Aandelen kelderen wereldwijd opnieuw op rij nu China terugslaat

De handelsoorlog die zich lijkt te ontvouwen doet aandelen kelderen en zorgt voor een rally in obligaties voor de tweede dag op rij.

Lukas Strobl 04 april, 2025 | 13:31
Facebook Twitter LinkedIn

Collage met stijlillustratie van een circulair diagram waarvan de segmenten foto's bevatten van exposanten, industriële apparatuur en voertuigen op een autoroute.

Europese aandelen en Amerikaanse aandelenfutures daalden vrijdag nadat China een tarief van 34% had ingesteld op alle Amerikaanse goederen, waardoor de hoop op een oplossing voor de impasse via onderhandelingen in rook dreigde op te gaan.

De Morningstar Europe Index daalde meer dan 4%, na de dalingen van de vorige sessie, waarbij banken en cyclische sectoren het meest daalden. Societe Generale GLE en Banco de Sabadell SAB voerden de sector aan in het rood met dalingen van ongeveer 12%, terwijl Deutsche Bank DBK, UniCredit UCG en Barclays BARC elk ongeveer 10% daalden, terwijl de FTSE 100 bijna 4% lager sloot.

De Morningstar Europe en de Morningstar UK Index gingen de week uit met hun grootste weekverliezen sinds de wereldwijde verkoopgolf van maart 2020.

De Morningstar US Market Index daalde 3% nadat er op donderdag al ruim 5% af ging. Aandelen zijn maar liefst 8,2% gedaald sinds de opening van de beurshandel op donderdag. De S&P 500 noteert op vrijdag 2,28% lager, terwijl de technologie-zware Nasdaq 3,28% verloor.

Volgens Michael Field, hoofdstrateeg voor de Europese aandelenmarkten bij Morningstar, zullen de Chinese tarieven een grote impact hebben: “Dat China het eerste land is dat vergeldt na de ‘Liberation Day’-tarieven is geen verrassing, aangezien het het doelwit was van enkele van de hardste Amerikaanse maatregelen. De zet van China zou wel eens een geniale zet kunnen zijn, aangezien de belangrijkste export van de VS naar China bestaat uit gewassen en zaden, een bedrijfstak met lage marges die door de nieuwe maatregel zal worden verwoest, waardoor de druk op de Amerikaanse regering om om de tafel te gaan zitten nog verder toeneemt,” zei hij.

“Voor Europa heeft deze stap positieve en negatieve kanten. Positief omdat de EU nu vergeldingsmaatregelen kan aankondigen zonder de eerste te zijn die dat doet. Negatief omdat het de groeiende wereldwijde handelsoorlog alleen maar aanwakkert, wat de situatie voor bedrijven hier alleen maar erger maakt. Verwacht de komende weken nog meer aankondigingen, het ergste moet nog komen.”

Is er nog steeds een deal?

Na de aankondiging van ingrijpende tarieven door de Amerikaanse president Donald Trump die een “worst-case” uitkomst gaven in termen van hun omvang, waren de eerste reacties op de wereldwijde aandelenmarkten gemengd omdat veel waarnemers hoop hielden op een afgezwakte definitieve structuur als Amerikaanse handelspartners concessies aanbieden, en een vlucht naar veilige havens sommige segmenten van de markt een boost gaf.

Slechts enkele uren voor de vergeldingsstap van China gaf Trump aan open te staan voor het afzwakken van de klap van zijn tarieven als er concessies worden gedaan. “Als iemand zegt dat we jullie iets gaan geven dat zo fenomenaal is, zolang ze ons iets geven, is dat goed”, zei de president tegen verslaggevers aan boord van Air Force One.

China’s steile vergeldingsheffing kan de eerste klap zijn in een tit-for-tat dynamiek die de wereldhandel kan verlammen, de inflatie kan aanwakkeren en de economische groei kan verstikken.

Defensieve sectoren presteren beter, maar staan in het rood

Terwijl nutsbedrijven en sommige aandelen in de gezondheidszorg de verkoopgolf van donderdag trotseerden tijdens een vlucht naar veiligheid, staan deze sectoren nu ook in het rood, waarbij de Stoxx 600 Utilities sectorindex het grootste deel van de winsten van de vorige sessie inleverde en bijna 2% daalde. Dat steekt gunstig af bij de daling van 5% van de bredere Stoxx 600 benchmark.

Europese luchtvaart & defensie aandelen, een sector die dit jaar een steile rally heeft doorgemaakt toen Trump twijfel uitsprak over de toekomst van de trans-Atlantische alliantie, en die ook de selloff van donderdag heeft getrotseerd, daalden scherp op vrijdag. De Italiaanse defensiekampioen Leonardo LDO leidde dalingen met een daling van 10%, terwijl sectorgenoten BAE Systems BA. en Thales HO elk 5% daalden en het Duitse Rheinmetall RHM handelde 3% lager.

Vlucht naar veiligheid drukt obligatierentes

De rente op staatsobligaties is vrijdag verder gedaald terwijl de obligatiekoersen stegen, omdat beleggers die op zoek gingen naar veilige activa tijdens de sell-off, de vraag stimuleerden.

De Duitse 10-jaars Bund yield is ten opzichte van een dag eerder met bijna 5% gedaald naar 2,5%, na een piek van 2,9% te hebben bereikt in de eerste helft van vorige maand. De Italiaanse 10-jaars BTP staat 1,7% lager op 3,7%. Het rendement van de Amerikaanse 10-jaars Treasury is gedaald tot onder de drempel van 4%, het laagste niveau sinds begin vorig jaar. Voorafgaand aan de aankondiging van Trumps tarieven op woensdag stond de 10-jaars Treasury yield op 4,2%.

Valerio Baselli, Sara Silano en Sunniva Kolostyak hebben aan dit verhaal bijgedragen.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lukas Strobl  is editorial manager voor de regio EMEA bij Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten