Onbeminde fondsen die toekomstige winnaars kunnen zijn

Sommige Europese fondsen zijn veelbelovend ondanks de hoge uitstroom.

Valerio Baselli 12 februari, 2025 | 9:15
Facebook Twitter LinkedIn

Collage-illustratie met driehoeken die omhoog en omlaag wijzen, met foto's van munten en een stadsgebouw geïntegreerd in het ontwerp, naast verschillende grafische elementen.

De fondsen kopen die iedereen verkoopt, kan een winnende strategie zijn.

De instroom van fondsen zorgt doorgaans voor nog meer instroom, terwijl uitstroom vaak tot nog meer onttrekkingen leidt, wat resulteert in een zichzelf versterkende trend. Uiteindelijk worden populaire titels echter te duur en impopulaire titels te goedkoop, en keert het proces om. Daarom kan de combinatie van een sterke instroom en een hoog rendement in het verleden een goede indicator zijn voor de overwaardering van een aandeel.

En het is precies door deze dynamiek te vangen dat de Buy the Unloved-strategie in beeld komt.

Waarom je het onbeminde zou moeten kopen

Al meer dan 30 jaar publiceert Morningstar zijn Buy the Unloved-studie, die kijkt naar de Morningstar-categorieën met de meeste uitstroom in het voorgaande jaar, of de ‘unloved’, terwijl de groepen met de grootste instroom - de ‘loved’ - worden vermeden. De benadering wijst beleggers op goedkope of out-of-favor delen van de markt die mogelijk toe zijn aan een opleving, met fondsstromen als leidraad.

Hierbij worden gelijke bedragen belegd in één fonds uit elk van de drie long-only aandelencategorieën van Morningstar met de grootste uitstroom in het kalenderjaar, terwijl de categorieën met de grootste instroom worden vermeden. Na drie jaar worden de participaties verkocht en wordt de opbrengst gelijkmatig geïnvesteerd in de categorieën van dat jaar die niet geliefd zijn. Net als elke andere tegendraadse strategie is deze strategie het meest geschikt voor de periferie van de gemiddelde beleggersportefeuille.

De resultaten waren behoorlijk indrukwekkend: $10.000 belegd op 1 januari 1994 in de onbeminde portefeuille zou $282.771 zijn geworden op 30 november 2024. Hetzelfde bedrag geïnvesteerd in de geliefde portefeuille zou daarentegen slechts $66.321 waard zijn geweest aan het einde van de periode, minder dan de $104.483 die dezelfde investering in een internationaal large-cap blend aandelenfonds zou hebben opgeleverd (in dit geval komt het resultaat overeen met het gemiddelde van de categorie).

Amerikaanse aandelen boekten in 2024 opnieuw sterke rendementen, terwijl obligaties en internationale aandelen bescheidener winsten boekten. Fondsbeleggers stortten geld in wereldwijde en Amerikaanse large-cap mix aandelenfondsen, meestal via passief beheerde fondsen; tegelijkertijd trokken ze grote bedragen terug uit ecologische aandelenfondsen, evenals uit strategieën die zijn blootgesteld aan wereldwijde groeiaandelen, Azië ex-Japan of Britse inkomstenaandelen. Dat is nuttige informatie voor degenen die bereid zijn om tegen de stroom in te gaan.

Om eerlijk te zijn, fondsen die niet geliefd zijn, kunnen dat zijn om een reden: Een periode van ondermaats presteren, een ongunstige beleggingsstrategie of uitdagingen in de sector kunnen allemaal legitieme redenen zijn om voorzichtig te zijn. Toch kan een tegendraadse benadering van fondsselectie ook geweldige resultaten opleveren.

Ongeliefde kwaliteitsfondsen in Europa

Om dit toe te passen op de Europese fondsenmarkt, hebben we hierboven de 10 meest ongeliefde Morningstar aandelencategorieën in Europa in 2024 opgesomd.

In plaats van alleen te kijken naar de vermogensstromen, wilden we ook de waardering meenemen in deze studie. Om de waardering voor elke categorie te meten, namen we de Morningstar-index voor elke categorie en berekenden we de marktgewogen koers/reële waarde van de onderdelen, met behulp van Morningstar analistenratings indien beschikbaar en een kwantitatief proces in de andere gevallen.

Tot de meest ongeliefde aandelencategorieën van Europese beleggers behoorden wereldwijde en Europese large-cap groeiaandelen, thematische strategieën gericht op ecologie en alternatieve energie, evenals Asia ex-Japan aandelen en Britse aandelen.

Desondanks zijn er een paar fondsen die hun kwaliteiten kunnen bewijzen als de markten gunstig zijn voor hun categorieën. Hier zijn enkele fondsen in onbeminde gebieden, die een positieve Morningstar Medalist Rating hebben.

Sector Aandelen Ecologie

JPM Climate Change Solutions UCITS ETF

- Morningstar Medalist Rating: Silver

- Morningstar sterrenrating: N/A (minder dan 3 jaar historische prestatie)

- Kostenratio: 0,55%

Het actief beheerde JPMorgan ETFs (Ireland) ICAV - Climate Change Solutions UCITS ETF steeg het afgelopen jaar met 17,27% en presteerde daarmee beter dan het gemiddelde fonds in de categorie ecologie-aandelen, die met 10,13% steeg. Het fonds presteerde in het 18e percentiel en bleef 5,96 procentpunten achter bij zijn benchmark, de Morningstar Global Target Market Exposure Index.

Robeco Biodiversity Equities I EUR Cap

- Morningstar Medalist Rating: Silver

- Morningstar sterrenrating: N/A (minder dan 3 jaar historische prestatie)

- Kostenratio: 0,98%

In het afgelopen jaar steeg het actief beheerde Robeco Biodiversity Equities met 16,43%, terwijl het gemiddelde ecologiefonds 10,13% won. Het fonds presteerde in het 23e percentiel en bleef 6,8 procentpunt achter bij zijn benchmark, de Morningstar Global Target Market Exposure Index.

Global Large-Cap Growth Equity

GQG Partners Global Equity Fund A USD

- Morningstar Medalist Rating: Gold

- Morningstar sterrenrating: ★★★★★

- Uitgavenratio: 1,34%

Het GQG Partners Global Equity Fund steeg het afgelopen jaar met 21,01%. De winst van het actief beheerde fonds overtrof de winst van 19,38% van het gemiddelde fonds in de categorie wereldwijde large-cap groeiaandelen, waardoor het in het 37e percentiel staat voor prestaties. Het fonds bleef 5,72 procentpunt achter bij zijn benchmark, de Morningstar Global Growth Target Market Exposure Index.

Azië ex-Japan Aandelen

Schroder ISF Asian Opportunities S Acc EUR

- Morningstar Medalist Rating: Gold

- Morningstar sterrenrating: ★★★★

- Kostenratio: 0,68%

Het Schroder International Selection Fund Asian Opportunities steeg het afgelopen jaar met 17,51%. De winst van het actief beheerde fonds was ongeveer in lijn met de winst van 18,26% van het gemiddelde fonds in de aandelencategorie Azië ex-Japan, waarmee het in het 57e percentiel voor prestaties staat. Het fonds bleef 2,01 procentpunt achter bij zijn benchmark, de Morningstar Asia ex-Japan Target Market Exposure Index.

BlackRock Advantage Asia ex Japan Equity Fund D USD Acc

- Morningstar Medalist Rating: Silver

- Morningstar sterrenrating: ★★★★★

- Kostenratio: 0,45%

In het afgelopen jaar steeg het actief beheerde BlackRock Funds I ICAV - BlackRock Advantage Asia ex Japan Equity Fund met 25,07%, terwijl het gemiddelde Asia ex-Japan aandelenfonds met 18,26% steeg. Het fonds stond in het zevende percentiel voor prestaties en versloeg zijn benchmark, de Morningstar Asia ex-Japan Target Market Exposure Index, met 5,55 procentpunten.

Sector Aandelen Alternatieve Energie

Guinness Sustainable Energy C EUR Acc

- Morningstar Medalist Rating: Gold

- Morningstar sterrenrating: N/A (minder dan 3 jaar historische prestatie)

- Kostenratio: 1,85%

Het actief beheerde Guinness Asset Management Funds PLC - Sustainable Energy verloor het afgelopen jaar 1,83% en daalde daarmee verder dan het gemiddelde fonds in de categorie alternatieve aandelenenergie, dat met 1,4% daalde. Het fonds presteerde in het 54e percentiel en bleef 9,21 procentpunt achter bij zijn benchmark, de Morningstar Global Markets Renewable Energy Index.

Polar Capital Smart Energy Fund R Acc

- Morningstar Medalist Rating: Silver

- Morningstar sterrenrating: ★★★★★

- Kostenratio: 1,63%

In het afgelopen jaar steeg het actief beheerde Polar Capital Smart Energy Fund met 17,42%, terwijl het gemiddelde alternatieve energiefonds 1,4% verloor. Het fonds stond in het achtste percentiel voor prestaties en versloeg zijn benchmark, de Morningstar Global Markets Renewable Energy Index, met 10,04 procentpunten.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  is senior international editor bij Morningstar

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten