Aandelen kelderen nu wereldwijde verkoopgolf tweede week ingaat

Turbulente handelsdag in Europa en VS alsnog negatief nadat Trump dreigt met extra importtarieven voor China.

Lukas Strobl 07 april, 2025 | 14:10
Facebook Twitter LinkedIn

Collage-illustratie met driehoeken die omhoog en omlaag wijzen, met foto's van munten en een stadsgebouw geïntegreerd in het ontwerp, naast verschillende grafische elementen.

Europese en Aziatische aandelen daalden maandag, waarmee de ergste marktdaling sinds het begin van de pandemie van het coronavirus werd voortgezet, nadat de Amerikaanse president Donald Trump aangaf dat hij bij zijn tarievenbeleid zal blijven.

De Stoxx Europe 600 index sloot 4,5%, na nog sterkere dalingen voor Chinese aandelen. De Amerikaanse aandelenmarkt opende scherp lager, maar draaide kortstondig naar groen op geruchten dat er onderhandeldingen zouden zijn over opschorting van de tarieven met 90 dagen. Trumps ontkenning daarvan sloeg vervolgens de hoop de bodem in, zeker omdat hij China dreigde met hogere tarieven te komen. Daarop waren de Nasdaq en de S&P 500 weer in het rood rondom de sluiting van de Europese beurzen.

De technologiezware Nasdaq composite index ging vrijdag de bear market in, na een daling van 20% vanaf de meest recente piek. De S&P 500 ging heen een weer tussen wel-niet bear market niveaus gedurende de maandag. En slot dat 3,12% lager ligt zoude index in bear market terrein brengen.

Trump ziet groeiend tarievengevecht

In een post op sociale media op zondag leek Trump vastbesloten om door te gaan met de meest ingrijpende handelstarieven van de Verenigde Staten in meer dan een eeuw. “De enige manier waarop dit probleem kan worden genezen is met TARIEVEN, die nu tientallen miljarden dollars naar de VS brengen. Ze zijn al van kracht, en een prachtig ding om te zien,” schreef hij op Truth Social.

Hij gooide olie op het vuur om de handelsoorlog te verergeren door te stellen dat als China zijn nieuwe 34% tarief niet zou laten vallen, de VS op woensdag met nog hogere percentages zou komen.

Amerikaanse aandelen op weg naar een bear market

Beleggers bang om de dip te kopen

“De uitverkoop op de markten is nog niet zo groot als die van maart 2020, maar beleggers zijn er net zo door geschrokken”, zei Michael Field, Morningstar’s hoofdstrateeg voor de Europese markten, maandag. “Een belangrijke overeenkomst met die tijd is het gebrek aan zichtbaarheid over de vraag of het nog veel erger kan worden voor de wereldwijde markten voordat het beter wordt, waardoor beleggers worden afgeschrikt om tijdens de dip te kopen.”

“Het grote verschil tussen nu en toen is echter dat onze huidige situatie volledig door de mens is veroorzaakt en in theorie van de ene dag op de andere kan worden opgelost. Of het optimisme hierover opweegt tegen het risico dat ons wereldwijde handelssysteem permanent overhoop wordt gehaald, zal de marktrichting vanaf hier bepalen.”

Een sfeer van capitulatie

“Ik denk dat er zeker sprake is van een air van capitulatie in de markt, zei Stuart Clark, portefeuillemanager bij Quilter’s WealthSelect op maandag. “De DAX is 10% gedaald. Ik zag dat en dacht: dit is het capitulatiegebied waar we ons nu in bevinden. Er is een enorme paniek uitgebroken.”

Chinese aandelen in historische dip

Een dramatische duik in Aziatische aandelen ging vooraf aan de relatief gunstige dalingen in Europese aandelen en Amerikaanse futures. De Hang Seng-index in Hongkong sloot de sessie af met een daling van 13,2%, de slechtste prestatie sinds de Aziatische financiële crisis in 1997.

De op het vasteland gerichte CSI 300 index daalde 7% ten opzichte van vrijdag, terwijl de Japanse Nikkei 225 benchmark de sessie 7,8% lager afsloot en de Zuid-Koreaanse KOSPI 5,6% daalde.

Europese aandelen lager door financials en energieaandelen

De Aziatische verliezen zetten zich door in de Europese aandelen met een Stoxx Europe 600 die ruim 5% daalde in de middaghandel. De Stoxx 600 Financial Services sector index underperformde de bredere hoofdindex en ging lager onder aanvoering van private equity bedrijven Bridgepoint BPT, Partners Group PGHN en EQT EQT. Ook aandelen van energiebedrijven bleven achter door een dalende olieprijs.

De defensiesector kende een dramatische omkering na forse dalingen in de ochtenduren die later op maandag werden weggepoetst, nadat de Duitse defensiekampioen Rheinmetall RHM eerder was gedaald met 10% en uiteindelijk de maandag afsloot met een winst van ruim 6%.

Sunniva Kolostyak en Christopher Johnson hebben bijgedragen aan dit artikel.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lukas Strobl  is editorial manager voor de regio EMEA bij Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten