De Europese aandelenmarkten zijn het jaar goed begonnen, maar raaktsen vervolgens verstrikt in de verkoopgolf die werdwijd werd aangezwengeld door de tariefaankondigingen van de Amerikaanse president Donald Trump. We kijken hier naar de effecten van de woelige markt van de afgelopen weken op de Nederlandse markt en dan specifiek naar de grootste fondsen en ETF’s, gemeten naar beheerd vermogen.
Om eerst het algemene beeld neer te zetten, de Morningstar Netherlands Index is sinds het begin van dit jaar met 7% gedaald (op het diepste punt vorige week -12%). Daarmee scoort Nederland slechter dan de bredere Morningstar Europe Index die 0,75% verloor in 2025 tot dusver (vorige week -7%).
Als we kijken naar de rendementen sinds het begin van dit jaar, dan springt in het oog dat fondsen die gericht zijn op technologie-aandelen het meest te lijden hebben in termen van rendement. Nummer drie Fidelity Global Technology krijgt veruit de hardste tik met een verlies van 18,5%. De portefeuille van dit sectorfonds bestaat voor 67% uit technologie-aandelen, maar ook het iShares Developed World Index Fund indexfonds heeft een grote weging in technologie-aandelen die met 26% het grootste deel van de portefeuille uitmaken, hetgeen eveneens leidt tot een flink verlies in de eerste drie maanden van dit jaar.
Het indexfonds Vanguard Global Stocks Index is met -14,16% de op een na grootste verliezer dit jaar tot dusver. De grootste 9 posities van dit fonds bestaan allemaal uit de grote technologienamen, van Apple als grootste tot aan Tesla als negende.
In het turbulente marktklimaat van de afgelopen maanden komt het grootste fonds, Pimco GIS Income, tevens als winnaar uit de bus met een bescheiden positief rendement van 0,73%. De op obligaties geconcentreerde portefeuille met de nadruk op hoge kwaliteit staatsobligaties blijkt een veilige haven te zijn in de huidige markt.
Hoe presteren de grootste ETF’s?
Net als naar de open-end fondsen en de indexfondsen kijken we ook naar de grootste ETF’s die in Nederland verkrijgbaar zijn, gerangschikt naar beheerd vermogen.
Hier springt de Invesco Physical Gold ETF eruit met een rendement van 34% over de afgelopen 12 maanden en 23% dit jaar tot dusver. Dit illustreert voor de korte termijn dat beleggers te midden van de hevige marktturbulentie op zoek zijn naar het edelmetaal als veilige haven. Ook voor de 12-maans periode is sprake van een fikse stijging en dat komt omdat de goudprijs ook in de tweede helft van al behoorlijk opgelopen is en zette die lijn in 2025 voort, waar deze edelmetalen-ETF van heeft kunnen profiteren.
De breed opgezette ETF’s die de S&P 500 volgen, hebben te lijden gehad onder de grote Amerikaanse technologieaandelen zoals Apple, Nvidia, Tesla en Meta die de index in de voorbije weken omlaag trokken, terwijl gemeten over 12 maanden nog sprake is van een winst.
Uit het overzicht wordt ook duidelijk dat opkomende markten constanter presteren, maar niet beter; een nipte min van 0,04% aan rendement voor de iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF is niet geweldig, maar tegelijk is het verlies van 3,22% year-to-date kleiner dan dat van de meeste andere fondsen in het overzicht. Deze iShares ETF belegt voornamelijk in Aziatische technologiebedrijven en financials, waarbij dubbelcijferige winsten op topposities TSMC, Tencent en Alibaba afgelopen jaar deels teniet werden gedaan door grote verliezen op bedrijven zoals Samsung (-33%) en Reliance Industries (-17%).
Methodologie
Het fondsenlandschap kent een reeks heel grote fondsen als we kijken naar hun beheerd vermogen. Dat zijn breed opgezette fondsen die in veel verschillende landen verkrijgbaar zijn en een breed beleggerspubliek aanspreken, waardoor hun beheerd vermogen hoog is opgelopen.
Rechtvaardigen hun rendementen de enorme toestroom van beleggersgeld? Daarom hebben we in dit artikel de 10 grootste fondsen, gemeten naar beheerd fondsvermogen, die in Nederland verkrijgbaar zijn voor retailbeleggers, op een rij gezet. Voor de vergelijkbaarheid hanteren we euro als valuta voor alle fondsomvangbedragen. We laten geldmarktfondsen, een categorie die in Nederland nauwelijks een rol speelt, buiten beschouwing.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.