Europese aandelen noteerden maandagochtend stabiel, nadat de Duitse parlementsverkiezingen een resultaat opleverden dat in lijn was met de peilingen en de weg vrijmaakte voor een centrumcoalitie tussen de conservatieve overwinnaars en de sociaaldemocraten.
Voorafgaand aan zondag hadden de markten zich schrap gezet voor risicovolle scenario’s, waaronder een sterker dan verwachte opkomst van de extreemrechtse Alternative für Deutschland of een uitkomst die een coalitie van sociaal-democraten, Groenen en links mogelijk zou maken.
Het centristische mandaat van de volgende regering werd nog versterkt door het feit dat de Rusland-vriendelijke populistische BSW-partij er niet in slaagde de vereiste 5% van de stemmen te halen om in het parlement te komen. Terwijl de liberale pro-zakelijke partij FDP, die tot november het belangrijkste ministerie, dat van Financiën bekleedde, er ook niet in slaagde om in het parlement te blijven, was de postcommunistische linkse partij sterk vertegenwoordigd en haalde bijna 9% van de stemmen.
“De reactie op de aandelenmarkten was vanochtend relatief gematigd, maar op de korte/middellange termijn denken we dat de impact die een nieuwe regering kan hebben op Duitse aandelen aanzienlijk kan zijn”, zegt Michael Field, hoofdstrateeg Europese markten bij Morningstar. “Het verlagen van de energieprijzen door een belastingverlaging is iets dat snel kan gebeuren, en plannen om de infrastructuur te verbeteren en de bureaucratie te verminderen, met name rond de arbeidsmarkten, zouden aandelen zeker een boost moeten geven.”
Overwinning pleitbezorgers defensie geeft sector een boost
Tot de winnaars onder de Duitse aandelen behoorde de defensiesector, toen de waarschijnlijke volgende conservatieve kanselier Friedrich Merz zich inzette voor strategische autonomie en meer steun voor Oekraïne. Onder Merz' waarschijnlijke coalitiepartners, de sociaal-democraten, is de buitenlandpolitieke havik Boris Pistorius een belangrijke kandidaat om Olaf Scholz op te volgen, wat het vooruitzicht dat de nieuwe regering de defensie-uitgaven zal opvoeren verder versterkt.
De Duitse defensiegrootmacht Rheinmetall RHM steeg maandagochtend met 3,8%, terwijl het sensor- en elektronicabedrijf Hensoldt HAG maar liefst 6% steeg. Elders in Europa stegen de luchtvaartgroep Airbus AIR, het Italiaanse defensieconglomeraat Leonardo LDO en het Britse BAE Systems BA. elk met ongeveer 2%, allemaal terwijl de bredere Europese markten globaal in lijn bleven met het slot van vrijdag.
“Wij denken dat de huidige doelstelling van 2% van het BBP voor Duitse defensie-uitgaven de ondergrens zal zijn”, zegt Loredana Muharremi, luchtvaart- en defensieanalist bij Morningstar. “Gezien de recente ontwikkelingen verwachten we dat 3/3,5% het doel voor de middellange termijn zal zijn, vooral in het geval van een regering Merz-Pistorius.”
Mid-cap aandelen presteren beter
Terwijl de Duitse blue-chips in de DAX 40 index afhankelijk zijn van de export en slechts een vijfde van de omzet in eigen land behalen, zijn small- en mid-capaandelen meer blootgesteld aan hun thuismarkt en dus aan de binnenlandse beleidsvorming. Het vooruitzicht van een bedrijfsvriendelijker beleidsklimaat hielp aandelen uit het middensegment maandag om beter te presteren.
“Natuurlijk zullen aandelen met middelgrote marktkapitalisaties, die veel van hun activiteiten in Duitsland hebben, op een buitenproportionele manier profiteren,” merkt Morningstar-strateeg Field op.
De MDAX index met 50 in Frankfurt genoteerde mid-cap aandelen deed het beter dan de bredere markten en steeg tegen de middag in Duitsland met 2,5%, terwijl de large caps in de DAX 40 met 0,9% stegen en de small-cap SDAX index met 1,1% steeg.
Wat is de volgende stap voor de ‘schuldenrem’?
In de aanloop naar de verkiezingen stond een hervorming van de grondwettelijke Duitse leenlimiet, in de volksmond de ‘schuldenrem’ genoemd, in de belangstelling van beleggers als een mogelijke weg naar sterk verhoogde uitgaven voor defensie en infrastructuur. De last-minute toename van de steun voor de linkse partij, in combinatie met de sterke opkomst van de extreem-rechtse AfD, betekent dat meer dan een derde van de parlementszetels naar populistische bewegingen zal gaan die waarschijnlijk niet zullen samenwerken met de nieuwe kanselier over constitutionele hervormingen. Terwijl de AfD een volledige versoepeling van de schuldenrem afwijst, is links tegen hogere militaire uitgaven en voortzetting van de militaire hulp aan Oekraïne.
Onder impuls van de belofte van stabiliteit in de verkiezingsuitslag steeg de euro aanvankelijk tot 0,7% in de Aziatische handel aan het begin van maandag, maar trok de winst terug zodra de Europese markten opengingen. De rente op Duitse 10-jaars staatsobligaties bleef globaal genomen neutraal, omdat het lot van de controversiële Duitse fiscale vangrails onduidelijk bleef.
“De verkiezingsuitslag - en met name het ontbreken van een tweederde meerderheid voor CDU/CSU, SPD en Groenen - vergroot de twijfels over de vraag of de extra begrotingsuitgaven al dan niet kunnen worden gerealiseerd via een hervorming van de rem op de schuld”, schreef UBS-econoom Felix Huefner maandag in een notitie, en voegde eraan toe dat “een versoepeling van de begroting moeilijker zou kunnen worden, maar nog steeds mogelijk en misschien zelfs waarschijnlijk is”. Alternatieve manieren om de uitgaven te verhogen zijn onder andere een ingebouwde “ontsnappingsclausule” voor nationale noodsituaties die jaarlijks moet worden verlengd en de oprichting van een speciaal fonds, zoals Duitsland deed om de militaire paraatheid in 2022 te verbeteren.
Sunniva Kolostyak heeft bijgedragen aan dit verhaal.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.