We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Spreiding is beter dan rendement

Beleggers willen een hoog rendement halen. Niet zelden is het zo dat wie haastig de staatjes afspeurt om te beleggen in de best presterende fondsen, juist het tegenovergestelde bereikt. Beleggers komen vaak in de verleiding om in een fonds te beleggen na een periode van indrukwekkende rendementen. Helaas is desbetreffend fonds dan meestal vlakbij, op of net na zijn hoogtepunt.

Freddy van Mulligen 26 maart, 2003 | 15:37
Facebook Twitter LinkedIn
Te denken valt aan de introductie en instroom in de vele technologiefondsen aan het eind van de vorige eeuw. Het ING IT Fonds –om eens een voorbeeld te noemen- behaalde in 1999 een rendement van 181%. Inmiddels is het rendement over de laatste drie jaar –86,6%, wat betekent dat iemand die drie jaar geleden 1000 euro in dit fonds had (belegd) er nu nog slechts 130 euro van over heeft.

Het ABN Amro Internet Fund is een ander voorbeeld van ongelukkige timing, het fonds werd in het vroege voorjaar van 2000 naar de markt gebracht. Wie toen heeft ingetekend, heeft zijn vermogen zien decimeren.

Het is niet gezegd dat genoemde fondsen waardeloos zijn of slecht werk afleveren. Daar is een andere analyse met vergelijkbare fondsen voor nodig. Wel laat het zien dat de grote groepen

beleggers die met veel vertraging reageren op rendementen uit het verleden het niet ondenkbare gevaar lopen dat ze op het hoogtepunt instappen en hele forse koersdalingen kunnen meemaken.

Overigens, in 2003 laten het ING IT Fund en het ABN Amro Internet Fund tot nu toe met rendementen van respectievelijk 5,4% en 9,2% zeer aardige prestaties zien.

Naast de kans op een beroerde timing is er bij het haastig najagen van rendementen uit het verleden ook nog de zekerheid dat u daar een forse rekening voor betaalt. Aankoopkosten zijn een belangrijke inkomstenbron voor aanbieders van fondsen en zijn niet te verwaarlozen. Wie vaak wisselt van fonds, is een graag geziene klant bij bank of adviseur.

Een veel saaiere strategie, maar met wel meer kans op succes, is het spreiden van vermogen over diverse beleggingsfondsen. Wat precies een goede spreiding is, verschilt van persoon tot persoon, hier volgen wel enkele algemene regels waarmee u uw portefeuille kunt controleren.

Beleg in meerdere categorieën
Verschillende categorieën laten sterk uiteenlopende rendementen zien. Hierboven werden al de ronduit verschrikkelijke rendementen van technologiefondsen over de laatste jaren genoemd. Obligatiefondsen maakten echter een ongekende rally mee tijdens deze periode, volgens sommige commentatoren is er bij obligaties nu sprake van een luchtbel. U kunt de (ruim 80) Morningstar Categorieën als bouwstenen gebruiken van uw portefeuille en moet er voor zorgen dat u niet teveel fondsen uit dezelfde categorie in uw portefeuille heeft of uw vermogen in slechts enkele categorieën concentreert.

Als u meerdere categorieën opneemt in uw portefeuille, bereikt u een betere spreiding, over de verschillende landen, sectoren en aandelen of obligaties.

Beleg in meerdere segmenten van de Style Box
De Morningstar Style Box geeft grafisch inzicht in de portefeuille van een fonds, bij een aandelenfonds kunt u zien of het fonds zich richt op waarde- of groeiaandelen en op large caps of juist op small caps.

Het inzicht dat deze Style Box biedt, is nuttig omdat tijdens verschillende marktperioden, de verschillende segmenten uit de Style Box heel verschillende rendementen laten zien. Zo waren eind jaren negentig de groeiaandelen in trek en lieten ze hoge rendementen zien. In de laatste jaren hebben we echter gezien dat de lager gewaarde waarde-aandelen het sterkst in koers stegen.

Ook zijn de verschillen in risico tussen de afzonderlijke vakjes van de Style Box hoog. In het algemeen kan men stellen dat het vlakje linksboven (large cap waarde-aandelen) het minste risico heeft en het vakje rechtsonder (small cap groeiaandelen) het hoogste.

Analisten van Morningstar uit de VS hebben berekend dat over een periode van drie jaar het risico gemeten met de standaarddeviatie in het vakje linksboven (large cap waarde-aandelen) 14,93% was, wat minder is dan de helft van het risico van de small cap groeiaandelen rechtsonderaan die een gemiddelde standaarddeviatie kennen van 36,53%.

Om een indruk te krijgen van de stijlverdeling van uw gehele portefeuille, zou u gebruik kunnen maken van de portefeuilletool die Morningstar op zijn website aanbiedt.

Kies voor meerdere aanbieders
Alhoewel beleggers vaak uit gemak voor fondsen van één aanbieder kiezen (de huisfondsen van de huisbank) is het een beter idee om vermogen over diverse fondsaanbieders te spreiden.

De kans is slechts klein dat een bepaalde aanbieder in alle categorieën goede prestaties laat zien. Daarbij is het ook nog eens zo dat de rendementen tussen de afzonderlijke fondsen van een bepaalde fondsgroep een samenhang laten zien.

Bij de grote Nederlandse aanbieders als Robeco, ABN Amro en ING werkt men met een bepaalde beleggingsvisie en -proces, waar iedere fondsbeheerder zich aan moet conformeren. Blijkt deze visie onjuist of werkt het proces gedurende kort of langere tijd niet, dan is de kans groot dat veel fondsen uit het assortiment van desbetreffende aanbieder een slechte prestatie zullen leveren. Wie over meerdere aanbieders zijn vermogen spreidt, kan dit specifieke element van risico vermijden.

Tenslotte, het vlees is zwak en voor veel beleggers verschaft speculeren op bepaalde scenario’s veel plezier en dus nut. Wie een gespreide portefeuille heeft, kan er voor kiezen om met een gedeelte van zijn vermogen te speculeren door actief te beleggen. Ik ben benieuwd of u daarmee op lange termijn succes boekt.

Spreiden brengt op lange termijn meer succes dan het op korte termijn najagen van rendementen. In dit artikel bespraken we de spreiding over categorieën, beleggingsstijlen en aanbieders.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten