Terugkeer naar het verleden?

De Nikkei 225 index nadert deze week de 10000 puntengrens. Dat is een flinke opmars vergeleken met de teleurstellende 7600 die de index eind april van dit jaar bereikte. Desondanks moeten we niet vergeten dat, zelfs na deze recente rally, de markt nog steeds op hetzelfde niveau zit van 20 jaar geleden.

Jonas Lindmark 11 juli, 2003 | 13:05
Facebook Twitter LinkedIn
De laatste tijd is de rente op Japanse staatsobligaties sterk gestegen. Er is hoop dat de autoriteiten nu in staat zijn om effectieve maatregelen te nemen tegen de hardnekkige deflatie van het land. Desalniettemin is de rente op Japanse obligaties nog altijd lager dan die op Amerikaanse en Europese obligaties.

De recente opleving van de aandelenmarkt zou daarom eerder beschouwd moeten worden als een teken van hoop dan dat het getuigt van een naderend herstel. We moeten niet uit het oog verliezen dat, gemeten over drie, zes en 12 maanden, de beurs van Tokio nog steeds de slechtst presterende aandelenmarkt van de wereld is.

Belegge

rs zijn momenteel afwachtend vanwege de verkiezingen die in september gehouden zullen worden binnen de Liberaal Democratische Partij (LPD). Degene die tijdens deze verkiezing als winnaar uit de bus komt, wordt ook de eerste minister. Volgens sommigen zal de zittende president Junichiro Koizumi gedwongen worden om de anti reform beweging tegemoet te komen om zo de verkiezingen te winnen. Dit scenario zal naar alle waarschijnlijkheid negatief uitpakken voor de Japanse aandelenmarkt. Maar met genoeg steun van de kiezers en het toenemende publieke besef dat er iets aan de crisis gedaan moet worden kan Koizumi zowel de verkiezingen winnen als zijn positie verstevigen, hetgeen het herstelproces juist weer kan versnellen.

Al sinds zijn aantreden in het voorjaar van 2001 benadrukte meneer Koizumi het belang van economische hervormingen. Maar vooruitgang is langzaam geweest in de eerste twee jaren van zijn ambtstermijn. Dat substantiële veranderingen in de financiële sector en de rest van de economie onontbeerlijk zijn voor een terugkeer naar hoge economische groei zijn buitenlandse economen het wel over eens. Het getoonde leiderschap van de cetrale Bank van Japan tijdens het voorjaar van 2003 en de succesvolle nationalisering van Resona, Japans of vijf na grootste bank, zijn tekenen dat de wil om te hervormen nog steeds aanwezig is.

De politieke ontwikkelingen zijn zullen echter een belangrijke invloed hebben op de ontwikkeling van de Japanse beurs op korte termijn. Het feit dat het huidige niveau van de markt gelijk is aan dat van 20 jaar geleden, laat zien dat er nog steeds relatief weinig optimisten zijn. Voor de beleggers die denken dat Koizumi na de verkiezingen dit najaar zijn hervormingen eindelijk door zal kunnen zetten kunnen dit moment zien als een goed koopmoment.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  has been editor and head of fund analysis at Morningstar Sweden since August 2000. Before that he was personal finance editor and designed fund ratings during 9 years at the weekly business magazine Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten