Vier defensieve ondergewaardeerde aandelen met beperkte blootstelling aan tarieven

In een verraderlijke tijd voor aandelen kunnen langetermijnbeleggers kijken naar namen met sterke concurrentievoordelen.

Tom Lauricella 15 april, 2025 | 6:58
Facebook Twitter LinkedIn

Een bord van Pfizer hangt buiten het hoofdkantoor.

Nu aandelenkoersen instorten door de handelsoorlog van president Donald Trump, kan het zelfs voor langetermijnbeleggers moeilijk zijn om de sprong te wagen en op “kopen” te drukken. Dat is vooral het geval met de extreme onzekerheid over de invoerrechten die wereldwijd worden opgelegd.

Maar een focus op waarderingen en bedrijven met sterke concurrentievoordelen kan kansen bieden voor beleggers met een goed oog voor risico. We zetten vier aandelen in de schijnwerpers die onder hun door analisten van Morningstar geschatte Fair Value worden verhandeld en waaraan Wide Economic Moats zijn toegekend.

Hier is een kijkje in wat de analisten van Morningstar hebben gezegd over elk aandeel en de mogelijke impact van de tarieven.

International Flavors & Fragrances

Tarieven verhogen de prijzen voor de klanten van de producenten van ingrediënten, wat over het algemeen wordt doorberekend aan de consument. Als reactie op hogere prijzen kunnen consumenten uiteindelijk minder kopen of overstappen op huismerkproducten.

• Lagere volumes zouden waarschijnlijk van invloed zijn op de vraag naar ingrediënten, maar speciale ingrediënten lopen het meeste risico als consumenten overstappen op huismerken. Dat gezegd hebbende, zien we geen grote impact op voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken in het algemeen, waardoor de impact op ingrediëntenproducenten afneemt.

De conclusie: We handhaven onze schatting van de reële waarde van $120 voor Wide Moat aandeel International Flavors & Fragrances.

• Tegen de huidige koersen is het aandeel volgens ons ondergewaardeerd en noteert het in 4-sterrengebied. IFF betrekt zijn ingrediënten wereldwijd, wat veel neerwaarts risico met zich meebrengt, maar wij schatten dat ten minste 70% van de omzet buiten de Verenigde Staten wordt gegenereerd, waardoor de impact van invoerrechten wordt beperkt.

Klik hier voor meer van Seth Goldstein over IFF.

Pfizer

De biofarmaceutische industrie is decennialang beschermd geweest tegen tarieven, ook tijdens de eerste regering-Trump, maar investeerders waren bezorgd over mogelijke wereldwijde tarieven, omdat de industrie een aanzienlijke productie heeft in Europese landen zoals Ierland, Duitsland en Zwitserland.

• Met ruwweg $200 miljard aan farmaceutische import in 2024 zou een tarief van 10% kunnen neerkomen op $20 miljard tegenwind in de hele sector, waarbij de grootste bedrijven potentiële jaarlijkse tarieven tot $1 miljard zouden zien oplopen.

• Eerder geïmplementeerde tarieven op de invoer van farmaceutische producten uit China (verhoogd van 10% in februari tot 20% in maart) lijken beheersbaar voor biofarmaceutische merkproducten, vanwege de beperkte productie in China, en farmaceutische producten zijn over het algemeen vrijgesteld van invoerrechten in Mexico en Canada (25%, maart 2025).

De conclusie: Wij denken dat een toekomstig wereldwijd farmaceutisch tarief nog steeds een risico is en de brutomarges onder druk kan zetten en de belastingtarieven op lange termijn kan verhogen. We verwachten echter dat bedrijven hun productie zullen aanpassen en dat bijna alle large-cap biofarmaceutische bedrijven nog steeds ruime economische moats hebben.

• Wat de marges betreft, zouden we op korte termijn druk kunnen zien door de tarieven en op lange termijn door extra investeringen in productiefaciliteiten in de VS, die waarschijnlijk pas over enkele jaren goedkeuring zullen krijgen, zelfs als we ervan uitgaan dat de inspecties van de Amerikaanse Food and Drug Administration op schema blijven na de inkrimping van het personeelsbestand.

• Met een toename van de Amerikaanse productie verwachten we dat de belastingtarieven kunnen beginnen te stijgen in de richting van het huidige Amerikaanse vennootschapsbelastingtarief van 21%, een niveau waarvan we aannemen dat het zal worden gehandhaafd nu Trump probeert zijn belastingverlagingen te verlengen via het verzoeningsproces in het door de Republikeinen gecontroleerde Congres.

Klik hier voor meer commentaar van Karen Andersen op Pfizer.

Brown-Forman en Constellation Brands

We handhaven onze Fair Value schattingen voor de drankenproducenten die we volgen. Hoewel de tarieven gedurende een langere periode de omzet en marges onder druk zullen zetten, denken we dat het mogelijk is dat ze worden ingetrokken, omdat ze vaak worden gebruikt als onderhandelingstactiek. Wij zien investeringskansen in Brown-Forman en Constellation Brands, die respectievelijk 36% en 34% lager noteren dan onze Fair Value schattingen van $52 en $274.

Voor alcoholische namen uit de VS zien we dat Constellation, dat 80% van zijn omzet uit Mexicaanse bieren haalt, het meest blootgesteld blijft aan invoerrechten. Terwijl consumentenproducten uit Mexico over het algemeen zijn vrijgesteld, heeft het Amerikaanse ministerie van Handel op 2 april een afzonderlijke kennisgeving gepubliceerd waarin een invoerheffing van 25% wordt opgelegd voor bier in blik, dat 39% van het biervolume van Constellation uitmaakt. Gezien de onzekerheden nemen we de tarieven nog niet op in ons basisscenario, maar ons worstcasescenario suggereert een effect van boven de tien op het bedrijfsresultaat als het tarief de komende vier jaar van kracht blijft.

Brown-Forman profiteert van de vrijstelling voor de invoer van tequila uit Mexico (8% van de omzet). We verwachten echter dat het EU-invoertarief van 20% waarschijnlijk zal leiden tot vergelding door het handelsblok, dat had gedreigd met een tarief van 50% op Amerikaanse whisky’s. We verwachten echter geen rampzalige uitkomst, gezien de low-teen omzet van Brown-Forman in Mexico. We verwachten echter geen rampzalige uitkomst, gezien Brown-Forman’s lage-tieners omzetblootstelling aan de regio.

Voor frisdranknamen zien we weinig directe impact van de tarieven, gezien hun gelokaliseerde toeleveringsketens. Dat gezegd hebbende, zouden we de kosteninflatie van verpakkingsmaterialen (met name aluminium) nauwlettend in de gaten houden als het tarief van 54% op Chinese producten blijft bestaan, aangezien China 60% van de wereldwijde aluminiumaanvoer voor zijn rekening neemt. Energiedrankproducenten Monster Beverage en Celsius zijn het meest blootgesteld aan kostenstijgingen voor aluminium, omdat meer dan 90% van hun volume verpakt is in blikjes. We verwachten echter dat de bedrijven hun inkoop zullen diversifiëren en zullen samenwerken met externe co-packers om de kostenimpact te verzachten.

Meer over Dan Su’s analyse van Brown-Forman kun je hier vinden, en Constellation Brands hier.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Tom Lauricella  Tom Lauricella is editor van Morningstar Direct.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten