We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Profiteren van volatiliteit

Raphael Kassin, hoofd emerging markets obligaties bij ABN Amro Asset management, gelooft dat obligaties van emerging markets onderschat worden. Hij vertelt Morningstar waarom.

Morningstar.co.uk Editors 16 augustus, 2002 | 16:26
Facebook Twitter LinkedIn


Hoe zou u emerging markets obligaties definieren?

Sommigen zeggen dat emerging markets alles is wat niet investment grade is. Ik hou het liever op een bredere definitie. Ik denk dat het alles is met een hoog politiek risico. En dat kan zowel investment grade zijn of daaronder. Ik hou ook wel van het concept dat kijkt of een land grotendeels is aangewezen op externe kapitaalstromen.

Ik wil ook nog een andere definitie toevoegen van één van mijn collega’s van een andere bank: emerging markets zijn landen waarvan de aandelenmarkt en de obligatiemarkt nog niet volledig zijn ontwikkeld.


Zijn er grote verschillen tussen obligaties van bedrijven in emerging markets en van overheden van emerging markets?

Zeer grote verschillen. Emerging overheidsschuld is het verlengde van overheidsschulden van ontwikkelde landen. Als je een grafiek zou maken met alle overheidsobligaties in de wereld, kun je de emerging obligaties als de meest risicovolle zien.

Bedrijfsobligaties zijn veel meer als aandelen. Ze hebben bedrijfsrisico. Het zijn totaal verschillende diersoorten.

Eén van de zaken waarom we denken dat veel mensen emerging markets niet begrijpen, is vanwege het punt dat u zojuist noemt. Worden emerging markets gezien als een deel van de bedrijfsobligatiemarkten of behoren ze tot de overheidsobligaties? Het overheidsdeel moet gezien worden als een onderdeel van het reguliere vastrentende segment. Bedrijfsobligaties lijken veel meer op aandelen.

Wij focussen op overheidsobligaties. Dat betekent niet dat we niet beleggen in bedrijfsobligaties van tijd tot tijd. Maar we focussen op overheidschuld vanwege een simpele reden. Onze klanten zijn erg geïnteresseerd in liquiditeit en zijn tevens geïnteresseerd in het meest veilige segment van de markt. Zoals je je kan voorstellen is het segment overheidsobligaties veel veiliger dan bedrijfsobligaties. Dus wij concentreren ons op overheidsobligaties en af en toe maken we voor de lol een uitstapje naar andere segmenten.

Hoe gaat u om met valutafactoren?

We beleggen doorgaans in harde valuta omdat we van liquiditeit houden. Voor beleggen in lokale valuta eis je een hogere rendement-risicoverhouding, en om eerlijk te zijn, is dat meestal niet het geval.

Dus u belegt alleen in Braziliaanse overheidsobligaties als deze in dollars of euro’s luiden?

In theorie kunnen we beleggen in Braziliaans papier dat luidt in real. Maar doorgaans zullen we dat niet doen. We denken dat de risico’s van lokale valuta te hoog zijn voor Brazilië vergeleken met wat we in dollars kunnen krijgen.

De valutamarkten zijn veel minder gebaseerd op fundamentele factoren. In emerging markten bewegen valuta typisch op wat heel veel valutamarkten in beweging zet- vooral sentiment. Obligatiemarkten reflecteren de werkelijkheid.

We willen het risico niet lopen. Onze klanten willen een relatief veilige belegging met hogere opbrengsten.

Welke markten vindt u momenteel het aantrekkelijkst?

In het algemeen vinden we ze bijna allemaal aantrekkelijk. Als je kijkt naar de grootste, is Rusland extreem goedkoop op de huidige niveau’s. Zeker bij de huidige olieprijzen.

Veel van de Aziatische landen doen het fundamenteel zeer goed, maar de waarderingen zijn extreem hoog. Ze bieden daarom niet genoeg potentieel voor ons.

Wat denkt u van de problemen in landen als Turkije en Argentinië?

Het probleem met Turkije is dat de politieke situatie veel lijkt op Brazilië -veel partijen en dus veel coalitieproblemen. In een dergelijke situatie is het doorvoeren van de nodige hervormingen behoorlijk moeilijk.

Wat interessant is in Turkije is dat het een Navo-lid is dat naast Irak ligt. Vanzelfsprekend profiteren de Turken daarvan. Maar dat is niet genoeg om er te beleggen. Het feit dat de overheid het IMF dwingt om geld te geven, betekent niet dat jij daar ook moet investeren. Fundamenteel ziet het er niet goed uit. Turkije is dus niet onze favoriete markt. We hebben daar in een lange periode praktisch niets belegd.

Argentinië is een zeer gecompliceerd geval. Afgelopen jaar steeg ons fonds 13%, maar verloren we geld in Argentinië. We werden verrast door de foute beslissingen van Argentijnse politici. Ze besloten af te treden.

Wat is uw algemene visie op deze markten?

We denken dat overheidsobligaties van emerging markten supergoedkoop zijn. We denken dat de markten in extreme paniek zijn geraakt in de laatste tijd. Het helpt niet dat de VS door een veranderingsproces gaat dat naar mijn mening cruciaal zal zijn. Wanneer mensen uit de regering Bush worden beschuldigd –al dan niet terecht- verlies je een hoop vertrouwen in het financiële systeem. En dat veroorzaakt een wereldwijde marktdaling doordat de VS ongeveer een derde tot de helft van de wereld uitmaakt.

Ik denk dat we momenteel daarmee te maken hebben. Maar je moet het in perspectief blijven zien. De overheidsobligaties zijn in het algemeen OK. We voelen ons er goed bij alhoewel we de volatiliteit wel zien.

We hebben erg volatiele momenten gekend. Wij grijpen zulke momenten aan om in te stappen.

Mijn haren zullen door de perikelen op de Amerikaanse aandelenmarkt nog wel wat grijzer worden. Maar ik denk dat de situatie voor onze beleggingen alleen maar verder kan verbeteren.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten