Mixfondsen: een totaaloplossing

Mixfondsen winnen aan populariteit. Onlangs nog introduceerden Robeco en ABN Amro nieuwe fondsen die zowel in aandelen, obligaties als kasmiddelen beleggen. Ook de instroom van geld in mixfondsen blijft hoog. Zijn mixfondsen een verstandige belegging?

Freddy van Mulligen 29 augustus, 2001 | 14:52
Facebook Twitter LinkedIn
In een moeilijke markt zijn mixfondsen of gemengde fondsen populair. De voordelen van een spreiding over de diverse assetcategorieën worden dan duidelijk. In de huidige markt laten de meeste gemengde fondsen kleine verliezen zien, terwijl aandelenfondsen over een jaar tijd tientallen procenten in de min noteren.

Mixfondsen nemen werk uit handen

Mixfondsen nemen beleggers veel werk uit handen. Wie eenmaal een geschikt mixfonds heeft gevonden, hoeft zich niet af te vragen of hij aandelen moet bijkopen of juist moet verkopen. Ook hoeft de belegger zich niet bezig te houden met de vraag welke obligati

es of aandelen hij in portefeuille moet hebben. Alle beleggingsbeslissingen worden aan de fondsmanager overgedragen. Naar mixfondsen heb je nauwelijks omkijken. Vandaar dat ze ook bij veel adviseurs favoriet zijn.

Dubbele kosten

Tussen mixfondsen onderling bestaan grote verschillen. De meest offensieve mixfondsen beleggen drievierde of meer van hun portefeuille in aandelen. De meest defensieve mixfondsen daarentegen hebben slechts een gering percentage aandelen en derhalve ook een laag risico. Voor ieder risicoprofiel is er een geschikt fonds met een geschikte asset mix. Het kan moeilijk zijn voor een belegger om een keuze te maken. Een stelregel is hoe langer de beleggingshorizon, hoe hoger het percentage in aandelen. Een grove vuistregel is dat 100 minus je leeftijd het percentage is wat je in aandelen zou moeten beleggen. Een dertigjarige zou volgens deze regel 70% van zijn vermogen in aandelen kunnen beleggen.

Dubbele kosten

Een punt van aandacht is het onderscheid tussen “tactical funds” en “balanced funds”. De meeste mixfondsen zijn van het laatste soort. Ze hebben altijd een uitgebalanceerde portefeuille en beleggen bijvoorbeeld gemiddeld 50% in aandelen en wijken daar slechts in geringe mate van af. Dit soort fondsen is geschikt voor de meeste beleggers.

Fondsen die tactisch beleggen, kennen grote schommelingen in de manier waarop het vermogen wordt belegd. Met behulp van een model wordt door managers van deze fondsen getracht om een goed rendement te behalen door middel van timing. De grote schommelingen door de tijd heen in de verdeling van het vermogen over obligaties, aandelen of kasmiddelen, maken deze fondsen voor veel beleggers ongeschikt. Beleggers weten niet waar ze aan toe zijn en wat hun persoonlijke asset-mix is. De spreiding over de diverse asset-categorieën staat niet centraal bij het fonds, maar het gehanteerde model en de timing die daarbij hoort. Daarmee zijn ze vooral geschikt voor beleggers die een groot vertrouwen in de gehanteerde allocatiemodellen hebben; een beperkte groep. Alhoewel dit soort mixfondsen in de minderheid is, bestaan ze ook in Nederland. Het beste voorbeeld zijn de Tactimixfondsen van de Robeco Groep.

Dubbele kosten

Een tweede punt van aandacht met betrekking tot gemengde fondsen zijn de beheerskosten. Wie de beheerkosten van gemengde fondsen bekijkt, zal zien dat ze meevallen. Maar er schuilt een addertje onder het gras. Veel mixfondsen beleggen in beleggingsfondsen, die op hun beurt ook weer beheerskosten kennen. Het kan dus zijn dat u bij een mixfonds dubbele kosten maakt. In de top tien van het fonds in de Morningstar Quicktakes kunt u zien of er sprake is van beleggen in beleggingsfondsen.

Mixfondsen zijn uitermate geschikt als totaaloplossing voor beleggers die niet veel tijd willen steken in het samenstellen van hun portefeuille. Ook kan een mixfonds de basis vormen voor portefeuilles van meer actieve beleggers. Bij het kiezen van een mixfonds moet u zich afvragen of het fonds bij uw risicoprofiel past. Andere aandachtspunten zijn de methode waarop de fondsbeheerder de juiste asset-mix kiest en hoe groot de schommelingen in deze mix door de tijd heen. Tenslotte doet een belegger er goed aan om de kostenstructuur onder de loep te nemen. Als het mixfonds op zijn beurt ook weer in beleggingsfondsen belegt, is er meestal sprake van dubbele beheerkosten.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten