Slecht nieuws

Jonas Lindmark 04 oktober, 2002 | 15:41
Facebook Twitter LinkedIn
De MSCI Japan bereikte op 4 september een nieuw 16-jaars dieptepunt, maar wist sindsdien boven dat niveau te blijven. De yen daarentegen, verloor in de drie daaropvolgende weken 6% ten opzichte van de dollar en 4% ten opzichte van de euro. In euro’s gemeten, bereikte Japan eind september wel een nieuw all-time-low.

Positief is dat de aandelenmarkt van Tokio in het laatste jaar veel minder heeft verloren dan andere aandelenmarkten. Op 24 september is de MSCI Japan in dollars gemeten slechts 7% gedaald, tegenover een daling van de MSCI Wereldindex van 27%.

Beurssentiment

Gezien de hoeveelh

eid slecht nieuws, lijkt de gang van zaken niet logisch. De achtergrond is een extreem negatief sentiment begin 2002. Beleggers vreesden een ineenstorting van het financiële systeem op het eind van het boekhoudkundige jaar op 31 maart. Toen dit uitbleef, was in de ogen van veel onderwogen beleggers het neerwaarts risico beperkt.

Toch kan het slechte nieuws gedurende September beleggers weer op andere gedachten brengen. Het meest alarmerend is de aankondiging van de Bank of Japan dat het aandelen rechtstreeks zal overnemen van in problemen verkerende banken. Een voorstel dat door experts als ineffectief (Morgan Stanley) en bizar (Smithers & Co) wordt gezien. Daarbij kwam dat voor het eerst een veiling van Japanse tienjaars staatsobligaties mislukte.

Ondertussen laten de statistieken zien dat het trage economische herstel niet genoeg is om de aandelenmarkt een impuls te geven zolang economische hervormingen blijven ontbreken. Junichiro Koizumi, al een jaar de minister president, is er niet in geslaagd om zijn verkiezingsbeloften waar te maken. Een aanval op Irak zal de toevoer van olie naar Japan verstoren.



Vooruitzichten

Er is substantieel goed nieuws nodig om de Japanse markt te doen opleven. De politieke impasse en de zwakheid van het financiële systeem lijken echter onoverkomelijk, de kans is klein dat Koizumi zijn beloofde hervormingen zal uitvoeren.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  has been editor and head of fund analysis at Morningstar Sweden since August 2000. Before that he was personal finance editor and designed fund ratings during 9 years at the weekly business magazine Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten