Editor's Note: Deze analyse werd oorspronkelijk gepubliceerd door Morningstar Equity Research.
De handelstarieven blijven de wereldwijde aandelenmarkten opschudden en het is voor veel beleggers prioriteit geworden om te bepalen welke aandelen het gevoeligst zijn voor nieuwe of verhoogde tarieven. Daarom hebben we een gerichte event-studie uitgevoerd naar de aankondiging van de importheffingen op 2 april, om te meten of bedrijven met een grotere blootstelling aan handelsgeschillen duidelijk andere kortetermijnreacties in de aandelenkoersen vertoonden dan de bredere markt.
De methodologie
1. Het gebeurtenissenkader definiëren
We hebben de datum voor de aankondiging van de tarieven vastgesteld op 2 april en hebben daaromheen een smal gebeurtenisvenster ingesteld. In het bijzonder keken we naar één werkdag voor de aankondiging (om eventuele lekken of geruchten op te vangen) tot één werkdag erna (waardoor we in totaal drie handelsdagen rondom de gebeurtenis hadden).
2. Berekening van bovenmatige (abnormale) rendementen
• We hebben dagelijkse aandelenrendementen samengevoegd met de Morningstar US Target Market Exposure Index om het extra rendement van elk aandeel te isoleren.
• Vervolgens hebben we de excessieve rendementen van elk aandeel over het hele gebeurtenisvenster bij elkaar opgeteld om te komen tot een cumulatief abnormaal rendement, of CAR. Dit geeft aan hoeveel elk aandeel beter of slechter presteerde dan de benchmark in de periode na de aankondiging van de tarieven.
3. Kwalitatieve input van analisten
Als aanvulling op de ruwe prestatiecijfers vroegen we onze analisten van Amerikaanse aandelensectoren om de belangrijkste reden voor de waargenomen koersreactie van elke industriegroep te categoriseren:
• Directe (eerste orde) impact van tarieven (hogere invoerkosten of directe voordelen door bijvoorbeeld verminderde buitenlandse concurrentie)
• Indirecte (tweede orde) effecten of andere macrozorgen (mogelijke recessieangst, bredere verschuivingen in consumentenvertrouwen)
• Bedrijfsspecifieke redenen (niet-gerelateerde gebeurtenissen zoals een terugroepactie van een product, fusienieuws of wijzigingen in het management die de impact op de tarieven overschaduwen)
4. Laatste screening
We hebben de bedrijven gefilterd die:
• Behoren tot sectoren die zijn aangemerkt als “rechtstreeks (eerste orde)” tariefgevoelig (dat wil zeggen, een classificatie = 1)
• Een CAR hebben van minder dan 5% negatief (wat duidt op een aanzienlijke underperformance ten opzichte van de benchmark tijdens het event window)
Het resultaat is een “tariefblootstellingsmandje”, een lijst met namen die bijzonder gevoelig lijken voor de dreiging (of implementatie) van nieuwe handelsbeperkingen.
Belangrijkste feiten per sector
Hieronder geven we een samenvatting van de beweegredenen voor de sectoren die het predicaat “direct (eerste orde)” kregen en die dus bedrijven toevoegden aan onze uiteindelijke screening.
Auto’s en onderdelen
Wereldwijde toeleveringsketens voor auto-onderdelen en eindassemblage zijn gevoelig voor nieuwe heffingen op staal, aluminium en andere geïmporteerde onderdelen. Hogere importheffingen zetten de marges snel onder druk als de kosten niet kunnen worden doorberekend aan de consument.
Productie - kleding en accessoires
Veel kleding- en accessoirebedrijven vertrouwen op overzeese fabrieken (vooral in Azië). Tarieven verhogen direct de kosten van input of afgewerkte producten, wat de winstmarges kan drukken. Sommige namen in deze categorie presteerden bijzonder slecht, wat de onmiddellijke bezorgdheid van beleggers weerspiegelt.
Detailhandel - cyclisch
Detailhandelaren die veel goederen importeren, vooral discretionaire/cyclische consumentengoederen, krijgen te maken met kostendruk als de tarieven stijgen. Op hun beurt kunnen ze gedwongen worden om prijzen te verhogen of marges op te offeren, wat in beide gevallen beleggers afschrikt die anticiperen op een zwakkere consumentenvraag.
Detailhandel - defensief
Defensieve retailers (kruideniersketens, discountwinkels, bijvoorbeeld) importeren nog steeds goederen, dus directe tariefeffecten kunnen hun productkosten raken. Hoewel de naam “defensief” meestal impliceert dat ze het beter doen in een economische neergang, kunnen nieuwe handelsbelemmeringen de toeleveringsketens nog steeds verstoren en de marges op korte termijn onder druk zetten.
Medische apparaten en instrumenten
Veel bedrijven in de hulpmiddelen- en diagnostieksector zijn afhankelijk van gespecialiseerde geïmporteerde onderdelen of hebben productiefaciliteiten in het buitenland. Zelfs schijnbaar niche-componenten kunnen onderworpen worden aan hogere importtarieven, wat de productiekosten kan verhogen of zendingen kan vertragen, vandaar de directe classificatie.
Industriële distributie en industriële producten
Bedrijven in deze segmenten verplaatsen meestal grote volumes onderdelen, apparatuur en machines, waarvan een groot deel wereldwijd wordt ingekocht. Een abrupte stijging van de tarieven kan een duidelijke en onmiddellijke impact hebben op de marges, die door investeerders snel wordt ingeprijsd.
Hardwarefabrikanten en halfgeleiderbedrijven hebben vaak complexe, wereldwijd verspreide toeleveringsketens. Extra heffingen op grondstoffen of tussenliggende chips kunnen de kosten beïnvloeden, terwijl strengere handelsbeperkingen de vraag van overzeese klanten kunnen verstoren.
Wat betekent dit voor beleggers?
• Hogere volatiliteit voor tariefgevoelige namen: Een negatieve CAR rond een tariefaankondiging suggereert dat de markt gelooft dat deze bedrijven te maken krijgen met directe tegenwind voor hun winst of op zijn minst operationele verstoringen in een protectionistischer handelsklimaat.
• Houd echter de fundamenten in het oog: Niet alle negatieve kortetermijnreacties weerspiegelen blijvende schade. Sommige bedrijven kunnen hun toeleveringsketens verschuiven of extra kosten doorberekenen. Deze mand kan oververkochte kansen bevatten als de markt te sterk heeft gereageerd.
• Hoge onzekerheid en een gebrek aan bewegingsruimte betekenen vaak grotere tariefgedreven bewegingen: Veel van de grootste negatieve CAR’s kwamen voor bij bedrijven die niet over het prijszettingsvermogen en de merkbestendigheid beschikken om abrupte kostenstijgingen te compenseren, en ook in gevallen waar volgens onze analisten de bandbreedte van de uitkomsten vrij groot is.
• Zelfs grote namen zijn niet immuun: Nike, bijvoorbeeld, zag een aanzienlijke daling, wat ons eraan herinnert dat de kracht van een merk de druk op de marges kan verlichten, maar een bedrijf niet volledig kan beschermen tegen de kortetermijnangst in de markt over verstoring van de toeleveringsketen.
• De keerzijde: In de mate dat de tariefzorgen afnemen - of het nu gaat om een individueel land of een regio - kunnen de ondermaats presterende landen van vandaag snel van koers veranderen. Hoe sneller de normalisering plaatsvindt, hoe minder ernstig de schade.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.