Nadat de spanningen deze week nieuwe hoogten bereikten, krabbelde de Amerikaanse president Donald Trump gedeeltelijk terug van zijn wereldwijde handelskruistocht. Naar verluidt heeft de afkeer van de obligatiemarkten voor de aanzienlijke en abrupte verschuiving in het handelsbeleid, waardoor de rente op Amerikaanse Treasuries de afgelopen dagen aanzienlijk is gestegen, Trump tot bedaren gebracht.
De tariefverhoging voor alle landen behalve China is tijdelijk teruggebracht tot 10%, in plaats van de veel hogere tarieven die eerder werden genoemd (bijvoorbeeld 20% voor de Europese Unie, 24% voor Japan). Dit uitstel duurt 90 dagen en is ogenschijnlijk een beloning voor deze landen omdat ze hebben afgezien van grote vergeldingsacties in reactie op het eerste salvo van Amerikaanse tarieven.
De toegeving van Washington biedt een klein beetje verlichting voor Amerikaanse consumenten, die het vooruitzicht van een door henzelf veroorzaakte stagflatie boven het hoofd hangt. De pauze verlaagt het effectieve tarief in de Verenigde Staten tot ongeveer 20%, een daling ten opzichte van de 25% van 2 april, maar nog steeds een astronomisch niveau. Trump’s gedeeltelijke verlaging van de tarieven voor de meerderheid van zijn handelspartners zou, als deze wordt gehandhaafd, de impact van de tarieven op de prijsgroei op de korte termijn in de VS moeten verminderen. Toch blijven we uitgaan van een aanzienlijke stijging van de inflatie, een vertragende economische groei en een risico van grofweg 40% op een Amerikaanse recessie in 2025.
Toch heeft Trump China uitgekozen voor zijn vergelding tegen de Amerikaanse heffingen, door de tarieven op Chinese goederen op te trekken tot 145%. Dit is geen positieve ontwikkeling voor Amerikaanse huishoudens, aangezien zo’n 13% van de goederen die de VS in 2024 importeert, afkomstig is uit China. Bovendien is dit misschien niet het einde van het geschil. Zoals we al eerder schreven, is het gebruikelijk dat in dergelijke conflicten de strijd om de gunst escaleert, waardoor het aannemelijk is dat de tarieven nog verder zullen stijgen voordat ze uiteindelijk hun hoogtepunt bereiken.
Verwacht meer overheidsstimulans in China nu de export daalt
Als de Amerikaanse tarieven op hun huidige strafniveau blijven, zal de Chinese export aanzienlijk krimpen, wat de komende jaren een grote impact zou hebben op het Chinese bbp. Een wereldwijde vertraging van de vraag - een waarschijnlijk tweede-orde-effect van de tariefschok van Trump - zou de Chinese economische groei verder kunnen drukken. Daarom zullen de Chinese beleidsmakers de economie waarschijnlijk royaal steunen.
China heeft zich bereid verklaard om het begrotingstekort te verhogen als er stimuleringsmaatregelen nodig zijn. Belangrijk is dat de People’s Bank of China al is begonnen met zijn steun door de yuan te laten depreciëren tot het zwakste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar in meer dan tien jaar. Wij denken dat dit een teken is van China’s bereidheid om de waarde van de yuan te laten dalen, wat helpt om de impact van de handelsoorlog op de economie van het land te compenseren.
Wat een zwakkere yuan zou betekenen voor China
Als de yuan zich verder zou kunnen aanpassen aan de schok van de handelsoorlog, zou dat de omvang van de daling van de Chinese export helpen beperken. Zelfs na een bescheiden daling van de wisselkoers zal de tariefverhoging van 145% door de VS de Chinese import in het algemeen onbetaalbaar duur maken. Elke Amerikaanse importeur die een alternatief heeft, zal onmiddellijk overstappen; uiteindelijk zullen waarschijnlijk bijna alle handelsstromen tussen de VS en China opdrogen.
Een daling van de wisselkoers zal echter het concurrentievermogen van China verbeteren, waardoor exporteurs het verlies aan volume in de VS kunnen compenseren met een stijging van hun marktaandeel in de rest van de wereld. Als de volumes onveranderd blijven en ervan wordt uitgegaan dat exporteurs in vreemde valuta worden betaald, zal dit ook de inkomsten van exporteurs in lokale valuta doen toenemen, waardoor de tariefschok verder wordt opgevangen.
De Chinese export kan nog steeds indirect via overlading in de VS terechtkomen. Halffabrikaten die uit China worden geëxporteerd, kunnen worden verpakt in eindproducten die vanuit derde landen naar de VS worden geëxporteerd. Soms worden goederen vanuit China naar derde landen verscheept voor slechts de meest oppervlakkige verwerking voordat ze naar de VS gaan, een kale vorm van tariefontduiking. Na de tariefverhogingen van 2018-19 tussen de VS en China zijn dergelijke overslagstromen sterk toegenomen.
Een belangrijk overblijvend punt van onzekerheid is welke maatregelen de VS zullen nemen om de overslag aan te pakken. De VS zouden kunnen proberen een aanvullend tarief in te stellen op Chinese inhoud die is verwerkt in de export van andere landen, maar een dergelijk systeem zou lastig zijn en misschien te onpraktisch om te werken.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.
Correction: Een eerdere versie van dit artikel bevatte een onjuist percentage voor het Amerikaanse tarief op China.