Warren Buffett wuift zorgen over kasreserves weg

Plus meer uit de brief van de beroemde investeerder over 2024 aan aandeelhouders, waaronder Berkshire’s groeiende Japanse investeringen en recordbelasting.

Sarah Hansen 25 februari, 2025 | 13:27
Facebook Twitter LinkedIn

Illustration of Warren Buffett with portfolio and handshake icons

Key takeaways

  • In zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders verdedigde Warren Buffett de geldbeleggingen van Berkshire Hathaway en herhaalde hij zijn voorkeur voor het bezitten van “goede bedrijven”.
  • Buffett besprak ook de sterke prestaties van Berkshire’s verzekeringstak, die vorig jaar verantwoordelijk was voor een groot deel van de winststijging van het bedrijf.
  • Buffett zei dat hij vertrouwen blijft houden in de Japanse belangen van het bedrijf, die de komende jaren zouden kunnen toenemen.

Berkshire Hathaway BRK.B voorzitter Warren Buffett publiceerde zaterdag zijn nauwlettend in de gaten gehouden jaarlijkse brief aan aandeelhouders.

In zijn 60e jaar aan het roer van het enorme conglomeraat stelde Buffett beleggers gerust die zich zorgen maakten over de enorme hoeveelheid contanten van Berkshire, samen met inzicht in de Japanse belangen van het bedrijf en de sterke prestaties van zijn verzekeringsbedrijf in 2024.

De brief ging vergezeld van de financiële resultaten van het bedrijf over 2024, die een stijging van de bedrijfswinst lieten zien tot $47,4 miljard, een groei van 27% vergeleken met het voorgaande jaar. Dat is ondanks het feit dat meer dan de helft van de bedrijfsonderdelen hun inkomsten vorig jaar zag dalen, aldus Buffett.

Sterke inkomsten uit het verzekeringssegment van Berkshire zorgden voor een groot deel van de totale winst. Buffett noemde ook “voorspelbaar grote” winsten in beleggingsinkomsten uit schatkistpapier.

Berkshire’s aandelenkoers is dit jaar tot nu toe met 5,6% gestegen en in de afgelopen 12 maanden met 17,2%. De Morningstar US Market Index heeft sinds begin januari 2025 een rendement van 2,31% geboekt en 21,76% in het afgelopen jaar. Berkshire overschreed afgelopen zomer voor het eerst de grens van $1 biljoen aan marktkapitalisatie.

Hier zijn een paar belangrijke punten voor beleggers.

Buffett over zijn groeiende geldberg

Berkshire’s kasreserve is de afgelopen maanden het onderwerp geweest van toenemende speculatie door marktwatchers. Aan het einde van het vierde kwartaal bedroegen de kasreserves van het bedrijf een duizelingwekkende $334 miljard, Een bedrag dat is verhoogd door de verkoop van belangen in Apple AAPL en Bank of America BAC en een vertraging in het terugkopen van aandelen.

Beleggers hebben zitten wachten op antwoorden: Op welke kans wacht Berkshire? Zijn er geen koopjes te vinden? Het Orakel van Omaha gaf geen inzicht in zijn redenering, maar hij had wel de volgende geruststellende woorden voor beleggers over zijn blijvende voorkeur voor aandelen boven contanten:

“Ondanks wat sommige commentatoren momenteel zien als een buitengewone kaspositie bij Berkshire, blijft het overgrote deel van uw geld in aandelen,” schreef Buffett. “Die voorkeur zal niet veranderen.”

Buffett merkte op dat terwijl het aandelenbezit van de onderneming vorig jaar daalde, de waarde van de privé-holdings steeg “en veel groter blijft dan de waarde van de verhandelbare portefeuille”.

Hij vervolgt: “Berkshire-aandeelhouders kunnen er zeker van zijn dat we voor altijd een aanzienlijke meerderheid van hun geld in aandelen zullen steken - voornamelijk Amerikaanse aandelen, hoewel veel van deze aandelen internationale activiteiten van betekenis zullen hebben. Berkshire zal nooit de voorkeur geven aan het bezit van activa die gelijkwaardig zijn aan contanten boven het bezit van goede bedrijven, of die nu worden gecontroleerd of slechts gedeeltelijk eigendom zijn.”

Verzekeringen presteren beter

Buffett benadrukte het succes van Berkshire’s schadeverzekeringsbedrijf, dat hij de “kern” van het bedrijfsmodel noemde. Berkshire’s bedrijfsinkomsten uit het afsluiten van verzekeringen stegen met 66% tot $9 miljard in 2024 vergeleken met het jaar daarvoor.

Hij wees specifiek op de prestaties van Geico onder CEO Todd Combs en beschreef de verbetering van het bedrijf in 2024 als “spectaculair”, ook al moet er nog meer werk worden verzet.

Buffett voerde aan dat Berkshire bij uitstek geschikt is voor het zeldzame financiële model van de sector, waar vooraf wordt betaald en de werkelijke kosten voor het bedrijf pas jaren of zelfs decennia later worden vastgesteld.

“Berkshire kan extreme verliezen financieel en psychologisch aan zonder met de ogen te knipperen”, schreef hij. “We zijn ook niet afhankelijk van herverzekeraars en dat geeft ons een materieel en blijvend kostenvoordeel. Tot slot hebben we uitstekende managers (geen optimisten) en zijn we bijzonder goed in staat om de aanzienlijke bedragen die P/C-verzekeringen opleveren te gebruiken voor investeringen.”

Berkshire’s groeiende investeringen in Japan

Buffett benadrukte ook wat hij een “kleine maar belangrijke uitzondering” noemt op Berkshire’s op de VS gerichte strategie: de groeiende investering van het bedrijf in Japan door aandelenaankopen in vijf bedrijven: Itochu ITOCY, Marubeni MARUY, Mitsubishi MTSUY, Mitsui MITSY, en Sumitomo SSUMY. De vijf bedrijven zijn conglomeraten, net als Berkshire zelf; ze hebben belangen in een breed scala aan bedrijven, zowel in Japan als wereldwijd.

“We keken gewoon naar hun financiële gegevens en waren verbaasd over de lage prijzen van hun aandelen,” schreef Buffett.

Buffett voegde eraan toe dat “onze bewondering voor deze bedrijven voortdurend is gegroeid” in de jaren sinds Berkshire in 2019 in hen begon te investeren. De bedrijven verhogen hun dividend en kopen aandelen in wanneer dat nodig is, zei hij, en hun beloningsprogramma’s voor bestuurders zijn “veel minder agressief” in vergelijking met hun Amerikaanse tegenhangers.

Buffett zegt dat hij verwacht dat Berkshire deze Japanse positie nog tientallen jaren zal aanhouden. Berkshire had eerder afgesproken om zijn belangen te beperken tot niet meer dan 10% van de aandelen van elk bedrijf, maar die limiet zou kunnen toenemen.

Over de belastingaanslag van Berkshire

Buffett gebruikte de groeiende belastingaanslag van Berkshire als maatstaf voor het succes van het bedrijf in de afgelopen zes decennia.

Berkshire betaalde geen inkomstenbelasting in 1965, het jaar waarin Buffett de teugels overnam. Zestig jaar later, aldus Buffett, schreef Berkshire vier belastingcheques uit aan de Amerikaanse overheid voor een totaalbedrag van $26,8 miljard, wat ongeveer 5% is van wat alle Amerikaanse bedrijven vorig jaar aan belastingen betaalden. Dat is het meeste dat een bedrijf ooit aan inkomstenbelasting aan de Amerikaanse overheid heeft betaald, “zelfs de Amerikaanse tech-titanen die een marktwaarde van triljoenen hadden".

In de loop der tijd hebben de belastingbetalingen van het bedrijf aan het ministerie van Financiën volgens Buffett meer dan $101 miljard bedragen.

Wat Buffett achterwege liet

Misschien wel net zo opmerkelijk als Buffett’s wijze woorden voor beleggers was wat hij niet besprak. Hij hield zijn mond over de huidige situatie op de aandelenmarkt, maar gaf wel zijn blijvende optimisme over de winstkracht van Amerikaanse bedrijven op de lange termijn. “Ik ben afhankelijk geweest van het succes van Amerikaanse bedrijven en dat zal ik blijven doen,” zei hij.

Hoewel Buffett geen concrete details gaf over eventuele plannen om zijn rol bij het bedrijf op te geven, merkte hij op dat het op zijn 94-jarige leeftijd “niet lang meer zal duren” voordat Greg Abel, de vicevoorzitter van Berkshire’s niet-verzekeringsactiviteiten, het stokje overneemt als CEO.

Buffett herhaalde zijn vertrouwen in Abels vermogen om goede investeringen te identificeren wanneer ze zich voordoen: “Vaak ziet niets er overtuigend uit; heel zelden staan we tot onze knieën in kansen,” schreef Buffett. “Greg heeft op levendige wijze laten zien dat hij net als Charlie in staat is om op zulke momenten te handelen.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sarah Hansen  is markets reporter bij Morningstar.com

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten