We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Wereldwijd herstel verdwijnt uit beeld

De hoop van fondsmanagers op een snel wereldwijd herstel is volgens de uitkomsten van het laatste Merrill Lynch onderzoek verdampt. Een algehele toon van voorzichtigheid klinkt door in de resultaten van de survey deze maand, alhoewel er geen tekenen zijn dat managers en masse de markt de rug toe keren.

Morningstar.co.uk Editors 13 augustus, 2002 | 17:49
Facebook Twitter LinkedIn
De voorspellingen van de winstgroei per aandeel voor het volgend jaar viel in augustus terug naar 7% van 10% in juli en 11% in de twee maanden daarvoor. De Merrill Lynch Stock Market Conditions (SMC) indicator is deze maand gedaald van 15.6 naar 14.9. De component die rekening houdt met winstverwachtingen werd het meest geraakt en daalde van 47.9 in juli naar 23.3 in augustus.

De verandering in de rentevooruitzichtencomponent verzachtte de val van de indicator. Managers zagen hun angst voor inflatie afnemen nu deze component naar –1.9 daalde van –25.1 in de vorige maand. David Bowers, chef strategie bij Merrill Lynch, zei: ‘Managers verdisconteren geen regelrechte recessie, maar ze zetten ook niet langer in op een herstel.’

Geen overgave <

br>

Bijna tweederde van de ondervraagde managers verwacht dat de markt over 12 maanden hoger zal staan. Alhoewel dit de laagste score is van het afgelopen jaar, is het ook een teken dat managers de moed nog niet hebben opgegeven.

De kaspercentages blijven met gemiddeld 4.7% stabiel, wat ook weer bevestigt dat er nog geen sprake is van een overgave. Dat zou wel het geval zijn als managers alleen het neerwaarts potentieel zien, wat over de gehele linie zal leiden tot een voorzichtigere visie op aandelenrendementen en hogere kasniveau’s.

Per saldo is het aantal managers dat de voorkeur geeft aan cyclische sectoren – die sectoren waarvan aandelenkoersen het zwaar hebben in een recessie maar profiteren in een opleving- gedaald ten faveure van defensieve sectoren. Alhoewel nog steeds meer managers denken dat cyclische aandelen defensieve aandelen zullen verslaan, is het netto percentage gedaald van 59% naar 16%.

De negatieve houding ten opzichte van de Verenigde Staten is onveranderd. Ongeveer 29% denkt dat de vooruitzichten voor bedrijfswinsten in de VS het slechtste zijn, vorige maand was dit 36%. Voor de eurozone geldt dat de vooruitzichten minder zijn geworden, 21% van de managers gaf aan dat de winstvooruitzichten hier het slechtst zijn, tegenover 14% in juli.

Managers zien de kwaliteit van de winstgroei in het VK als beste en in de VS als slechtste. Emerging markets worden als het meest ondergewaardeerd gezien, door 39%, en het aantal managers dat deze regio wil overwegen overtreft andere regio’s.

Sectorverschuivingen

Een opmerkelijke beweging in de sectorvoorkeuren is de reductie van de netto overwogen positie in telecom van –47% in juli naar –28% in juli. Managers reduceerden ook de overwogen posities in basismaterialen en industrie.

Het onderzoek is gebaseerd op antwoorden van 292 fondsmanagers en werd uitgevoerd door Taylor Nelson Sofres, een onafhankelijk onderzoeksbureau, in de periode van 1 tot 8 augustus.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten