We beleggen alleen in goudmijnbedrijven omdat het vanwege regelgeving ons niet is toegestaan om rechtstreeks om in fysiek goud te beleggen. We zouden willen dat het anders was, maar de bestaande regels staan het ons niet toe.
Is er een direct verband tussen de prijs van goud en de koers van goudaandelen?
Het is eerder een logisch verband dan een direct verband. De prijs van een goudaandeel wordt bepaald door de veranderingen in winsten die ontstaan door fluctuaties in de goudprijs. Ee
n goudaandeel is net als een ander aandeel –de koers wordt uiteindelijk door de winsten bepaald. De winsten van goudaandelen zijn meer volatiel dan de bewegingen in de onderliggende goudprijs.
Laat ik dit verduidelijken met een getallenvoorbeeld. Stel je hebt een goudmijnbedrijf met productiekosten van USD 270 per ounce en de goudprijs is USD 300 per ounce, de marge is dan USD 30 per ounce. Als nu de goudprijs 10% omhoog gaat – van USD 300 naar USD 330- dan verdubbelt de marge naar USD 60. Dus de winsten verdubbelen terwijl de goudprijs 10% is gestegen.
Doorgaans zorgt 1% stijging in de goudprijs voor een stijging van 3 tot 5% van de goudaandelen – zowel naar boven als naar beneden. Hierdoor doet ons fonds het zo goed dit jaar. De goudprijs is gestegen, maar in ons fonds wordt deze beweging versterkt.
Het is geen ingewikkelde stelregel en het werkt beide kanten op. Dus als de goudprijs daalt, kun je even snel je geld verliezen als je het hebt gewonnen.
Wat voor soort mensen koopt uw fonds?
Het is geen sector voor diegenen die nerveus worden bij een paar procent beweging in de koers van een fonds per week. Dat soort mensen moet dit fonds niet kopen.
Voor het Mercury ST World Gold and Mining fonds geldt dat het wordt gekocht door twee typen mensen. Er zijn mensen die op zoek zijn naar diversificatie en er zijn er die een hefboomeffect zoeken bij een stijgende goudprijs –je zou ze goudfanaten kunnen noemen.
Waarom zouden deze fanaten je fonds kopen? Vanwege de drie tot vijfvoudige hefboom, - die geen garantie is, maar gewoon een constatering van wat er gebeurt. Ik denk dat de reden van hen om te kopen de visie is dat de goudprijs zal stijgen, terwijl ze geen precies idee hebben over de timing.
En dan heb je de mensen die fonds kopen vanwege de diversificatie. Nogal wat mensen hebben geconstateerd dat als in de laatste jaren de markten neerwaarts bewegen, goudaandelen en goud duurder worden. En vanwege het hefboomeffect van ons fonds hoeven ze niet heel veel van ons fonds te kopen voordat het effect merkbaar wordt in je portefeuillemix. Over de laatste drie jaar is ons fonds omhoog geschoten terwijl de markten naar beneden gingen. Het diversificatieeffect is erg sterk in de huidige neerwaarts bewegende markt.
Kunt u uitleggen waarom goud het doet als andere markten het moeilijk hebben?
Goud is een reëel activum. De meeste activa die de mensen kopen zijn papieren activa – het maakt niet uit of het een bankbiljet is of een aandeel of een obligatie. Wanneer mensen onzeker worden, verliezen ze plotseling hun vertrouwen in deze stukken papier. En in sommige landen raken ze al hun vertrouwen kwijt – als je momenteel in Argentinië zou zijn, zou je misschien wel al je vertrouwen in ieder papiertje dat door de overheid is uitgegeven zijn verloren.
Dus wanneer het vertrouwen in papieren activa verdampt, is de keerzijde dat het vertrouwen in reële activa –als edelmetaal en vastgoed- doorgaans het omgekeerde laat zien. Voor goud geldt dat de pendule zich heel lang van goud naar aandelen bewoog. Het beste moment om al je goud te verkopen en in aandelen te gaan was in 1980. In de tien daaropvolgende jaren deden aandelen het stukken beter dan goud doordat mensen hun angst voor papieren activa overwonnen.
In de jaren tachtig en negentig werd de wereld veiliger en veiliger: de inflatie werd verslagen, er kwam zelfs democratie in Rusland, kapitaalbarrières werden opgeheven en het vertrouwen in papieren activa werd groter en groter. En de koersen van reële activa als goud werden lager en lager, zowel in relatieve als in absolute zin.
Voor het hoogtepunt was er de tech-rally waarin waarderingen belachelijk hoog werden en de goudprijs belachelijk laag. En dat bleek achteraf het moment –het jaar 2000- om al je geld uit aandelen te halen en in goud te steken.
En nu verkeren we in een periode waarin goud duurder wordt omdat het vertrouwen in papieren activa afneemt, de politieke onzekerheid toeneemt, opbrengsten op obligaties afnemen enzovoort. Door al deze zaken wordt de vraag naar goud wat hoger en de vraag naar aandelen wat minder.
Hoe lang gaat deze trend nog door?
Ik heb daar geen precies antwoord op maar ik denk dat het mogelijk nog wel even door kan gaan. Er zijn nog steeds excessen overgebleven uit de jaren negentig die nog rechtgezet moeten worden. Er is dus ruimte voor goud om nog wat duurder en voor papieren activa om wat goedkoper te worden.