Als je belegt in individuele aandelen, ben je waarschijnlijk gewend om krantenkoppen te zien over de best presterende aandelen over kortere perioden, zoals voor het jaar tot nu toe of zelfs wekelijkse of dagelijkse rendementen. Er zijn twee nadelen aan deze aanpak. Ten eerste is het moeilijk om rijkdom op lange termijn te creëren door je te richten op kortetermijnprestaties. Daarnaast heeft zelfs een sterk presterend aandeel minder impact als er maar weinig aandeelhouders zijn om ervan te profiteren.
Om beleggingen te vinden die de meeste waarde in dollars hebben gecreëerd, is vermogensvorming een betere maatstaf. Vorige maand heb ik de fondsendatabase van Morningstar doorgespit om voor de Amerikaanse markt de fondsen uit te lichten die de meeste waarde hebben gecreëerd op basis van de marktgroei in dollars. Deze keer voerde ik een soortgelijke oefening uit aan de aandelenkant, waarbij ik me concentreerde op aandelen die de grootste winst boekten op basis van de verandering in hun marktkapitalisatie (die de huidige aandelenprijs vermenigvuldigd met het totale aantal uitstaande aandelen weergeeft) over de 10 jaar van 2015 tot 2024. Om een completer beeld te krijgen van de welvaartscreatie, heb ik de totale waarde van de uitgekeerde dividenden over dezelfde periode toegevoegd.
De resultaten
De onderstaande grafiek toont de 15 Amerikaanse aandelen die de meeste waarde hebben gecreëerd voor aandeelhouders op basis van deze statistieken.
Top 15 waardecreërende aandelen van het afgelopen decennium
Top 15 waardecreërende aandelen van het afgelopen decennium
undefined
De aandelen op mijn lijst hebben de afgelopen 10 jaar naar schatting $20,8 biljoen aan aandeelhoudersvermogen gecreëerd. Dat is meer dan 4 keer mijn schatting van ongeveer $4,6 biljoen voor de top 15 fondsen. Het bezitten van aandelen in een individueel aandeel is veel riskanter dan het bezitten van een breed gespreid fonds en de kans op verlies is veel groter. Als je er echter in slaagt om in een winstgevend aandeel te beleggen, kan de winst veel groter zijn.
Dat is vooral waar omdat bedrijven met uitstekende financiële resultaten en aandelenkoersen hun concurrenten jarenlang kunnen blijven overtreffen. De meeste bedrijven op mijn lijst waren 10 jaar geleden al megakapitalisaties. Tesla TSLA is een uitzondering. Het bedrijf bestaat al sinds juli 2013, maar bereikte pas een paar jaar geleden de megakapstatus.
Meer in het algemeen hebben alle leden van de “Magnificent Seven” groep van large-cap tech-aandelen ook aanzienlijke rijkdom voor aandeelhouders gegenereerd in de afgelopen tien jaar. Als groep hebben Apple AAPL, Amazon AMZN, Microsoft MSFT, Alphabet GOOGL, Nvidia NVDA, Meta Platforms META, en Tesla creëerden ongeveer $16.1 biljoen aan aandeelhouderswaarde over de periode van 10 jaar, goed voor ongeveer driekwart van het totaal voor de top 15.
Vanuit sectorperspectief domineren technologie-aandelen de lijst. Dat zou niet als een verrassing moeten komen, gezien het feit dat technologie-aandelen de afgelopen 10 jaar meer dan 8 procentpunten rendement hebben gegenereerd ten opzichte van de bredere markt.
Andere sectoren, waaronder consumentencycli, financiële diensten en gezondheidszorg, komen ook voor in de top 15. Opvallend afwezig zijn sectoren uit de oude economie, zoals nutsbedrijven, basismaterialen, industrie en onroerend goed.
Een andere rode draad die de top 15 vermogensvormers verbindt: een economic moat, ofwel een duurzaam concurrentievoordeel. Een economic moat is een structureel kenmerk dat een bedrijf in staat stelt om gedurende een lange periode extra winst te maken. De aandelenanalisten van Morningstar definiëren economische winst als rendement op geïnvesteerd kapitaal boven onze schatting van de kapitaalkosten van een bedrijf, of de gewogen gemiddelde kapitaalkosten. Slechts ruwweg 20% van de bedrijven die we volgen heeft een Wide Economic Moat Rating, terwijl ongeveer 40% een Narrow Moat heeft en de resterende 40% geen moat heeft. Echter, 12 van de top 15 welvaartscheppende aandelen hebben een Wide Moat rating op basis van de beoordelingen van onze analisten, terwijl de resterende drie een Narow Moat hebben. Met andere woorden, economische moats zijn de sleutel geweest tot het creëren van aandeelhouderswaarde.
Economische ruimte en groeistatistieken
undefined
Groei was ook een belangrijke eigenschap. Groeiaandelen hebben een aanzienlijk prestatievoordeel gehad over de periode van 10 jaar in het onderzoek, waarbij ze gemiddeld bijna 4 procentpunten per jaar beter presteerden dan waardeaandelen. Het is dus waarschijnlijk geen verrassing dat de meeste aandelen op de lijst eerder op groei dan op waarde gericht zijn. Zoals de tabel hierboven laat zien, genereerden de waardecreërende winnaars een aanzienlijk betere groei in inkomsten, bedrijfsinkomsten en vrije kasstroom dan de markt in de afgelopen 10 jaar.
Veel van de bedrijven op de lijst hebben ook een waarde-groeiscore, die de gezamenlijke verwachtingen van marktdeelnemers weerspiegelt voor toekomstige groei en vereiste rendementen die ver boven de algemene markt liggen. Een paar aandelen, waaronder Berkshire Hathaway BRK.B, JPMorgan Chase JPM, en UnitedHealth Group UNH, hebben nog steeds bovengemiddelde rendementen gegenereerd, ondanks dat ze meer naar de value-kant neigen.
Vooruitblik
Aandeelhouders in deze 15 bedrijven zijn de afgelopen tien jaar ruimschoots beloond. Maar als het op beleggen in aandelen aankomt, kan het verleden al dan niet het voorspel zijn. Wat echt belangrijk is voor beleggers die een nieuwe aankoop overwegen, zijn de toekomstperspectieven van een bedrijf en of de huidige aandelenkoers een veiligheidsmarge biedt.
Morningstar-ratings en waarderingen
undefined
Op dat front zijn de vermogensvormers een allegaartje. Drie van de aandelen op de lijst - Alfabet, Microsoft en UnitedHealth - worden verhandeld tegen een korting die groot genoeg is ten opzichte van de reële waarderamingen van onze analisten om een Morningstar Ratings van 4 sterren te krijgen. Vier van de 15 hebben een rating van 3 sterren, wat aangeeft dat ze niet significant ondergewaardeerd of overgewaardeerd zijn op basis van de inschattingen van onze analisten. Zes anderen - Apple, Broadcom AVGO, Eli Lilly LLY, Mastercard, Tesla en Visa - noteren momenteel boven onze schattingen van hun reële waarde, waardoor ze een 2-sterrenrating krijgen. Tot slot worden JPMorgan Chase en Walmart beide verhandeld tegen aanzienlijke premies ten opzichte van onze schattingen van de reële waarde. Afhankelijk van hun belastingomstandigheden en andere factoren kunnen beleggers overwegen om te verkopen.
De auteur of auteurs hebben een positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid..