De instelling van een importheffing van 20% op Europese goederen en diensten door president Trump had donderdag een onmiddellijk effect op de Europese aandelensectoren.
Aandelen in de financiële dienstverlening werden het hardst getroffen, evenals bedrijven die blootgesteld zijn aan opkomende markten zoals luxe- en kledingmerken. Dit komt te midden van veel hardere tarieven voor Aziatische landen zoals Vietnam, Thailand en Pakistan, die deel uitmaken van de wereldwijde toeleveringsketen voor luxe aandelen.
De Stoxx Europe 600 index daalde op donderdag met 2,6%, na dalingen op de beurzen in Azië.
Luxe goederen aandelen in de uitverkoop
Aangezien de verkoop in de VS goed is voor 30% van de wereldwijde omzet van de luxesector, was er onmiddellijk een selloff van belangrijke aandelen zoals LVMH MC, Pandora PNDORA, EssilorLuxottica EL en Burberry BRBY.
Morningstar-aandelenanalist Jelena Sokolova zegt dat er tot nu toe geen sprake van is dat luxebedrijven hun productie naar de VS verplaatsen, wat de impact van de tarieven zou kunnen verzachten: “Europese productie is onderdeel van het merk.” Hoewel luxebedrijven prijsstellingsvermogen hebben en klanten wereldwijd zijn, maakt ze zich meer zorgen over de impact van de tarieven op de economische groei en het consumentenvertrouwen.
Aan de andere kant stonden defensieve sectoren hoger omdat beleggers op zoek gingen naar veilige havens in de aandelenmarkt. Aandelen in nutsbedrijven en onroerend goed stegen over het hele continent, net als aandelen in lucht- en ruimtevaart en defensie, die dit jaar al een impuls kregen door de hogere defensie-uitgaven in heel Europa. Te midden van de verkoopgolf stegen het Britse BAE Systems BA en Rheinmetall RHM uit Duitsland, wat bijdroeg aan de sterke winsten van dit jaar.
Slechtst presterende aandelensectoren
• Luxe (LVMH -6%, Kering -11%, Pandora -14%)
• Banken (HSBC -8%, Standard Chartered -11%)
Best presterende aandelensectoren
• Defensie (Rheinmetall +4%, BAE Systems +3%)
• Nutsbedrijven (RWE +2%, SSE +2%, E.ON +4%)
Potentieel verwoestende gevolgen voor Europese aandelen
Michael Field, hoofdstrateeg voor de Europese aandelenmarkten bij Morningstar, zei: “Dat Aziatische landen veel harder worden getroffen dan Europa zal voor bedrijven hier geen troost zijn. Een tarief van 20% op alle Europese goederen is potentieel verwoestend voor veel industrieën, als deze tarieven inderdaad permanent en vast van aard zijn. Dit is onwaarschijnlijk, aangezien overheidsfunctionarissen hebben laten doorschemeren dat onderhandelingen mogelijk zijn. Verstoring op korte termijn is echter onvermijdelijk, aangezien de tarieven op 5 april van kracht worden en regeringen dus geen tijd hebben om het proces te stoppen.
“De sectoren consumentengoederen, gezondheidszorg en industrie zullen het zwaarst getroffen worden door de nieuwe maatregelen. De mate waarin hebben we nog niet weerspiegeld in onze kasstroomprognoses, noch in onze schattingen van de Fair Value.”
“Erger nog is mogelijk de reactie van de EU en de waarschijnlijke tegenreactie van de Amerikaanse regering. Dit alles zal de schade voor exporterende en importerende bedrijven nog vergroten. De komende weken zullen uitwijzen of deze gebeurtenis het potentieel heeft om de wereldhandel opnieuw vorm te geven, of dat er, zoals velen hebben voorspeld, een deal moet worden gesloten.”
Staatsobligaties uit de eurozone en het VK stegen in een vlucht naar veiligheid, waardoor de rente daalde van de recentelijk hoge niveaus en de euro won ten opzichte van de dollar.
“De Amerikaanse dollar is een van de grootste verliezers van ‘Liberation Day’. De dollarindex daalde donderdag naar een laagste punt in 6 maanden en verloor meer dan 1,3% doordat beleggers de grotere impact van deze tarieven op de Amerikaanse groei inschatten,” zei Daniela Sabin Hathorn, senior marktanalist bij Capital.com.
Britse aandelen presteren beter nu VK gespaard blijft van zwaarste tarieven
In Londen daalden alle belangrijke aandelenindexen van het VK, maar minder dan die in Europa en Azië omdat het VK werd getroffen door een tarief van 10%, lager dan dat van de EU.
De Britse FTSE 100 benchmark daalde ongeveer 1,5%, met als grootste dalers de Aziatische banken Standard Chartered en HSBC. Burberry, waarvan de toeleveringsketen is blootgesteld aan opkomende markten, daalde bijna 7%.
Chipaandelen fors lager in Amsterdam
In de AEX index behoren de chipaandelen tot de grootste dalers op donderdag. Chipmachinebouwer ASML ASML sloot de dag 6,1% lager af, ASM International ASM 6% en BE Semiconductor BESI sloot 7,8% in de min. “De toeleveringsketen van halfgeleiders is sterk geglobaliseerd, dus alle belemmeringen voor vrijhandel verhogen de kosten. Europese bedrijven zoals ASML of BESI hebben niet zo’n grote blootstelling aan directe verkoop in de VS, dus het is meer het geglobaliseerde effect,” zegt Morningstar aandelenanalist Javier Correonero die de chipsector volgt.
Financiële aandelen in de verkoop in heel Europa
Over het hele continent leidden financiële aandelen de verliezen: in Parijs daalden Société Générale GLE en BNP Paribas BNP sterk, net als UniCredit UCG in Italië, ABN Amro ABN en ING INGA in Nederland en UBS UBSG in Zwitserland.
Aandelen uit de auto-industrie, die al een deel van de druk van de eind maart aangekondigde tarieven hadden geabsorbeerd. presteerden ook beter dan verwacht: het in Milaan genoteerde Stellantis deed het beter dan de bredere markt.
In Scandinavië zorgen mogelijke verstoringen van de wereldwijde handelsdynamiek door Amerikaanse tarieven er ook voor dat transportbedrijven lager gingen, waaronder de Deense scheepvaartgigant A.P Møller Mærsk op de beurs in Kopenhagen.
Aanvullende bijdragen door Jocelyn Jovene, Sara Silano, Robert van den Oever, Fernando Luque, Ollie Smith, Christopher Johnson, Johanna Englundh.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.