De handelsoorlog zorgde woensdag voor een scherpe daling van de koersen van Amerikaanse staatsobligaties, waardoor de rendementen stegen in een paradoxale ontwikkeling nu de wereldeconomie voor een recessie staat.
Amerikaanse staatsobligaties, ofwel Treasuries gelden als een belangrijke veilige haven en bieden doorgaans lagere rendementen wanneer beleggers beschutting zoeken tegen volatiliteit. In plaats daarvan stijgen de rendementen, zelfs nu economen de kans op een recessie dit jaar in de Verenigde Staten hebben verhoogd, waarbij Preston Caldwell van Morningstar de waarschijnlijkheid schat op 40-50%.
Als de rente hoog blijft, waardoor lenen duurder wordt, kan dit de uitdagingen voor de Amerikaanse economie verergeren nadat dramatische handelsverstoringen de economie al op zwakke voeten hebben gezet.
De rente op de 10-jaars Treasury steeg woensdag naar 4,46%, van 4,29% een dag eerder. De rente op obligaties met een langere looptijd steeg ook, waarbij de 30-jaars rente woensdag steeg naar 4,90%, vergeleken met 4,84% bij het slot van dinsdag.
“Het ‘verkoop Amerika’-scenario wordt weer tastbaar, nu Treasuries en Amerikaanse aandelen onder druk staan”, zegt Francesco Pesole, valutastrateeg bij ING. “Dat kan een zeer giftige combinatie zijn voor de dollar. De markten straffen Amerikaanse activa duidelijk opnieuw af na de invoering van de 104% tarieven op China.”
Michael Field, hoofdstrateeg Europese markten bij Morningstar, zegt: “Er heerst een echte angst onder beleggers over de schade die deze handelsoorlog kan toebrengen aan de economie. De dalende obligatiekoersen en stijgende rendementen zijn hier slechts een weerspiegeling van.”
De rol van hedgefondsen bij verkoop van staatsobligaties
Op dit moment lijkt de safe-havenstatus van Amerikaanse staatsobligaties te wankelen, en beleggers mijden gebruikelijke veilige activa ten gunste van contanten. In de huidige selloff hebben hedgefondsen een belangrijke rol gespeeld.
Volgens een bericht van Reuters op woensdag waren langlopende Treasuries het onderwerp van intensieve verkopen door hedgefondsen die geleend hadden om in te zetten op kleine gaten tussen de prijzen van Treasuries en de prijzen van futures daarop. Dit staat bekend als een “basistrade” en houdt in dat er met een hefboom wordt gewed om te profiteren van de convergentie tussen de prijs van de future en de prijs van de obligatie naarmate het futurecontract zijn vervaldatum nadert.
“Wat de markttechnische kant betreft, wordt algemeen gemeld dat Amerikaanse staatsobligaties worden geliquideerd om te voldoen aan kapitaal- en margevereisten, terwijl leverage wordt afgewikkeld en uit de kapitaalmarkten wordt gehaald”, zegt Dominic Pappalardo, hoofd multi-asset strateeg bij Morningstar.
“Deleveraging wordt vaak afgedwongen door makelaarskantoren wanneer de volatiliteit piekt, en het kan een golf van gedwongen verkopen veroorzaken die een samengesteld effect heeft op de activaprijzen. Amerikaanse Treasuries zijn een veelgebruikt type onderpand tegen deze schuldposities, omdat hun traditionele stabiele waarde en hoge kredietkwaliteit goed werken.”
Duitse Bund blijft stabiel
De prijsdaling breidde zich uit van Amerikaanse naar Japanse staatsobligaties, waarbij het rendement op de 30-jarige Japanse staatsobligatie steeg naar het hoogste punt in 21 jaar: 2,68%, tegen 2,51% een dag eerder. De langetermijnrendementen in het VK piekten ook: het rendement op de 10-jaars gilt steeg van 4,60% naar 4,78% en de 30-jaars gilt steeg in één dag met 23 basispunten naar 5,58%.
In Europa daalde het rendement op de Duitse 10-jaars Bund, de benchmark voor de regio, echter naar 2,59%, een daling van vier basispunten ten opzichte van een dag eerder. Het rendement op Duitse 30-jaars obligaties dook onder de 3%.
Onder de landen in de perifere eurozone is de stijging van de rente aanzienlijk in Italië, waar de 10-jaars BTP op 3,9% staat na 4,0% te hebben aangetikt bij de opening van de sessie. De spread tussen de rente op Italiaanse en Duitse staatsobligaties steeg van 122 basispunten op dinsdag naar 130 basispunten.
Zijn Treasuries niet langer een veilige haven?
De markten geven nu de voorkeur aan Duitse staatsobligaties als veilige activa, terwijl de recessieangst het vertrouwen in de dollar en Amerikaanse staatsobligaties als veilige activa aantast.
“De dynamiek is ongebruikelijk. Tegen de achtergrond van een macro-economische vertraging en handelsspanningen zou je een koopstroom naar Treasuries verwachten, geen verkoop”, zegt Carlo De Luca, hoofd vermogensbeheer bij Gamma Capital Markets.
De Luca wijst op twee mogelijke oorzaken. De eerste is het afbreken van basishandelingen. “De handel, die een hoge hefboomwerking heeft, is gebaseerd op kleine convergentiebewegingen”, zegt hij. “Recente spanningen hebben veel fondsen gedwongen om verliesgevende posities te liquideren, staatsobligaties te verkopen en de druk te vergroten. Volgens sommige schattingen bedraagt de totale blootstelling aan deze strategie meer dan $ 800 miljard.”
Ten tweede zijn er buitenlandse verkopen. Het is mogelijk dat buitenlandse investeerders Treasuries verkochten om dollars te verkrijgen, hoewel er geen duidelijk bewijs is. De veiling van 3-jaars Treasuries toonde een zeer zwakke binnenlandse vraag, met slechts 6,2% geabsorbeerd door Amerikaanse verzekerings- en pensioenfondsen, vergeleken met een gemiddelde van 19,0%.
De zwakte van de dollar duwde de EUR-USD verhouding terug boven de $1,10. Volgens Ipek Ozkardeskaya, senior analist bij Swissquote Bank, zou de euro wat mensen kunnen aantrekken die op zoek zijn naar een veilige haven, waardoor de recente stijgingen worden versterkt. “Ondanks de stimuleringsplannen van Europa, worden Duitse bunds steeds meer gezien als een alternatief voor Amerikaanse Treasuries,” zegt ze. “Het Duitse 10-jaarsrendement is sinds medio maart gestaag gedaald, terwijl de Amerikaanse 10-jaars in slechts drie sessies van minder dan 4% naar meer dan 4,50% steeg.”
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.