De Europese Centrale Bank heeft donderdag haar belangrijkste rentetarief met nog eens 0,25 procentpunt verlaagd naar 2,25%, te midden van onzekere economische vooruitzichten nu de dreigende escalatie van de handelsoorlog beleggers angst aanjaagt. De maatregel werd alom verwacht.
Dit is de zesde opeenvolgende renteverlaging voor de depositorente in de eurozone en de zevende in totaal in deze versoepelingscyclus. De ECB is de enige grote centrale bank die de rente in april heeft verlaagd. Haar tegenhangers in de VS, het VK, Japan, Zweden en Noorwegen zullen hun volgende beleidsbeslissingen begin mei bekendmaken.
“Het desinflatieproces ligt goed op schema”, aldus de ECB in haar persbericht. De diensteninflatie is de afgelopen maanden duidelijk afgenomen en de meeste maatstaven voor de onderliggende inflatie wijzen erop dat de inflatie zich rond de doelstelling van 2% van de bank zal stabiliseren.
‘De groeivooruitzichten zijn verslechterd’
“De economie van de eurozone heeft enige veerkracht opgebouwd tegen mondiale schokken, maar de groeivooruitzichten zijn verslechterd door de toenemende handelsspanningen. Door de toegenomen onzekerheid zal het vertrouwen van huishoudens en bedrijven waarschijnlijk afnemen, en de negatieve en volatiele marktreactie op de handelsspanningen zal waarschijnlijk een verkrappend effect hebben op de financieringsvoorwaarden. Deze factoren kunnen de economische vooruitzichten voor de eurozone verder onder druk zetten.”
Nu haar belangrijkste rentetarief met 2,25% het gebied van neutrale rentetarieven nadert, heeft de ECB ook de zinsnede “het monetaire beleid wordt aanzienlijk minder restrictief” uit haar verklaring geschrapt.
Volgens Michael Field, hoofdstrateeg Europese markten bij Morningstar, “werd dit jaar al een verlaging verwacht, maar de recente escalatie van de handelsoorlog met de VS heeft de noodzaak om de economie te versterken versneld.”
“Vóór 2 april zat de ECB op een vrij duidelijk traject van toekomstige renteverlagingen, waarbij de depositorente het gewenste niveau naderde. Recente gebeurtenissen hebben ons echter op onbekend terrein gebracht,” zegt Field. “Tarieven zouden de kwetsbare Europese groei kunnen verzwakken, maar ook de inflatie in de hele regio kunnen aanwakkeren - twee situaties die heel verschillende reacties van de ECB vereisen met betrekking tot rentewijzigingen.”
Belangrijkste rentetarieven ECB
Vanaf 23 april luiden de drie belangrijkste rentetarieven van de ECB als volgt:
- Tarief depositofaciliteit: 2,25%
- Belangrijkste herfinancieringsrente: 2,40%
- Marginale beleningsfaciliteit: 2,65%
De ECB begon haar renteverlagingscyclus in juni 2024, pauzeerde in juli en hervatte haar renteveranderingen in september, oktober, december, januari en maart, waarbij ze haar belangrijkste rentetarief in totaal met 1,5 procentpunt verlaagde.
Trump-tarieven bedreigen groei eurozone
Algemeen wordt verwacht dat de tarieven de groei van de eurozone zullen temperen. In de prognose van maart hadden ECB-medewerkers hun prognoses al naar beneden bijgesteld - naar 0,9% voor 2025, 1,2% voor 2026 en 1,3% voor 2027. Sentimentindicatoren zoals de sentimentsindex voor de eurozone en de HCOB PMI’s voor de verwerkende industrie in de eurozone zijn onlangs gedaald en economen verwachten dat de gevolgen vanaf mei zichtbaar zullen worden in de harde cijfers.
Vorige week verlaagde UBS zijn groeivooruitzichten voor de eurozone naar 0,5% van 0,9% in 2025 en naar 0,8% van 1,1% in 2026. Maar de bank verwacht dat hogere begrotingsuitgaven in de EU en Duitsland tegen 2027 voor een herstel zullen zorgen. De nieuwe coalitieregering van Duitsland heeft ingestemd met een stimuleringspakket van meerdere miljarden euro’s en analisten denken dat het land onevenredig kan profiteren in vergelijking met zijn collega’s in de eurozone.
Wat betekenen tarieven voor de inflatie in de eurozone?
Hoewel de meeste economen het erover eens zijn dat de tarieven de groei van de eurozone zullen schaden, is het effect op de inflatie minder duidelijk.
Goedkopere goederen uit China, lagere energieprijzen en een sterkere euro ten opzichte van de dollar werken desinflatoir, zegt Ulrike Kastens, senior econoom voor Europa bij DWS. De loonvolger van de ECB blijft aangeven dat de onderhandelde loondruk afneemt, hoewel de inflatie in de dienstensector in 2025 hoog zal blijven, zegt ze.
Toch kunnen tarieven leiden tot knelpunten in de aanvoer die de prijzen kunnen opdrijven, volgens een artikel van de Oostenrijkse Nationale Bank.
Volgens de flash-schatting van Eurostat zijn de consumentenprijzen in de eurozone in maart met 2,2% op jaarbasis gestegen. Dit is lager dan de 2,3% van februari en in lijn met de prognoses.
DWS voorspelt een totale inflatie van 2,3% in 2025, met een daling naar 2% in de tweede helft van het jaar, wat overeenkomt met de middellangetermijndoelstelling van 2% van de ECB voor de inflatie.
Hoe beïnvloeden renteverlagingen de markten?
Aandelenmarkten hebben de neiging om te stijgen bij verwachte renteverlagingen. Op de obligatiemarkten betekent een dalende rente een lager rendement, waardoor de obligatiekoersen stijgen. Lagere rentes maken bestaande obligaties ook aantrekkelijker voor rendementen, met name obligaties die al zijn uitgegeven in een periode met hoge rentes.
Ondertussen zal de spaarrente op bankrekeningen waarschijnlijk dalen, ten nadele van spaarders. De tarieven die spaarders ontvangen hangen grotendeels af van de depositofaciliteit, die bepaalt welke rente banken ontvangen voor het ’s nachts storten van geld bij de ECB. Leners daarentegen profiteren van lagere tarieven omdat consumentenschulden en hypotheken goedkoper worden.
Wanneer zijn de volgende ECB-vergaderingen in 2025?
- 5 juni 2025
- 24 juli 2025
- 11 september 2025
- 30 oktober 2025
- 18 december 2025
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.