Merz en markten: dit betekent de stemming over de kanselier voor beleggers

Duitse defensie- en infrastructuuraandelen dalen door politieke instabiliteit.

Antje Schiffler 06 mei, 2025 | 12:55
Facebook Twitter LinkedIn

illustratie van en bandiera met grafik en tidsserier.

De Duitse aandelen- en obligatiemarkten waren dinsdag volatiel op een onverwachte politieke tegenslag voor de verwachte nieuwe leider van het land.

Friedrich Merz, leider van de Duitse Christen-Democratische Unie (CDU) was er dinsdagochtend in de eerste stemronde niet in geslaagd de vereiste parlementaire meerderheid te behalen om kanselier te worden. Dat lukte pas bij een tweede stemronde op dinsdagmiddag waar Merz 325 stemmen in de Bondsdag haalde, hoger dan de vereiste 316 voor een meerderheid.

In de eerste ronde had Merz, ondanks een coalitieakkoord tussen de CDU/CSU en de sociaaldemocraten (SPD), die 328 van de 630 Bondsdagzetels bezaten, slechts 310 stemmen gekregen, zes minder dan de vereiste 316 stemmen.

Het was voor het eerst in de geschiedenis van de Bondsrepubliek dat een kandidaat-bondskanselier in de eerste ronde geen meerderheid wist te behalen, wat een politiek geladen start betekende voor het leiderschap van Merz.

“Het ongekende falen van Merz om in de eerste ronde tot bondskanselier van Duitsland te worden gekozen, suggereert dat hij niet kan rekenen op de volledige steun van de twee partijen die zijn coalitie steunen, zijn eigen centrumrechtse CDU/CSU en het centrum”, zegt Holger Schmieding, hoofdeconoom bij Berenberg Bank.

Duitse aandelen eerst lager, later herstel

De Dax daalde met ongeveer 1% na het nieuws, terwijl de bredere STOXX Europe 600 index daalde met 0,5%. Na de succesvolle tweede stemronde volgde een herstel en de DAX sloot de dinsdag af met een verlies van 0,5%.

De politieke impasse heeft vooral sectoren getroffen die afhankelijk zijn van overheidscontracten en infrastructuuruitgaven. Defensiegerelateerde aandelen, die hadden geanticipeerd op hogere uitgaven in het kader van Merz’ voorgestelde investeringsplan van €1 biljoen, kenden aanvankelijk dalingen.

Rheinmetall RHM, Hensoldt HAG en Renk R3NK gingen omstreeks 4% omlaag, maar herstelden later op de dag. Rheinmetall sloot uiteindelijk 0,68% hoger en Renk pluste 1,71%.

De Duitse obligatierente was aanvankelijk ook lager, omdat de onzekerheid rond het politieke leiderschap van Duitsland zorgen heeft gewekt over de toekomstige richting van het economische en fiscale beleid. Het rendement op de Bund met een looptijd van 10 jaar daalde met ongeveer 2 basispunten, maar herstelde zich later tot ongeveer 2,54%.

“Wat er vandaag in de Duitse Bondsdag is gebeurd, is een bom en het is een slechte dag voor Duitsland en Europa”, zegt Carsten Roemheld, strateeg voor de kapitaalmarkt bij Fidelity International.

“De voortijdige ineenstorting van de stoplichtcoalitie heeft er al voor gezorgd dat er vele maanden voorbij zijn gegaan zonder dat Europa’s grootste economie politiek heeft kunnen handelen.”


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Antje Schiffler  is editor voor Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten