Marktvolatiliteit test de veerkracht van beleggingsstrategieën. Nieuwsgierig naar hoe de volatiliteit als gevolg van het aan-uit tariefbeleid van president Donald Trump de prestaties van duurzame beleggingsstrategieën beïnvloedde, en vanwege Earth Day 2025, keken we hoe gediversifieerde duurzaamheidsbenchmarks presteerden in relatie tot de onderliggende markten en bekeken we de korte- en langetermijnimplicaties voor duurzame beleggers.
Morningstar onderschrijft het principe van beleggen voor de lange termijn, hoewel kortetermijnprestaties in volatiele markten kenmerken kunnen onthullen die interessant zijn voor beleggers. Zie dit rapport voor een langetermijnperspectief op de prestaties van duurzaamheidsindexen.
De analyse vergelijkt de Morningstar Global Markets Sustainability Index familie met de brede marktkapgewogen Morningstar Global Markets Index familie. De Morningstar Global Markets Sustainability Index is ontworpen om de blootstelling aan risico’s op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur te verminderen door zich te richten op aandelen met lage Morningstar Sustainalytics ESG Risk Ratings, die 50% van de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index vertegenwoordigen op basis van free-float marktkapitalisatie. De indexen worden samengesteld op basis van ESG Risk Ratings.
We analyseerden de year-to-date performance voor de wereldwijde, Amerikaanse en Europese markten voor de periode van 1 januari tot 11 april 2025. Deze periode omvat all-time highs voor de meeste brede Amerikaanse benchmarks, waaronder de Morningstar US Sustainability Index, die zijn piek bereikte op 18 februari. De markt vertoonde een neerwaartse trend na de piek, gedreven door tekenen van een verzwakkende economie en zorgen over aangekondigde tarieven op Canada en Mexico, voordat uitgebreide wereldwijde tarieven twee weken later op 2 april een wereldwijde selloff veroorzaakten.
Duurzame indexen VS en wereldwijd presteren beter, Europa blijft achter
Sinds de piek begin 2025 is de Amerikaanse aandelenmarkt harder getroffen door de volatiliteit als gevolg van de tarieven van Trump dan Europa - dat positief presteerde - of de wereldwijde markten. In termen van relatieve prestaties deden de Amerikaanse duurzaamheidsindexen en de duurzaamheidsindexen voor wereldwijde markten van Morningstar het beter dan hun tegenhangers op de brede markt, terwijl de Morningstar Europe Sustainability Index achterbleef bij de Morningstar Europe Index ondanks zijn positieve prestaties. Het is vermeldenswaard dat kortetermijnprestaties gevoeliger zijn voor beïnvloeding door idiosyncratische factoren dan langere perioden, waar systematische factoren meer uitgesproken zijn.
We evalueren de prestaties vanuit drie invalshoeken:
- Totaalrendement op jaarbasis in US dollar.
- Year-to-date analyse van de prestatieattributie, die laat zien welke sectoren de grootste invloed hadden op de prestaties van de duurzaamheidsindexen.
- Eenjaars upside- en downside-capture ratio’s die de relatieve benchmarkprestaties tonen in opgaande en neergaande markten voor het jaar dat eindigde op 31 maart 2025. Deze periode vertoont een hogere standaardafwijking van waarden dan langere perioden. (Een downside-capture ratio groter dan de marktbenchmark betekent dat de index meer heeft verloren dan de benchmark wanneer de markt daalt. Evenzo betekent een upside-capture ratio groter dan de marktbenchmark dat de index beter presteerde dan de marktbenchmark in stijgende markten).
Hoe de wereldwijde markten presteerden
• De Morningstar Global Markets Sustainability Index daalde met 4,54%, terwijl de Morningstar Global Markets Index met 5,69% daalde, dus de duurzaamheidsbenchmark presteerde 1,15% beter dan de brede markt.
• De toewijzing van prestaties laat zien dat de sectoren communicatiediensten (0,24%) en nutsbedrijven (0,20%) de grootste positieve bijdrage leverden en technologie (-3,55%) de grootste negatieve bijdrage aan de prestaties van de wereldwijde duurzaamheidsindex.
• Uit de analyse blijkt dat de Morningstar Global Markets Sustainability Index opwaarts hetzelfde presteerde en op neerwaarts ondermaats presteerde vergeleken met de Morningstar Global Markets Index.
Hoe de Amerikaanse markt presteerde
• De Morningstar US Sustainability Index daalde met 6,20%, terwijl de Morningstar US Market Index met 8,96% daalde, dus de duurzaamheidsbenchmark presteerde 2,76% beter dan de brede markt.
• De toewijzing van prestaties laat zien dat de sectoren communicatiediensten (0,06%) en nutsbedrijven (0,01%) de grootste positieve bijdrage leverden en technologie (-4,02%) de grootste negatieve bijdrage aan de prestaties van de Amerikaanse duurzaamheidsindex.
• Uit de analyse blijkt dat de Morningstar US Sustainability Index zowel opwaarts als neerwaarts ondermaats presteerde ten opzichte van de Morningstar US Market Index.
Hoe de Europese markten presteerden
• De Morningstar Europe Sustainability Index steeg met 4,64%, terwijl de Morningstar Europe Index met 5,81% steeg, dus de brede marktindex presteerde 1,17% beter dan de duurzaamheidsindex.
• Uit de toewijzing van prestaties blijkt dat de sector financiële dienstverlening (3,41%) de grootste positieve bijdrage leverde en dat de sectoren cyclische consumptiegoederen (-0,41%) en technologie (-0,24%) de grootste negatieve bijdrage leverden aan de prestaties van de Europese duurzaamheidsindex.
• De analyse laat zien dat de duurzaamheidsindex zowel opwaarts als neerwaarts achterbleef ten opzichte van de Morningstar Europe Index.
Voorbeeld 1. YTD Rendementen en Vangstverhoudingen
undefined
Op de lange termijn weten duurzaamheidsindexen hun conventionele tegenhangers te verslaan
Een onderzoek van de prestaties op jaarbasis over langere perioden biedt inzicht in hoe de duurzaamheidsindexen van Morningstar presteren in relatie tot hun onderliggende markten.
• De Morningstar Sustainable index deed het beter dan zijn moederindex over periodes van één, drie en tien jaar, en was vrijwel gelijk over vijf jaar.
• De Morningstar US sustainable index presteerde beter dan zijn moederindex over perioden van drie en tien jaar, maar presteerde minder goed over een periode van één jaar en was vrijwel gelijk over vijf jaar.
• De Morningstar Europe Sustainable Index bleef achter bij zijn moederindex over periodes van één, drie en vijf jaar, en presteerde beter dan over 10 jaar.
Deze benchmarks zijn ontworpen om gediversifieerd te zijn zoals de brede markt, terwijl ze blootstelling bieden aan bedrijven in elke sector met een lager ESG-risico. Omdat ze ongeveer 50% van de marktkapitalisatie in de moederindex bevatten, hebben ze meer aandelenspecifiek (of idiosyncratisch) risico. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze over het algemeen in lijn met de markt presteren, waarbij ze in sommige periodes beter presteren dan de markt en in andere periodes slechter presteren.
Figuur 2. Rendementen op jaarbasis
undefined
Wat zijn de gevolgen voor duurzame beleggers?
Duurzame beleggers zijn langetermijnbeleggers, dus is het zinvol om verder te kijken dan de huidige marktdynamiek. In de afgelopen twee decennia hebben ze strategieën ontwikkeld om inconsistent of ineffectief overheidsbeleid te compenseren om negatieve externe factoren en systeemrisico’s aan te pakken. Deze problemen omvatten klimaatverandering, die fysieke risico’s met zich meebrengt naarmate de impact intenser wordt, transitierisico’s naarmate de economie afstapt van op koolstof gebaseerde brandstoffen, en groeiende ongelijkheid als gevolg van ongelijkheden in de verdeling van inkomen en rijkdom.
Een actueel voorbeeld: de regering Trump versoepelt de regelgeving voor fossiele brandstoffen, blokkeert de ontwikkeling van hernieuwbare energie en ontmantelt de regelgeving voor milieubescherming. De terugtrekking van de VS uit de akkoorden van Parijs en het terugschroeven van klimaatgerelateerde initiatieven ondermijnen de wereldwijde inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen op een moment dat het steeds dringender wordt om te handelen.
Tegelijkertijd zijn er echter al marktkrachten aan het werk voor de wereldwijde energietransitie, die een tegenwicht vormen voor dergelijke inspanningen die tegen duurzaamheidsinitiatieven ingaan. Volgens Ember’s Global Electricity Review 2025 kwam in 2024 41% van de wereldwijde elektriciteitsproductie uit koolstofarme bronnen (inclusief kernenergie). In datzelfde jaar groeide de opwekking van zonne-energie met 29%. Uit het Second Annual State of Decarbonization Report van PwC blijkt dat 84% van de bedrijven hun klimaatverplichtingen handhaven, waarbij 37% hun doelstellingen verhoogt en 16% zich terugtrekt. Zo’n 83% investeert in R&D voor koolstofarme producten en diensten. Het 2024 CxO Sustainability Report van Deloitte laat zien dat klimaatverandering een top drie prioriteit is voor bedrijven, dat 85% van de bedrijven hun investeringen in duurzaamheid heeft verhoogd en dat 70% verwacht dat klimaatverandering hun strategieën en activiteiten in de komende drie jaar aanzienlijk zal beïnvloeden.
Als de tarieven worden ingevoerd, zullen ze naar verwachting de wereldwijde handel en toeleveringsketens verstoren en onzekerheid creëren voor investeringsstrategieën van bedrijven en de besluitvorming van investeerders. Ze zullen ook de moeilijke taak voor bedrijven bemoeilijken om scope 3 broeikasgasemissies in verband met activiteiten in de toeleveringsketen te kwantificeren. Dit zal de wereldwijde inspanningen vertragen om scope 3 rapportage te verbeteren, wat essentieel is voor een nauwkeurige emissieboekhouding.
Economen voorspellen dat de aangekondigde tarieven de Amerikaanse groei zullen vertragen en inflatie zullen veroorzaken. Tegelijkertijd zal Europa naar verwachting een hogere groei doormaken omdat het meer investeert in defensie als reactie op de terugtrekking van de VS uit de NAVO. (Zie het rapport Global Defense Sector Landscape van Morningstar.) Deze ontwikkeling heeft ertoe geleid dat Europese duurzame beleggers en toezichthouders hun standpunt over het vermijden van beleggingen in wapenproducenten hebben herzien.
Voor beleggers zal het altijd duwen en trekken zijn tussen reageren op kortetermijnveranderingen in markten en beleid en vasthouden aan macrotrends en overtuigingen op de langere termijn. De juiste aanpak is niet altijd voor de hand liggend en zelden zwart-wit. Deze situatie is niet anders voor duurzame beleggers, en een diepere duik in de nuances van duurzame bedrijven via onze indexen kan leerzaam zijn.
Hoewel het dus nuttig is om te evalueren hoe de marktvolatiliteit op de korte termijn duurzame beleggers beïnvloedt, is het ook belangrijk om te kijken naar de vertakkingen op de langere termijn van de oorzaken en gevolgen van deze schommelingen. Het tariefbeleid van de regering Trump zal, als het van kracht wordt, negatieve gevolgen hebben voor aandelenmarkten en beleggers. En ook al kan het klimaatbeleid de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan belemmeren, beleggers kunnen activa toewijzen aan fondsen die klimaatrisico’s aanpakken, klimaatoplossingen zoeken en de dialoog aangaan met bedrijven om hun decarbonisatie te bevorderen.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.