Risicovolle aandelen doen het goed in 2003

Opkomende markten, kleine ondernemingen en groeiaandelen behoren tot de best presterende segmenten van de wereldwijde aandelenmarkten tot nu toe dit jaar. Ze hebben één ding gemeenschappelijk – ze worden beschouwd als risicovol.

Niklas Tell, 15 oktober, 2003 | 17:45
Facebook Twitter LinkedIn
De hoofdreden voor de bovengemiddelde prestaties van het risicovolle deel van de markt is dat momenteel de consensusgedachte heerst dat de wereldwijde economie zal herstellen en dat dit herstel zal worden geleid door de VS. Om zoveel mogelijk te profiteren van dit herstel, kijken beleggers vooral naar het speculatieve deel van de markt. Doorgaans presteren opkomende markten en zogenoemde groeiaandelen beter dan defensieve markten in een dergelijke klimaat.

Opkomende markten presteerden opnieuw goed, en zijn de best presterende Morningstar Categorie tot nu toe in 2003. Deze trends zijn ook duidelijk te zien bij de Morningstar Indices (zie ook http://indexes.morningstar.com). De index die het verloop van kleine Amerikaanse groeiaandelen weergeeft, is dit jaar tot en met 13 oktober 4

4,6% gestegen, terwijl de Morningstar Larce Cap Waarde index slechts 10,6% steeg over dezelfde periode.

Japan is een ander verhaal

Japan presteerde eveneens goed, maar wel om een andere reden dan opkomende markten en kleinere groeiaandelen. De MSCI Japan index is dit jaar tot en met 13 oktober gemeten in dollars meer dan 34% gestegen. Na economische stagnatie die volgde op de krach in 1989 zijn er al veel valse starts waargenomen op de beurs van Tokio.

Het economisch herstel dat in de eerste helft van 2003 inzette, lijkt tot nu toe bestendig. Ook wordt verwacht dat de structurele hervormingen eindelijk doorgezet kunnen worden na de verkiezingen op 9 november.

Beide partijen – de regerende Liberaal Democratische Partij en de oppositiepartij de Democratische Partij van Japan – hebben hervormingen op hun agenda staan. Junichiro Koizumi, de minister president, belooft sinds 2001 hervormingen zonder veel daarvan waar te maken. Beleggers in Japan denken dat het nu anders zal verlopen.

Tijd voor large caps?

De bovengemiddelde rendementen dit jaar van wereldwijd beleggende fondsen die zich concentreren op kleinere aandelen, was het meest uitgesproken in juli en augustus. Het gemiddelde wereldwijd beleggende fonds in small en mid caps stond 13 oktober 35,7% hoger dan op 1 januari, terwijl het wereldwijd beleggende large cap fonds slechts 21% is gestegen in dezelfde periode (beide gemeten in euro’s).

Voor een belegger die tegen de stroom ingaat is het allicht tijd om eens te kijken naar de large cap sectie van de markt.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten