Wat is uw advies voor beleggers na al die tijd dat u hebt rondgereden?
Ik zou adviseren om je te verdiepen in China. Dat is het land van de toekomst. Als je niet wilt beleggen in China, zou je je kinderen of kleinkinderen Chinees moeten leren. Dat zal samen met het Engels de belangrijkste taal zijn in de 21e eeuw.
Aandelen zullen zich voornamelijk zijwaarts bewegen in de komende jaren. Het zal zijn als in de jaren zeventig toen aandelenkoersen wel fluctuaties lieten zien, maar niet ronduit stegen als in de jaren tachtig en negentig. Voor sommige segmenten zal dat anders zijn, maar voor het grootste deel van de markt geldt dat je er beter niet kan beleggen. Allereerst moet men zijn geld uit de VS halen. Beleggingen die in dollars luiden zullen het niet goed doen omdat de Amerikaanse dollar een zwakke munt zal blijven die zal blijven dalen.
Een manier om met beide zaken – China en het vermijden van dollars – rekening te houden, is door te beleggen in grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen. Je kan aandelen kopen in ondernemingen die grondstoffen produceren als RTZ, één van de grootste grondstoffenproducenten ter wereld. Of je kan beleggen in landen als Canada, Australië en Nieuw Zeeland. Dit zijn landen waar de economie wordt gedicteerd door grondstoffen.
Geld verdienen aan China is voor veel mensen onmogelijk. Ze gaan geen gloeilampen, telefoons of TV’s van ons kopen. Wat ze wel moeten kopen van de buitenwereld is wat ze niet hebben. Nikkel en koper bijvoorbeeld hebben ze niet. China heeft de grootste staalindustrie ter wereld, maar bezit geen ijzererts en moet dat overal ter wereld inkopen. Ik heb Chinese aandelen, maar ik denk dat ik het meeste zal verdienen door grondstoffen. China kan zijn ligging niet veranderen.
Waarom denkt u dat de euro zal mislukken?
De euro zal niet slagen. Maar allereerst kan ik zeggen dat ik hem wel bezit omdat ik de euro momenteel minder zwak vind dan de dollar.
De euro zou één van de grote valuta ter wereld kunnen worden. Het is een grote munt en het is een liquide munt. Het eurogebied bestaat uit een grote populatie. Het is geen debiteurengebied. Op de handelsbalans is er een overschot. Alles ziet er goed uit, maar toch denk ik niet dat de euro lang zal bestaan omdat de spanningen tussen de 12 landen uit het eurogebied zeer groot zijn.
Portugezen, Grieken en Finnen hebben heel weinig gemeenschappelijk en wanneer dingen fout gaan, zal de euro de schuld krijgen en uit elkaar vallen. Als enkele politici de euro ergens de schuld van zullen geven, zullen anderen snel volgen. Geen enkele monetaire unie heeft langer gewerkt dan enige jaren en dat zal ook voor deze gelden – hoe graag ik echter ook anders zou willen. Er is mij veel aan gelegen omdat ik en de rest van de wereld een vervanging nodig hebben voor de Amerikaanse dollar.
Tot welke beleggingen werd u geïnspireerd?
Ik heb belegd in Chinese B-aandelen – die zijn enkel voor buitenlanders – en de koersen zijn geëxplodeerd. Alhoewel ik denk dat China in een consolidatiefase terecht zal komen, heb ik er nog geen verkocht.
In Azië is er een zeer groot tekort aan ontwikkelde vrouwen. Ik keek of ik daarvan kon profiteren door bepaalde beleggingen. Het enige wat ik direct kon vinden waren bedrijven die in anticonceptie deden. Deze waren laag gewaardeerd omdat ze failliet waren; slechts enkele vrouwen in Azië gebruiken anticonceptie.
Ik denk dat dit zal gaan veranderen en dus kocht ik dergelijke ondernemingen in Korea en Japan. Ik deed ook enkele andere beleggingen in Japan omdat het land psychologisch gezien in een extreme depressie verkeerde en verkeert. Het aantal zelfmoorden is nog nooit zo hoog geweest terwijl het geboortecijfer nog nooit zo laag is geweest. De belangrijkste ambitie voor studenten is een baan bij de overheid omdat al het andere te onzeker is. Dit zijn geen redenen om te beleggen in een land, maar wel redenen om er eens naar te kijken.
Ik heb ook mijn posities uitgebreid of aandelen gekocht in Australië, Canada, Ivoorkust en Peru.
Wat waren voor u verrassende ontdekkingen, positief of negatief?
Angola verkeerde in een verschrikkelijke oorlog. Ons (Rogers en zijn vrouw) werd verteld dat we er niet doorheen konden rijden, wat we wel deden. De oorlog was in volle gang. Wat ik verrassend vond was hoe welvarend Angola zou kunnen worden als de oorlog voorbij zou zijn. Ik realiseerde me dat dit land spoedig de grootste olieproducent van Afrika zou zijn. Er zijn niet meer dan 12 miljoen Angolezen en daarbij heeft het land gigantische diamantvoorraden en een groot potentieel op het gebied van landbouw en toerisme. Nu de oorlog voorbij is, zal het allemaal gebeuren. Ook Tanzania stelt zich steeds meer open op. Ik verwachtte niet dat ik in die regio zulke veelbelovende situaties zou tegenkomen.
Een andere grote verrassing was India. Ik ging er opgetogen en optimistisch heen. Ik ging er teleurgesteld weg: wat een rotzooi tref je eraan en wat een slecht bestuur. India heeft fantastisch eten, een schitterende cultuur, een rijke geschiedenis, adembenemende vrouwen en zelfs enkele slimme mensen, maar de overheid is een ramp. Er zijn miljarden Indiërs en er zijn enkele succesverhalen, maar het onderwijs is verschrikkelijk en de infrastructuur een ramp.
De volledige details van de reis van Jim Rogers en zijn beleggingsinzichten kunt u vinden in zijn recent gepubliceerde boek Adventure Capitalist (uitgeverij Wiley).