Wat is de volgende stap voor de Amerikaanse dollar en euro na de onrust over invoerheffingen?

De wereldwijde handelstarieven van president Donald Trump hebben de valutamarkten opgeschud.

Valerio Baselli 04 april, 2025 | 9:55
Facebook Twitter LinkedIn

Collage-illustratie met een euromunt, een wolkenkrabber en abstracte grafische elementen.

De Europese valutamarkten noteerden donderdag aanzienlijke bewegingen, waarbij de Amerikaanse dollar daalde ten opzichte van de euro en veilige-haven valuta’s zoals de Japanse yen en Zwitserse frank weer in de gunst van beleggers kwamen. Het Britse pond won ook ten opzichte van de dollar en handhaafde daarmee een stijgende trend sinds het begin van 2025.

De US dollar daalde op donderdag 3 april naar een laagste punt in zes maanden ten opzichte van de euro, waarmee de zwakte van de Amerikaanse munt die de afgelopen weken zichtbaar was, werd verlengd.

Na het jaar dicht bij pariteit te zijn begonnen, is de euro nu $ 1,1145 waard.

Recessie, inflatie, vergelding?

Analisten schreven deze dagelijkse beweging in de EUR/USD wisselkoers toe aan een aantal factoren.

Ipek Ozkardeskaya, senior analist bij Swissquote Bank, zei dat de markten zich aanpassen aan een grotere kans op een Amerikaanse recessie en hogere inflatie in ’s werelds grootste economie: “Niet alleen zullen de Amerikaanse bedrijven hun kosten zien stijgen door de tarieven - wat de inflatie in de VS zal aanwakkeren - maar hun inkomsten zullen waarschijnlijk ook worden getroffen door de vergeldingsheffingen.”

Maar dit was een wisselkoerstrend die al duidelijk was voordat op 2 april de tarieven voor specifieke landen werden aangekondigd. “De verwachting dat de Amerikaanse economie sneller zal haperen dan andere, weegt sinds januari zwaar op de Amerikaanse dollar,” voegde ze eraan toe.

Arthur de Bonneville, lid van het multi-asset team bij Edmond de Rothschild AM, steunde het idee dat de Amerikaanse dollar waarschijnlijk onder druk zal blijven staan, vooral als de getroffen landen vergeldingsmaatregelen nemen: “Deze tariefescalatie wekt bezorgdheid over een Amerikaanse recessie, waarvan de impact op de munt veel groter zou zijn dan het inflatoire aspect van de tarieven zelf.”

Volgens Peter van der Welle, strateeg bij Robeco, bleek uit de eerste marktreactie dat valutahandelaren onmiddellijk concludeerden dat de stap de Amerikaanse economie zal schaden: “Dit laat zien dat de markt zich bewust is van het uiteindelijke zelfvernietigende effect van deze tarieven voor de Amerikaanse economie. Zoals veel economen hebben aangegeven, kunnen tekorten op de handelsbalans niet worden opgelost door tariefbeleid.”

Preston Caldwell, senior econoom voor de VS bij Morningstar, beschreef de tarieven als “een economische ramp die de VS zichzelf heeft aangedaan”.

Europa reageert op tarieven en maakt zich klaar om te spenderen

Naast mogelijke vergeldingsmaatregelen zou het vooruitzicht van regionale zelfhulpmaatregelen de euro kunnen ondersteunen ten opzichte van de dollar, zo voegden commentatoren eraan toe. Op 2 april kondigde de Europese Unie mogelijke steunmaatregelen aan voor het geval de onderhandelingen mislukken en de Amerikaanse tarieven te straf worden.

Luigi De Bellis, hoofd van het onderzoeksteam bij EQUITA, zei dat de winsten van de euro zouden kunnen aanhouden als wereldwijde beleggers zich herpositioneren op Europa, waar de aandelenmarkten dit jaar indrukwekkend zijn gestegen en de grootste regeringen zoals Duitsland zich bereid hebben getoond om hun stimuleringsbeleid uit te breiden.

“Het is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken, maar deze trend zou zich op korte termijn kunnen voortzetten,” voegde hij eraan toe.

Handelsoorlogen betekenen verandering in valuta en kapitaalstromen

Hoofdeconoom Karsten Junius van J. Safra Sarasin zei dat de ongelijke aard van de tarieven de dynamiek van de valutamarkten zou kunnen veranderen. Het VK werd bijvoorbeeld getroffen met een tarief van 10%, maar andere landen buiten de eurozone kregen te maken met nog hogere heffingen: “Valuta’s van economieën die te maken hebben met tarieven van meer dan 10% zouden moeten worden beïnvloed, omdat de tarieven van de VS de vraag naar buitenlandse valuta verminderen.”

Brij Khurana, portefeuillemanager vastrentende waarden bij Wellington Management, zei dat de tarieven ook zouden kunnen leiden tot een omkering van de kapitaalstromen in het wereldwijde financiële systeem.

“Veel landen hebben hun overschotten op de lopende rekening geïnvesteerd in Amerikaanse financiële activa. De tarieven zullen er zeker toe leiden dat deze landen overwegen om kapitaal terug te brengen naar hun binnenlandse markten, wat de Amerikaanse dollar zou verzwakken, evenals de activa die ze hebben gefinancierd, voornamelijk Amerikaanse aandelen en kredieteffecten.”

De herfinanciering van de Amerikaanse schuld in 2025 zal ook een factor zijn in de komende maanden, zegt Alessandro Vitaloni, senior portefeuillemanager bij Symphonia SGR.

“Een buitensporige depreciatie van de dollar in combinatie met een hoge volatiliteit zou een probleem kunnen zijn, dus het zal cruciaal zijn voor de Amerikaanse overheid om de wisselkoers op bepaalde niveaus te stabiliseren om te veel volatiliteit te voorkomen en binnenlandse schulden te kunnen herfinancieren.”


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  is senior international editor bij Morningstar

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten