Focus op de centrale bank

De benoeming van een nieuw hoofd van de Bank of Japan op 19 maart is de laatste hoop voor beleggers in Japanse aandelen. Het eind van het fiscale jaar op 31 maart geeft eveneens opwaarts potentieel.

Jonas Lindmark 12 februari, 2003 | 10:14
Facebook Twitter LinkedIn
De aandelenmarkt van Tokyo bereikte een nieuw negentienjaars dieptepunt eind januari. Het was de vierde nieuwe bodem in vier maanden van de MSCI Japan index (in yennen). Ieder dieptepunt was iets lager dan het voorgaande. Daarbij komt dat de yen is gedeprecieerd tegenover zowel de dollar als de euro, waardoor de meeste Japanfondsen noteren op dieptepunten.

Beurssentiment

Beleggers werden opnieuw teleurgesteld gedurende het jaar 2002 toen het economisch herstel in de lente aan kracht verloor en economische hervormingen verder werden vertraagd. Buitenlanders zijn keer op keer verbaasd over het ontbreken

van gezond economisch verstand onder Japanse politici als het gaat om onderwerpen als overcapaciteit, slechte leningen, buitenlandse handel, immigratie en investeringen in infrastructuur.

Zels nu, na zoveel jaren van dalingen, is er nog hoop. Het laatste argument om optimistisch te worden is de benoeming van een nieuwe bestuurder bij de Bank of Japan. Masaru Hayami’s termijn van vijf jaar als voorzitter van de Bank of Japan eindigt op 19 maart. Junichiro Koizumi zal de nieuwe naam rond 20 februari bekend maken. Een maand geleden beloofde Koizumi dat hij iemand zal kiezen die meer actief zal zijn in het bestrijden van de deflatie. Veel beleggers twijfelen echter of hij echt iemand zal benoemen die alles op alles zal zetten om inflatie te genereren. In de komende tijd is de focus op de centrale bank.

Vooruitzichten

Zelfs als de Japanse regering alle noodzakelijke hervormingen doorvoert, zijn economen het over eens dat het meer dan een jaar zal duren voordat er positieve effecten zichtbaar worden. Beleggers kijken vanzelfsprekend vooruit en de geschiedenis laat zien dat optimisme alleen genoeg kan zijn om de markt in Tokio te beïnvloeden.

Daarbij komt dat zowel de Japanse regering als de belangrijkste financiële instellingen in het verleden vaak beschuldigd zijn van het actief steunen van de markt als deze dreigde te veel te dalen aan het eind van het Japanse boekhoudkundige jaar dat eindigt op 31 maart. Omdat de MSCI Japan index eind januari 23% beneden het niveau is van eind van het vorige boekjaar, kan mer beargumenteren dat gedurende februari en maart het opwaarts potentieel groter is dan het neerwaartse risico.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  has been editor and head of fund analysis at Morningstar Sweden since August 2000. Before that he was personal finance editor and designed fund ratings during 9 years at the weekly business magazine Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten