Tijd om uw fonds te verkopen

Een slimme belegger wordt niet verliefd of boos op zijn fondsen maar kijkt kritisch en nuchter naar zijn portefeuille. Soms is er een reden om een fonds te verkopen.

Freddy van Mulligen 24 april, 2003 | 15:58
Facebook Twitter LinkedIn
Slechte resultaten zijn de meest voor de hand liggende reden om een fondsmanager te ontslaan van zijn taak om uw vermogen te beheren. Als een fonds langere tijd slecht presteert, kunt het beter verkopen.

Het Postbank Wereldmerkenfonds bijvoorbeeld laat over de laatste drie jaar gemiddeld een rendement zien van -13,6%. Daarmee is een belegger niet rijk geworden, maar toch kunt u de fondsmanager niets kwalijk nemen. Het fonds presteerde in de laatste drie jaren aanzienlijk beter dan de wereldindex en zijn categoriegenoten.

Een fonds dat echter langdurig slechter scoort dan zijn sectorgenoten en zijn benchmark, doet iets fout en zal -als er geen plausibele verklaring is en tekenen van verbetering vertoont- verkocht moeten worden.

Als een fonds keer op keer teleurst

elt, maar wel bijblijft bij zijn concurrenten en index, moet u bij u zelf te rade gaan. Wilt u wel een dergelijk type fonds met bijbehorend risico in uw portefeuille? Of was uw beslissing om het fonds aan te kopen niet juist en moet deze worden hersteld?

Nieuwe manager

Sommige plotselinge veranderingen bij het fonds kunnen ook aanleiding zijn om een fonds uit uw portefeuille te verwijderen. Een vertrek van een fondsmanager is aanleiding om een belegging te heroverwegen. De fondsaanbieder zal er alles aan doen om u ervan te overtuigen dat er niets verandert en u als klant te houden.

Als de nieuwe manager al langdurige ervaring heeft en samengewerkt heeft met de oude manager, is er vaak inderdaad niets aan de hand. Misschien is de nieuwe manager nog wel beter. Ook als een fonds teleurstelde, is een nieuwe manager een kans op verbetering. U kunt besluiten om uw geld in het fonds te houden, maar moet wel extra attent zijn op de resultaten van de nieuwe manager en eventuele grote veranderingen in de gevoerde strategie.

Soms duidt het opstappen van fondsbeheerders op onrust bij de vermogensbeheerder. In een dergelijk geval kunt u vaak beter op uw hoede zijn. Bij interne onrust –eventueel na een overname, reorganisatie of fusie- gaat er veel te veel aandacht uit naar zaken die niets met het beheer van vermogen hebben te maken.

Een aantal in het oog springende veranderingen in de laatste maanden waren er bij het Orange Fund, Rolinco en het Fidelity European Growth Fund.

Het Orange Fund is wat ons betreft een fonds dat op de ‘watch list’ staat. Het fonds zag zijn beheerder Willem Burgers gedwongen vertrekken. Opvolger Cees Molenaar heeft ruime ervaring, maar heeft tevens de koers van het fonds gewijzigd door de aandacht te verleggen van small caps naar large caps. Daarmee is het een ander fonds geworden en de resultaten in de laatste maanden zijn niet sterk.

Rolinco veranderde in november 2002 zijn benchmarkindex om zich nog duidelijker op groeiaandelen te richten. Daarmee is het geen slechter fonds geworden, eerder integendeel; het krijgt een uitgesproken profiel. Het is wel de vraag of het nog steeds in uw portefeuille past. Het fonds is minder ‘all round’ geworden.

Bij het Fidelity European Growth Fund deed zich een interessante verandering voor. Het fonds presteerde de laatste jaren uitstekend en Anthony Bolton oogste daarvoor veel waardering. Per 1 januari 2002 stopte Bolton met dit fonds en werd hij opgevolgd door Graham Clapp. Clapp is een ervaren beheerder en de resultaten zijn sinds begin van dit jaar gemiddeld. Vooralsnog geen reden tot paniek, zeker ook niet omdat de stijl van het fonds vooral waardegeoriënteerd is. Deze stijl is in de laatste maanden ten opzichte van een groeistijl achterop geraakt.

Een andere verandering bij een fonds die tot een kritische herbezinning moet leiden, is een kostenverhoging. De fondsgroep zal u er alles aan gelegen zijn om uit te leggen dat een kostenverhoging noodzakelijk en marktconform was. Voor u wordt het echter de hoogste tijd om eens te kijken of u niet een soortgelijk of beter fonds tegen lagere kosten kan krijgen.

Zoek de reden bij u zelf

Vaak zal de reden om tot verkoop van een fonds over te gaan bij u zelf liggen. Uw gewenste risicoprofiel is bijvoorbeeld veranderd. Of u staat niet meer achter de reden waarom u een fonds hebt gekocht doordat uw visie of de marktomstandigheden zijn veranderd. Misschien was u vijf jaar geleden wel laaiend enthousiast over Duitse aandelen, maar bent u nu minder zeker van uw zaak en belegt u nu liever in de technologiesector.

Actief handelen komt u op transactiekosten te staan en moet u vermijden. Te lang vasthouden aan een slecht fonds of een fonds dat niet binnen uw portefeuille past, is eveneens een kostbare zaak. Geen enkel fonds in een portefeuille heeft een vanzelfsprekende plek. Een plotselinge verandering als het verdwijnen van een manager, het verhogen van de kosten, het terugvallen van een rating, een wijziging in de strategie of een verandering in uw persoonlijke opvattingen of omstandigheden zijn aanleiding zijn uw portefeuille-inhoud kritisch te bekijken.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten