Unilever kiest Amsterdam voor hoofdnotering ijsdivisie

Het verzelfstandigde ijsbedrijf krijgt secundaire noteringen in Londen en New York.

Christopher Johnson 13 februari, 2025 | 15:58
Facebook Twitter LinkedIn

""

Na maanden van speculatie heeft Unilever UNA aangekondigd dat haar ijsdivisie dit jaar zal worden verzelfstandigd, met een primaire beursnotering in Amsterdam.

Het ijsbedrijf krijgt twee secundaire noteringen, in Londen en New York. Moederbedrijf Unilever heeft zijn hoofdnotering in Londen, maar wordt ook verhandeld in Amsterdam en New York.

Diana Radu, aandelenanalist bij Morningstar, vindt dat de keuze voor een beursnotering in Amsterdam geen grote verrassing was. Ze wijst op eerdere hints van Unilever-CEO Hein Schumacher dat het ijsbedrijf in Nederland naar de beurs zou gaan omdat het hoofdkantoor van de divisie, onder leiding van Peter ter Kulve, daar is gevestigd.

Het bedrijf had de Nederlandse overheid er ook al eerder van verzekerd, nadat het zijn primaire beursnotering in 2020 naar Londen had verplaatst, dat elke toekomstige notering van zijn voedings- en verzorgingsdivisie in Nederland zou plaatsvinden.

Een klap voor de reputatie van de Britse aandelenmarkt?

Volgens Daniel Coatsworth, beleggingsanalist en hoofdredacteur bij het Britse beleggingsplatform AJ Bell, is Unilevers beslissing geen negatieve weerspiegeling van de Britse markt. “Ik heb bedrijven gezien die zich afsplitsten en zeiden dat ze geen notering in Londen zouden krijgen; Britse aandeelhouders worden in wezen gedwongen verkopers. Met Unilever Ice Cream heb je continuïteit,” zegt hij.

Vorig jaar kondigde Unilever aan dat het de 12 miljard pond kostende divisie, die merken omvat van Magnum tot Ben & Jerry’s, zou verzelfstandigen. Dit komt omdat Schumacher de productiviteit wil verhogen door slecht presterende bedrijfsonderdelen af te splitsen en banen te schrappen.

In de meest recente resultaten die op 13 februari werden gepubliceerd, zag het consumptiegoederenbedrijf de omzet stijgen maar de winst op jaarbasis dalen en beleggers maakten zich zorgen over de zwakte in dit boekjaar.

Morningstar maatstaven voor aandeel Unilever UNA

Analist: Diana Radu, CFA


Toch gelooft Coatsworth dat de splitsing zou kunnen leiden tot een ommekeer in het wel en wee van de ijsbusiness: “Het betekent dat het management van de ijsdivisie de vrijheid heeft om hun eigen agenda na te streven, beslissingen te nemen die de groei kunnen versnellen en dingen te doen zonder verantwoording af te hoeven leggen aan een groot moederbedrijf”, zegt hij.

Unilever gaat terug naar haar wortels

Susannah Streeter, hoofd geld en markten bij het Britse beleggingsplatform Hargreaves Lansdown, zei dat Unilevers wortels in Nederland teruggaan tot de oprichting in de jaren 20 van de vorige eeuw. “Maar gezien de vermeende ‘dubbele nationaliteit’ van Unilever kan een beslissing om in Amsterdam te noteren nog steeds worden gezien als een tegenslag voor Londen, vooral gezien de recente uittocht van bedrijven uit de City. Maar het verdient nog steeds de streep van een secundaire notering als troost,” voegt ze eraan toe.

De Britse aandelenmarkt is vastgelopen in een sleur nu er vorig jaar minder dan 20 bedrijven een notering hebben gekregen op de hoofdmarkt in Londen, het laagste aantal sinds de wereldwijde financiële crisis.

En veel aandelen in het Verenigd Koninkrijk zijn privaat gemaakt, waardoor het aantal beursgenoteerde bedrijven is afgenomen.

Sommige, zoals goksite Flutter FLUT hebben ervoor gekozen om hun hoofdnotering te verplaatsen van Londen naar het kapitaalrijke New York. Anderen, zoals het Britse bedrijf Arm Holdings ARM, hebben ervoor gekozen Londen te mijden en een beursnotering in de VS te openen.

Toch is er hoop dat 2025 een jaar kan worden waarin Londense noteringen herstellen, met buzz dat bedrijven zoals Chinese fast fashion gigant Shein, Grieks industrieel bedrijf Metlen Energy & Metals, en het door Santander gesteunde fintechbedrijf Ebury allemaal naar de Britse hoofdstad zouden kunnen gaan.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Christopher Johnson  is datajournalist bij Morningstar in Londen

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten