Kosten van beleggingsfondsen (deel IV)

In het vierde en laatste deel van de serie over kosten van beleggingsfondsen behandelen we de kostenratio en enkele recente ontwikkelingen. Tot nu toe is het inzicht in kosten van Nederlandse beleggingsfondsen niet groot. Allicht komt daar verandering in.

Freddy van Mulligen 26 februari, 2002 | 10:12
Facebook Twitter LinkedIn
Naast managementkosten brengen fondsbeheerders ook andere kosten in rekening. Hiervoor noemden we al bijvoorbeeld de administratiekosten, maar ook valt te denken aan kosten die bij oprichting worden gemaakt. Het inzicht dat Nederlandse beleggingsfondsen bieden in deze overige kosten, is tot nu minimaal. Dit tot grote ergernis van toezichthouders, beleggers en ook aanbieders van internationale fondsen die heel wat minder geheimzinnig doen over de kosten.

Circulaire

Ook De Nederlandsche Bank is tot het inzicht gekomen dat meer transparantie noodzakelijk is. Na lange discussies met de bedrijfstak, gaf

zij in december een circulaire uit getiteld: ‘Met betrekking tot transparantie van kosten en nauwe banden’.

De Bank schrijft in de inleiding: ‘Het is de ervaring dat belangenconflicten ertoe leiden dat de bestuurders niet altijd uit eigener beweging geneigd zijn de deelnemers volledige openheid te verschaffen over de aanwezige inkomstenbronnen bij het beheer van de beleggingsinstellingen.’ Vanaf 2002 zijn beleggingsfondsen verplicht betere inzicht te geven in de kosten die ze in rekening brengt door alle relevante kosten te verantwoorden in het jaarverslag.

Het belangrijkste punt uit de circulaire is echter dat fondsen een Expense Ratio (kostenratio) zullen berekenen en publiceren. De Expense Ratio wordt berekend door het totaal van terugkerende kosten (beheersvergoeding, administratievergoeding, rentelasten etc.) te delen door het gemiddelde vermogen in even fonds. In veel andere landen in het publiceren van de Expense Ratio al jaren gebruikelijk of verplicht.

Kostenbewustzijn

Een woordvoerder van de Robeco Groep gaf in een dagblad te kennen dat de nieuwe ‘regelgeving leidt tot kosten’. Misschien moeten fondsbeheerders inderdaad een paar getallen opnieuw uitrekenen. Maar allicht leidt een beter inzicht in de kosten ook tot een toenemende kostenbewustzijn en een lager kostenniveau. Daar kunnen zowel fondsbeheerders als beleggers hun voordeel mee doen.

Van volledige transparantie zal nog geen sprake zijn. De Nederlandsche Bank geeft nu al aan dat er waarschijnlijk verschillen zullen optreden in de berekeningswijze van de Expense Ratio. Alhoewel de circulaire een goede stap richting transparantie is, zal het beeld toch nog een beetje troebel blijven.

Goedkoop kan duurkoop blijken, ook bij beleggingsfondsen. Het is niet zo dat een fonds goed is enkel omdat het goedkoop is. Er komt meer kijken bij de selectie van een fonds. Maar uiteindelijk is het wel zo dat iedere euro die de belegger aan kosten betaalt ten koste gaat van zijn huidige en toekomstige vermogen. Hoge kosten zijn de schrik van iedere belegger. Dit was het laatste deel van een serie over de kosten van beleggingsfondsen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten