Aziatische markten herstellen bovenmatig

De Aziatische markten hebben tot nu toe dit jaar nog beter gepresteerd dan de meeste andere markten in de wereld.

Morningstar.co.uk Editors 21 augustus, 2003 | 15:51
Facebook Twitter LinkedIn
De MSCI AC Far East Free ex Japan index steeg dit jaar tot nu toe 21% gemeten in dollars vergeleken met een stijging van 14% voor de MSCI Wereldindex.

Fondsmanagers van Azië-fondsen blijken optimistisch over de vooruitzichten binnen de regio. Van de ondervraagden in het laatste onderzoek van Merrill Lynch verwacht 71% dat de groei- en inflatievooruitzichten zullen verbeteren over het komende jaar. Daarbij denkt netto 62% van de managers dat de aandelen in de regio zijn ondergewaardeerd.

De optimistische houding van de fondsmanagers correspondeert met de sterke voorspellingen voor de economische groei in Oost-Azië. Volgens de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) zal de regio in 2003 met 5,6% en volgend jaar met 6,3% groeien.

Ondanks deze vooruitzichten, identificeer

t de ADB ook vier factoren die de groei in de regio kunnen ondermijnen: het terugkomen van SARS, een escalatie in de globale politieke spanningen, een economische terugval van de grootste geïndustrialiseerde landen en groeiende onevenwichtigheden in handelstekorten bij geïndustrialiseerde landen.

Zoals gewoonlijk is er een brede variatie tussen de afzonderlijke prestaties. Thailand is de sterspeler met een stijging van 50% tot nu toe dit jaar. De relatieve achterblijvers zijn Hongkong met 13% en Maleisië met een stijging van 14%.

Bomaanslag in Indonesië

De grootste schok van de afgelopen maand was wel de autobom die op 5 augustus buiten het JW Marriott, Jakarta’s nieuwste vijf sterren hotel, ontplofte en aan 10 mensen het leven kostte. Waarschijnlijk zullen buitenlandse beleggers hierdoor een hogere risicopremie eisen voor hun investeringen in Indonesië. Dit terwijl Indonesië nog maar amper is hersteld van de schok die de bomaanslag op Bali in oktober 2002 teweegbracht en waarbij meer dan 200 mensen omkwamen.

Intussen gaat het gevecht over de herwaardering van de renmimbi, de Chinese munteenheid, gewoon door. De voornaamste handelspartners van China oefenen druk uit op het land voor een appreciatie van de munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. China geeft hier vooralsnog geen gehoor aan.

Ook Zuid-Korea valt de Amerikaanse, Europese en Japanse roep om opwaardering van de Chinese munt bij. Afgelopen maand verklaarde de Koreaanse staatssecretaris van financiën Kwon Tae-shi in de Financial Times dat de goederen van zijn land uit de markt geprijsd worden door landen die kunstmatig lage munteenheden hebben. En vorige week nog herhaalde de Japanse minister van Financiën het verzoek van zijn land tot appreciatie. Maar China heeft een sluitend verweer voor haar huidige valuta eleid. Wen Jiabao, China’s meest vooraanstaande econoom, heeft nogmaals het belang van een stabiele munt voor zowel China als de gehele wereld onderstreept. En Fang Xinghai, functionaris van de beurs van Shanghai, zond een ingezonden stuk naar de Financial Times waarin hij beargumenteerde dat China’s handelsvoordeel niet gebaseerd is op een ondergewaardeerde munt.

Vooraanstaande economen

China staat niet alleen in de verdediging van haar valutabeleid. Verscheidene westerse economen hebben al gewaarschuwd voor een te snelle opwaardering van de Chinese munt.

Tegelijkertijd zijn Aziatische fondsbeheerders steeds optimistischer over de impact van de chinese groei op de regio. Volgens een in augustus gehouden onderzoek van Merrill Lynch onder fondsbeheerders van de Pan-Pacific regio (Azië inclusief Japan) zag 56% van de ondervraagden China eerder als een bron van groei dan als een deflatoire dreiging. In juli was dit percentage nog 49% en in mei slechts 16%.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten