Hoe risicovol is uw aandelenfonds?

In een artikelenserie behandelt Morningstar de verschillende risico’s waar u rekening mee moet houden als u belegt in fondsen. Het eerste artikel gaat over aandelenfondsen.

Niklas Tell, 27 maart, 2001 | 16:45
Facebook Twitter LinkedIn
U staat bij de bushalte te wachten op de bus die alweer te laat is. In het bushokje hangt reclame voor een beleggingsfonds. Er worden u fantastische rendementen voorgespiegeld. In de kleine letters onderaan (dat stuk dat u nooit leest) staat iets als: ‘Rendementen in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren.’

Iedereen die het laatste jaar belegd was in aandelen is zich zeker bewust van risico’s die bij beleggen horen. De volatiliteit echter, het feit dat koersen naar boven en naar beneden bewegen, is niet de enige risicofactor die u in de gaten moet houden. Om een beeld te vormen van het risico, moet u de portefeuille van uw fondsen bekijken. Een goed startpunt is het beantwoorden van de volgende vier vragen.

s="articleAD">

1. Is het fonds geconcentreerd in één of twee sectoren?

Een manier waarop een fonds een grote slag kan slaan, is door te speculeren op de goede prestaties van één of enkele sectoren. Maar wanneer een fonds zich focust op één bepaalde sector, neemt het fonds het risico dat de koersen in desbetreffende sectoren zich bergafwaarts bewegen. Technologiefondsen zijn een illustratie hierbij. Deze fondsen lieten een fantastische performance zien, maar zijn de laatste maanden ook weer hard onderuit gegaan.

2. Is het fonds geconcentreerd in slechts een paar namen?

Een fonds neemt ook extra risico als het zich vooral richt op enkele grote posities in de portefeuille. Deze ondernemingen hebben vaak hun positie te danken aan uitstekende prestaties. Het fonds echter kan hard worden getroffen als de koers van de topposities valt. Een fonds met 40 of minder namen kan een teken zijn van een risicovol fonds. Een fonds met 40 aandelen in portefeuille, heeft gemiddeld 2.5% van zijn vermogen belegd in elke positie.

3. Is het fonds geconcentreerd in één regio?

Wanneer een internationaal beleggend fonds zich concentreert in één of enkele landen, heeft dat hetzelfde effect als beleggen in één sector. De manager moet niet alleen de goede aandelen in desbetreffende markten selecteren, maar neemt ook het risico dat de economie in het land gaat haperen. Als een internationaal fonds meer dan 30% van zijn beleggingen concentreert in een bepaald land of in opkomende markten, kan het zijn dat een ritje in de achtbaan niet moet worden uitgesloten.

4. Wat is de beleggingsstijl van het fonds?

Als u een Small-Cap fonds heeft, hoeft u er niet aan herinnerd te worden dat kleine ondernemingen risicovoller zijn dan grote ondernemingen. Daarnaast zijn groeiaandelen ook risicovoller dan waardeaandelen, iets wat niet veel beleggers zich realiseerden totdat de technologieaandelen hun val begonnen. Tot maart in het vorige jaar waren er weinig bewijzen dat groeiaandelen risicovol waren. De groeiaandelen presteerden immers het beste. Het was als het ware een verborgen risico.

Dit betekent niet dat u fondsen die in kleine ondernemingen of groeiaandelen beleggen, moet mijden. Integendeel; ze kunnen een belangrijke rol spelen, net als waardeaandelen en Large-Caps. Het gaat erom dat u weet wat u in portefeuille heeft.

Vertaald door Freddy van Mulligen
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten