovergestelde gebeuren. Met meer interconnecties kan een tekort aan hernieuwbare energie er namelijk voor zorgen dat de energieprijzen in alle aangesloten landen de pan uit rijzen.

Dit is wat er in december gebeurde in Duitsland en de Scandinavische landen, tijdens de vele dagen dat er noch wind noch zon was, en de Zweedse minister van Energie klaagde over het gebrek aan basislastcapaciteit in Duitsland, vooral kernenergie, en sommige Noorse politici dreigden de interconnecties tussen Noorwegen en het Europese vasteland te ontmantelen. Uiteindelijk nemen de investeringen toe, maar het effect op de groothandelsprijzen voor elektriciteit is onzeker. En uiteindelijk kunnen de elektriciteitsrekeningen stijgen, omdat netinvesteringen op andere manieren moeten worden gefinancierd. In de VS zou het eerder aflopen van belastingvoordelen voor hernieuwbare energie een versnelling van de investeringen in deze sector kunnen stimuleren. Dit is wat er in het verleden gebeurde toen de belastingkredieten afliepen.

Nieuw energiebeleid: winnaars en verliezers op de beurs

FL: Welke Europese nutsbedrijven zouden het meest beïnvloed worden door deze veranderingen? Kun je een best-case en een worst-case scenario beschrijven en hoe de waardering van effecten kan veranderen in termen van prognoses en schattingen van de reële waarde?

TF: Ja, het beste scenario voor belastingkredieten in de VS is dat ze in 2032 aflopen. In dat geval zullen de bedrijven met de grootste blootstelling aan de hernieuwbare-energiesector in de VS, zoals EDPR, haar moedermaatschappij EDP en, hoewel in mindere mate, RWE en Orsted, de voorkeur krijgen. Wat betreft het Actieplan voor betaalbare energie in Europa, als dit zou leiden tot een stijging van de groothandelsprijzen voor energie, zou dit positief zijn voor de meest prijsgevoelige energiebedrijven, zoals Acciona Energia, Verbund of Engie.

Het slechtste scenario in de VS zou de onmiddellijke afschaffing van belastingkredieten zijn. De verliezers zouden dus de best-case winnaars zijn. Dus voor EDPR en EDP zou ik mijn schattingen met ongeveer 15% kunnen verlagen in deze situatie. Wat Europa betreft, als de groothandelsprijzen voor energie lager zouden zijn, zouden de verliezers Acciona Energia, Verbund en Engie zijn. Maar mijn schattingen van de reële waarde zijn gebaseerd op een gemiddelde elektriciteitsprijs van EUR 60/MWh. In die zin heb ik een zekere veiligheidsmarge in mijn schattingen.

FL: Hartelijk dank, Tancrede. Voor Morningstar ben ik Francesco Lavecchia. Dank u voor het kijken.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Francesco Lavecchia

Francesco Lavecchia  è Research Editor di Morningstar in Italia

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten