Beurssentiment
Het teken is duidelijk, in de Dow Jones Global Titan index zullen op 24 juni nieuwe ondernemingen worden opgenomen terwijl Deutsche Telekom, Worldcom en BT eruit zullen verdwijnen. Techaandelen hebben het tegenwoordig erg moeilijk. Gedurende 2001 rekenden beleggers en analisten nog op een duurzaam herstel in de TMT-sector vanwege de sterk gedaalde waarderingen. Inmiddels vertrouwen v
eel beleggers deze sector niet langer.
Het mediasegment heeft het eveneens niet makkelijk door teruglopende advertentie-inkomsten. De software- en componentenindustrie kunnen ook niet rekenen op sterke groei. Het ergste eraan toe is de telecomsector. Het faillissement van KPNQwest laat zien dat zelfs operators met een grote klantenportefeuille kunnen instorten. Tobias Levkovich van Salomon Smith Barney denkt dat ‘de IT-sector een herstel kan laten zien. Het probleem is dat de waarderingen van de diverse ondernemingen niet coherent zijn’. Zelfs op een relatieve basis is er weinig logica te ontdekken in de waarderingen van telecombedrijven.
Kijkend naar de grote schuldposities bieden telecom operators niet de beste kansen. Bij aanbieders van mobiele telefonie is dat niet veel anders. Volgens Merrill Lynch zal de wereldwijde markt voor mobiele telefonie met 6% afnemen in 2002 en met 11% in 2003. Aanbieders van telecompapparatuur als Alcatel, Lucent en Cisco zullen hiervan ook de gevolgen merken.
Vooruitzichten
Behalve voor operators met een sterke financiële structuur als Vodafone of ondernemingen die overgenomen kunnen worden als mmO2, lijkt het niet verstandig om op korte termijn risico’s in de TMT-sector te lopen. Beleggers met een zeer lange beleggingshorizon zouden een positie kunnen nemen in gewichtige spelers als Telefonica of Orange.