Paniek om ziekte houdt Azië in greep

Terwijl twee kernproblemen naar de achtergrond verdwenen, kreeg de angst voor een nieuwe ziekte de Aziatische markten in zijn greep. Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS), een ziekte die tot het eind van vorig jaar onbekend was, verspreidt paniek in de regio.

Morningstar.co.uk Editors 15 april, 2003 | 12:34
Facebook Twitter LinkedIn
De paniek over SARS verduidelijkt waarom de MSCI AC Far East Free ex Japan index met 5,2% daalde gemeten in dollars vanaf het begin van het jaar tot 11 april. De MSCI Wereldindex daalde slechts 2,8% in dezelfde periode. Onder de zwaarst getroffen Aziatische markten waren Hongkong met een daling van 7,8%, en Singapore welke daalde met 5,5%.

Als het gaat om het aantal door SARS geïnfecteerden, is de invloed relatief klein. In China, waar de ziekte het eerst voorkwam, waren er 58 gerapporteerde slachtoffers en 1309 gevallen per 12 april volgens de Wereld Gezondheidsorganistatie. In Hongkong zijn er tot nu toe 35 mensen overleden aan de ziekte, terwijl het aantal ziektegevallen 1108 bedraagt.

Ondanks de relatief kleine schaal van de uitbraak, heeft het al wel een substantiële

economische impact gehad. In Hongkong bijvoorbeeld, zijn de inkomsten uit het toerisme ingezakt evenals de detailhandelsverkopen. Vliegmaatschappijen als Cathay Pacific en Dragonair, lijden, net als vele andere maatschappijen, onder de forse afname van de toeristenstroom.

Morgan Stanley, een effectenbank, heeft zijn voorspelling voor de economische groei in de regio verlaagd van 5,0% naar 4,5% voor 2003, voornamelijk vanwege de gevolgen van SARS. Daarbij gaf de bank aan de voorspelling verder te verlagen als het effect van SARS voortduurt. De laatste voorspelling van het Internationaal Monetair Fonds, welke geen rekening houdt met SARS, is dat er rekening wordt gehouden met 6% economische groei voor opkomend Azië dit jaar.

De landen die het meeste lijden zijn die landen die het meest afhankelijk zijn van toerisme zoals Maleisië, Thailand en Singapore. Maar ook andere landen als Indonesië en de Filippijnen zijn geraakt.

Geforceerd

Het slechte nieuws over SARS heeft ook enkele positieve ontwikkelingen geforceerd. Noord Korea kondigde aan dat het zijn standpunt over nucleaire wapens heeft gewijzigd om zijn bereidheid tot participatie in multilaterale gesprekken te tonen – tot en met vorig weekend gaf het land te kennen enkel met Washington te willen spreken.

Daarbij komt dat het einde van de oorlog in Irak, en in het bijzonder de gedaalde olieprijs, goed nieuws is voor de regio. Aziatische industriële ondernemingen waren bezorgd dat zij in het bijzonder geraakt zouden worden door hogere olieprijzen bij een langdurend conflict in het Midden-Oosten.

Alhoewel het economisch nieuws ten opzichte van SARS en internationale ontwikkelingen relatief weinig aandacht kreeg, blijken de economische verwachtingen te zijn getemperd. De Bank of Korea heeft zijn voorspelling voor economische groei in Zuid-Korea verlaagd van 5,7% naar 4,1% terwijl Singapore in het eerste kwartaal slechts 1,5% groeide, wat behoorlijk minder was dan wat analisten hadden verwacht. Wel is de groei in Azië nog steeds relatief sterk ten opzichte van de waarschijnlijk problematische groei in de andere delen van de wereld.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten