Van geopolitiek tot markten, het eerste kwartaal van 2025 heeft een aantal seismische verschuivingen laten zien.
Alleen al in de eerste drie maanden van het jaar heeft China’s DeepSeek de Amerikaanse kunstmatige intelligentiegiganten ontwricht; Donald Trump heeft protectionistische handelsoorlogen in alle ernst gelanceerd; en de toekomst van Oekraïne hangt nu van de balans af nu Europese regeringen herschrijven hun financiën om zich te herbewapenen en hun commitment aan regionale veiligheid te herbevestigen.
De markteffecten waren elke dag nieuwswaardig. Defensieaandelen stegen, terwijl automobielaandelen daalden. Het effectief rendement op Europese en Britse obligaties steeg, zelfs toen de rente werd verlaagd. De goudprijs schoot omhoog tot boven $3.000 per ounce, opnieuw een nieuw record.
Amerikaanse aandelenmarkt keert om
Maar het was de Amerikaanse markt zelf die zijn vleugels kreeg toegeknipt en in een correctie terechtkwam.
In de afgelopen drie maanden is de Morningstar US Market Index gedaald met -6,46%. De Morningstar US Large Cap Index- die de prestaties van Amerika’s grootste bedrijven meet- staat 7,09% lager. Terwijl beleggers het over een andere boeg gooiden, stroomde het geld terug naar de Europese en Britse markten. De Morningstar Europe Index is in dezelfde periode met 11,51% gestegen. De Morningstar UK Index is 9,92% gestegen.
Als je in deze periode hebt geprobeerd de markten te timen, ben je waarschijnlijk ruw wakker geschud. Dat zegt Nicoló Bragazza, associate portfoliomanager bij Morningstar.
“Naarmate de geopolitiek en de politieke onzekerheid toenemen, kunnen mensen in de verleiding komen om te denken dat ze een voorsprong hebben in het begrijpen van de algemene richting van de financiële markten,” zei hij.
“Het timen van de markt is echter erg ingewikkeld en brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. Gezien hoe hoog de waarderingen in bepaalde delen van de markt zijn opgelopen - vooral in Amerikaanse technologieaandelen - kan marktvolatiliteit beleggers de kans geven om hun portefeuilles te heroverwegen en op zoek te gaan naar beter gewaardeerde beleggingen met aantrekkelijkere rendementen.”
Hoe hebben de aandelenmarkten gepresteerd in 2025 tot dusver?
De politiek was dramatisch, maar het negatieve sentiment was besmettelijk. Amerikaanse plannen om tarieven te heffen op overzeese import hebben het vertrouwen ondermijnd en het aanvankelijke optimisme over een tweede Trump-regering veranderd in angst en scepsis.
The Magnificent Seven, bestaande uit Alphabet GOOGL, Amazon AMZN, Apple AAPL, Meta Platforms META, Microsoft MSFT, Nvidia NVDA, en Tesla TSLA, is het meest besproken beleggingsfenomeen van de afgelopen drie jaar. Vandaag is het kwetsbaar. Alleen al in de afgelopen maand is het aandeel Tesla met 10% gedaald en op jaarbasis met meer dan 30%. Het wel en wee van Tesla is gekoppeld aan de politieke invloed van algemeen directeur Elon Musk. Ooit was dat duidelijk gunstig, maar de markt is daar niet meer zo zeker van.
Die vraag maakt Tesla tot een zeer moeilijk te waarderen aandeel. Alleen al in de afgelopen maand hebben analisten van Morningstar negen afzonderlijke notities over Tesla’s aandelen uitgebracht. Vandaag handhaven ze hun schatting van de reële waarde van $250 voor het 3-sterrenaandeel, met als argument dat de huidige prijs van $263,55 het aandeel licht overgewaardeerd maakt - en niet langer een grote investeringskans.
“Tesla illustreert waarom de Mag7 geen monoliet is”, aldus een notitie van Tatton Investment Management. “Als autofabrikant is het geen puur technologiebedrijf. Ja, het is de grootste autofabrikant qua marktkapitalisatie, maar niet qua omzet. De hoge waardering is gebaseerd op een snelle omzetgroei ondersteund door snelle technologische innovatie, die onzeker is. De aandelenkoers [...] steeg met de verkiezingsoverwinning van Trump, maar daalde door het verzet tegen de politiek van Musk. Beleggers hebben moeite om deze politieke voordelen te kwantificeren bij het waarderen van Tesla.”
Tesla en wereldwijde aandelen in auto’s
Hoewel Japanse autofabrikanten, vooral degene die hybride auto’s produceren, mogelijk kunnen profiteren van een eventueel verzet tegen Tesla, zijn hun marktwaarderingen nog steeds kwetsbaar voor wereldwijde trends.
Deze week voelden ook Japanse automakers de druk, met Toyota Motor TM, Honda Motor Company HMC, en Nissan Motor NSANY allemaal dalend. Morningstar analyse suggereert nu dat ze ondergewaardeerd zijn en in het 4-sterrengebied handelen.
Terug in Europa hopen concurrenten dat de inflatie daalt en de lagere rentetarieven betekenen dat de koopkracht van de consument op peil blijft. Betere economische omstandigheden op het continent zouden ook hier van pas kunnen komen.
“De Amerikaanse tariefverhogingen zullen vooral gevolgen hebben voor premiumproducenten zoals BMW BMW, Mercedes-Benz MBG en, in mindere mate, Volkswagen VOW3," zegt Robert Streda, senior vice president voor Europese bedrijfsratings bij Morningstar DBRS.
“Deze bedrijven hebben echter een aanzienlijk prijszettingsvermogen en daardoor enige flexibiliteit om tariefgerelateerde kostenstijgingen door te berekenen aan de consument. Desondanks zijn de bedrijven door hun sterke financiële profielen ook in staat om op korte termijn het hoofd te bieden aan de hogere kosten als gevolg van de tarieven.”
Hoe hebben de obligatiemarkten het in 2025 gedaan?
In de eerste drie maanden van het jaar zagen beheerders van vastrentende fondsen zich gedwongen om hun portefeuilles aan te passen toen herziene overheidsbestedingen en schuldplannen de rendementen op de langere termijn deden stijgen en de prijzen daalden.
Een van de grootste obligatieverhalen van het kwartaal vond plaats in Duitsland, waar het einde van de “rem” op de staatsschuld een aanzienlijke stijging van de obligatierente inluidde. Het was niet het enige land waar volatiliteit optrad.
“De rente op Amerikaanse schatkistpapier vertoonde volatiliteit tijdens deze periode ... terwijl de rente in Europa aanzienlijk steeg,” zei Nicolas Jullien, global head of fixed income bij Candriam in een notitie. “De beweging was opmerkelijk op de Duitse curve, die een aanzienlijke versteiling liet zien, waarbij de 10-jaars het sterkst steeg. Met zowel fiscale als monetaire steun in hun voordeel presteerden Europese risicovolle activa beter dan hun Amerikaanse tegenhangers. Ondanks een algemene stijging van de rendementen op de kredietactivaklasse, hielden zowel investment grade euro als high yield stand dankzij een daling van de spreads.”
Voor sommigen was het kwartaal een unieke kans -om de prijsdaling aan de lange kant van de rentecurve te kopen. Andere obligatiebeheerders kozen ervoor om de volatiliteit uit te zitten. Bragazza van Morningstar stelt dat hier nog steeds kansen liggen.
“Dit is een moeilijke periode geweest voor obligatiebeleggers, die gefrustreerd waren door de Britse rendementen, die in het eerste kwartaal in een achtbaan zaten,” zegt hij. “Als we echter kijken naar de rendementen op een absolute basis, is het duidelijk dat de Britse rendementen nu vrij aantrekkelijk zijn op een historische basis. Gezien de beperkte fiscale ruimte die de overheid heeft om meer geld te lenen - en de hogere bankrente in vergelijking met andere ontwikkelde markten - is de kans groot dat de neerwaartse dan opwaartse zijde voor de Britse rente groter is. Dit zou van Britse obligaties een aantrekkelijke kans kunnen maken voor beleggers die bereid zijn om ze tijdens de volatiliteit vast te houden.”
Wat gebeurt er met de rente?
Te midden van al dit lawaai is het centrale banken vergeven als ze proberen een kalme, niet-verrassende aanpak te volgen. De Europese Centrale Bank zette haar renteverlagingen voort en verlaagde de rente in januari en begin maart zoals verwacht. De Bank of England toonde zich voorzichtiger en verlaagde de rente alleen in februari. De Britse rente staat nu op 4,5%. De drie belangrijkste rentetarieven van de ECB zijn allemaal lager dan dat.
In de VS hield de Federal Reserve de rentetarieven ongewijzigd tijdens zijn meest recente vergadering in maart. Het tijdstip van toekomstige verlagingen is nu erg onzeker omdat beleidsmakers afwachten of het effect van de tarieven.
Maar aan de basis van de hele saga ligt een angst die dateert van voor de terugkeer van Trump in het Witte Huis en die al lang een grote rol speelt in de agenda’s van de politici in de westerse wereld: stagflatie. De VS is lange tijd een groeimotor van het BBP geweest. Door de invoerheffingen hebben commentatoren het over nu over het risico van een recessie.
In het Verenigd Koninkrijk wordt deze angst sterk gevoeld. Aangeprezen als een voorbereidende politieke stap om defensiebedrijven beter te verankeren in de Britse economie, leek de Britse voorjaarsverklaring sterk op een herschrijving van de vorige begroting van oktober 2024. Sommige volgers waren niet overtuigd door de herziene opwaartse groeiprognoses die werden gebruikt om de pijn te verzachten. De verklaring was net zo goed geschreven om de obligatiemarkten gerust te stellen als om de kiezers gerust te stellen. De obligatiemarkten waren tenminste gerustgesteld, voor nu.
“Terwijl de groeiprognose voor dit jaar werd verlaagd, werden de prognoses voor de komende jaren verhoogd tot een misschien wel buitensporig optimistisch niveau”, zegt Ronald Temple, hoofd marktstrateeg bij Lazard.
“De maatregelen van het Verenigd Koninkrijk en andere Europese regeringen om de defensie-uitgaven op te voeren, zouden de groei ten goede moeten komen voor zover de aangeschafte wapens in Europa worden gemaakt. Defensie-uitgaven alleen zullen echter niet voldoende zijn om de bredere economische groei duurzaam te stimuleren.”
Nu het tweede kwartaal van het jaar begint, neemt de onzekerheid alleen maar toe. Het eerste kwartaal was geen kwartaal voor amateurs. Q2 zal dat ook niet zijn.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.