Mixfondsen als goudmijn

Zelf in het laatste jaar bleven mix- of gemengde fondsen -fondsen die het vermogen spreiden over diverse categorieën zoals aandelen, obligaties en geldmarktinstrumenten- populair. De instroom in deze categorie fondsen is vrij stabiel, waardoor het marktaandeel van de gemengde fondsen in Nederland momenteel 10% bedraagt. Volgens statistieken van De Nederlandsche Bank is er ruim EUR 10 miljard door Nederlandse beleggers in gemengde fondsen belegd. Is dat verstandig?

Freddy van Mulligen 19 maart, 2002 | 15:50
Facebook Twitter LinkedIn
Mixfondsen zijn voor beleggers en adviseurs een makkelijk product om te kopen respectievelijk te verkopen. Met één enkel beleggingsfonds kun je de gehele portefeuille invullen. Ook het onderhoud dat men aan de portefeuille hoeft te plegen, is minimaal. Je kan jarenlang in hetzelfde fonds beleggen zonder omkijken of herbalanceren. Daarbij bieden mixfondsen een zekere mate van bescherming doordat er spreiding is aangebracht. Door in zowel aandelen, obligaties als geldmarktinstrumenten te beleggen wordt er optimaal gebruik gemaakt van diversificatie-effecten.

Er is kans op verlies

Maar zelfs de veilig

e mixfondsen bieden niet altijd volledige bescherming. Wie nu een jaar terugkijkt op deze categorie, ziet dat er verlies is geleden. Gemiddeld genomen daalden de koersen van gemengde fondsen (met een neutraal profiel) in een jaar tijd met 2.8%. Dit rendement zal de beleggers die deze fondsen kozen vanwege het solide imago behoorlijk zijn tegengevallen.

Tussen mixfondsen onderling bestaan zeer grote verschillen. Een aspect waarin dat duidelijk naar voren komt is het risico. Er zijn offensieve mixfondsen die verreweg het grootste gedeelte van de portefeuille beleggen in aandelen en een hoog risicoprofiel hebben. Aan de andere kant van het spectrum vindt men de defensieve mixfondsen die uitsluitend in obligaties en geldmarktinstrumenten beleggen.

Het gemengde fonds met het hoogste risico is het Easy Bluefonds van de Postbank dat zich richt op jongeren. Het fonds heeft over de laatste drie jaar een standaarddeviatie (een maatstaf voor risico) van 14.2%. Robeco Tactimix 0 daarentegen heeft een standaarddeviatie van 2.5%. De onderliggende verschillen tussen beleggingsfondsen zijn dermate groot dat veel beleggingsinstellingen veel verschillende gemengde fondsen in hun assortiment voeren. Voorbeelden hiervan zijn de Model Funds van ABN Amro en de Robeco Mix Funds. Deze fondsen bestaan in vijf varianten om beleggers met uiteenlopende risicoprofielen te bedienen.

Goudmijntje

Naast dat de mixfondsbelegger het fonds met het voor hem of haar juiste risicoprofiel moet kiezen, zijn er andere selectiecriteria. We noemen hier ook de kosten en het timingsaspect.

Vooral bij mixfondsen moeten beleggers letten op kosten. Gemengde fondsen kennen vaak bescheiden beheerskosten, maar schijn bedriegt. De fondsen beleggen op hun beurt ook weer in beleggingsfondsen, welke zelf ook beheerskosten rekenen. Zo kunnen mixfondsen een goudmijntje voor fondsgroepen zijn. Deze structuur vertroebelt het kostenplaatje van deze categorie fondsen. Beleggers doen er goed aan om uit te zoeken hoe de (kosten)structuur van een fonds is; het bepaalt een groot deel van het rendement.

Een ander aspect waar beleggers rekening mee moeten houden, is de timing van het mixfonds. Een mixfonds kan veel extra verdienen door op het juiste moment in of juist uit aandelen te stappen. Maar dit is spelen met vuur. Net zo goed als er veel mee kan worden verdiend, is de kans op verlies groot. Het bijsturen van de portefeuille op basis van visie is natuurlijk prima, maar al te hard rukken aan het stuur als er geen sprake is van een noodsituatie, leidt tot ongelukken.

Een mixfonds of gemengd fonds is een goed product voor iemand die enerzijds wel wil beleggen, maar anderzijds zo min mogelijk aandacht en tijd aan zijn portefeuille wil spenderen. Maar zelfs bij mixfondsen ontkomt de belegger niet aan het maken van keuzes.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten